Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2013

Αντ. Σαμαράς: Χρονιά εξόδου από την κρίση το 2014

Το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά ανάκαμψης στην Ελλάδα μετά από έξι πολύ οδυνηρά χρόνια ύφεσης, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες.


Όπως είπε στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής, φτάσαμε στο τέλος της διαδρομής και ξεκινάμε με νοικοκυρεμένα τα οικονομικά μας και έχοντας επανακτήσει την πληγωμένη μας αξιοπιστία, με τις θυσίες του ελληνικού λαού.


Έχουμε ακόμη να κάνουμε πολλά, σημείωσε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας πως πάνω από όλα έχουμε το πρόβλημα της ανεργίας, τόνισε όμως πως το 2014 θα είναι χρονιά εξόδου από την κρίση και μια καλυτερη χρονιά και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός μίλησε αναλυτικά για τα ζητήματα που απασχόλησαν τους ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διήμερη σύνοδο. Όσον αφορά την τραπεζική ένωση ανέφερε ότι ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης είναι «ένα πολύ καλό πρώτο βήμα» για το οποίο θα απαιτηθεί η συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη ώστε να υπάρξει ταχεία επίτευξη συμφωνίας.

Όπως είπε, «ο μηχανισμός αυτός είναι προς την κατεύθυνση θωράκισης του ευρωπαικού τραπεζικού συστήματος και της ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, πλεόν δίνεται και κοινωνική διάσταση στην νομισματική ενοποίηση, αφού στο εξής «στη χάραξη της δημοσιονομικής προσαρμογής θα λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικοί δείκτες, όπως η ανεργία».

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο Πρωθυπουργός είπε πως υπάρχει βούληση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για δράση αποφασιστική και συντονισμένη για να μην ξανασυμβούν γεγονότα σαν αυτό με το ναυάγιο της Λαμπεντούζα στο μέλλον.

Τόνισε ακόμη πως στα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου αναγνωρίζεται η ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης σε όλα τα κράτη μέλη που υφίστανται τη μεταναστευτική πίεση. Όπως είπε, είναι η πρώτη φορά που υπάρχει στα συμπεράσματα αυτή η επίσημη τοποθέτηση.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εστίασε επίσης στο ζήτημα της άμυνας και της ασφάλειας της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η υιοθέτηση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής, έως τον Ιούνιο 2014, για την θαλάσσια ασφάλεια και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας με σκοπό την ανάπτυξη αμυντικών τεχνολογικών αιχμής τα επόμενα χρόνια.

Καταλήγοντας, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως οι προτεραιότητες για την Ελλάδα, όπως είναι η θαλάσσια πολιτική, τα ενεργειακά και η μετανάστευση, τέθηκαν στη Σύνοδο και έγιναν αποδεκτές ως ευρωπαϊκές προτεραιότητες.

Η προεδρία ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας πως η Ελλάδα θα ασκήσει μια αποτελεσματική προεδρία χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού.

«Εγώ έχω αντίπαλο την ανεργία, ο κ. Τσίπρας τη χώρα»

Ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίσης επίθεση κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλ. Τσίπρα.

Ερωτηθείς για την πρόβλεψη του κ. Τσίπρα ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και θα ανοίξει τον δρόμο για εκλογές, δήλωσε ότι η νοοτροπία της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να «καλλιεργεί τον δικό της κήπο με δηλητήριο που ρίχνει σε όλους τους άλλους. Οι άλλοι, όμως, είναι η Ελλάδα. Το να δηλητηριάζεις το κλίμα, να ζητάς συνεχώς εκλογές, να δημιουργείς συνθήκες τρόμου σε επενδυτές, δεν πιστεύω ότι ευνοεί την ίδια την αντιπολίτευση».

«Εγώ δεν κοιτάζω τις εκλογές που έρχονται, εγώ κοιτάζω τον άνεργο, μέριμνά μου είναι να δώσω εργασία σε έναν ακόμη άνεργο. Με τον κ. Τσίπρα έχουμε άλλον αντίπαλο. Εγώ έχω αντίπαλο την ανεργία εκείνος έχει τη χώρα».

Αναφερόμενος στο ζήτημα του πρώην υπουργού, Μ. Λιάπη, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι αυτά που μπορεί να συνέβαιναν στο παρελθόν έχουν τελειώσει. «Οι πολίτες είναι και αισθάνονται ίσοι απέναντι στον νόμο, για όποιον κι αν μιλάμε. Όποιος καταπατά τον νόμο θα συλλαμβάνεται και θα τιμωρείται. Μπράβο και στους αστυνομικούς που έπραξαν αυτό που έπρεπε».

Σχετικά με την κυβερνητική συνοχή, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα, ούτε λόγω του ΠΑΣΟΚ, καθώς κανείς δεν θέλει να βλάψει τον τόπο του. Επίσης, υπογράμμισε ότι είναι η τελευταία δύσκολη περίοδος και από εδώ και πέρα «ανοίγουμε τα πανιά μας στην κατεύθυνση της ανάπτυξης».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...