Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Καβγάς κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ: Ευρωεκλογές στο 2ο ή στον 1ο γύρο των δημοτικών

Οι ευρωεκλογές θα γίνουν στις 25 Μαΐου και θα γίνουν την ίδια ημερομηνία με τον δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης. Ο πρώτος γύρος θα γίνει στις 18 Μαΐου - γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στο ΣΥΡΙΖΑ.


Σύμφωνα με Τα Νέα, στελέχη του κόμματος πιστεύουν ότι η ημερομηνία θα παίξει σημαντικό επικοινωνιακό ρόλο στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ βγει από τις ευρωκάλπες -έστω και οριακά- πρώτο κόμμα, αφού έτσι θα μπορέσει να αμφισβητήσει την πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμούν πως το Μαξίμου θα προσπαθήσει να ρίξει στη μάχη όλα τα όπλα, μεταξύ αυτών και τον χρόνο διεξαγωγής των Ευρωεκλογών και ειδικότερα να μεταφέρει τις δημοτικές μια Κυριακή πριν ανοίξουν οι κάλπες για το Ευρωκοινοβούλιο.

Σχετική αναφορά έκανε μεταξύ άλλων και ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή της περασμένης Κυριακής.

Συνεργάτης του Αλ.Τ σίπρα υποστηρίζει ότι εάν οι Ευρωεκλογές γίνουν μαζί με τον πρώτο γύρο των δημοτικών, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ -εφόσον βγει έστω και οριακά πρώτο κόμμα- θα μπορεί αφενός μεν να υποστηρίξει (ελλείψει και των τελικών αποτελεσμάτων του β' γύρου) ότι άλλαξε ο εκλογικός χάρτης της χώρας και αφετέρου να επηρεάσει και το αποτέλεσμα του β' γύρου υπέρ των υποψηφίων του.

Αντίθετα, αν οι ευρωεκλογές γίνουν μαζί με τον δεύτερο γύρο των δημοτικών, ένα ενδεχόμενο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ θα χαθεί επικοινωνιακά ενώ ιδιαίτερα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα έχουν καταφέρει να κερδίσουν στους μεγάλους δήμους της χώρας.

Τυπικά, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο καλλικρατικός νόμος, οι δημοτικές εκλογές μπορούν να γίνουν την ίδια μέρα με τις Ευρωεκλογές (22-25 Μαϊου το όριο), χωρίς όμως να υπάρχει αποσαφήνιση αν πρόκειται για τον πρώτο ή δεύτερο γύρο (των δημοτικών).
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...