Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Ευρωφαγούρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει να εξετάσει την έξοδο από
 το ευρώ αν αυτό κριθεί αναγκαίο για τη χώρα,
 ήταν η γνωστή άποψη του Παναγιώτη Λαφαζάνη
που όποτε τη διατυπώνει, ανάβει φωτιές στον ΣΥΡΙΖΑ 
Του ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΡΑΛΗ/ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Στον απόηχο της κυριακάτικης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής συνεχίστηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ οι διαφορετικές τοποθετήσεις για την Ευρωζώνη και το νόμισμα.


Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μετά την ομιλία του στην Κ.Ε. και την κατάθεση κειμένου συμβολής από την «Αριστερή Πλατφόρμα» επανέλαβε (ΑΝΤ1) ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει να εξετάσει την έξοδο από το ευρώ, αν αυτό είναι αναγκαίο, προκειμένου να εφαρμοστεί το αντιμνημονιακό της πρόγραμμα. Εσπευσε, ωστόσο, να διευκρινίσει ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να εφαρμόσει την πολιτική και το πρόγραμμά του εντός της Ευρωζώνης, σημειώνοντας πως αυτή η επιλογή δεν συνιστά υποχώρηση σε εκβιασμούς, απειλές η διλήμματα.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη δήλωσε ότι «κάθε λεπτό που ο βουλευτής παραμένει μέλος και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας συμφωνεί με αυτές τις θέσεις». «Το να πατάς σε δυο βάρκες, σε αυτή του Τέξας και σε αυτή του κ. Λαφαζάνη, δεν γίνεται. Περιμένουμε από τον κ. Τσίπρα να ξεκαθαρίσει επιτέλους άμεσα τη θέση του», σημείωσε ο Σίμος Κεδίκογλου.

Την πλειοψηφική θέση που υπερψηφίστηκε στο ιδρυτικό συνέδριο επικαλέστηκε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, για να τονίσει ότι ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει ότι δεν υιοθετεί την πολιτική επιστροφής στη δραχμή. «Οσα λέει ο Αλ.Τσίπρας παντού, εκφράζουν τις συλλογικές, συνεδριακές μας θέσεις. Η άλλη άποψη που εκφράζει ο Π. Λαφαζάνης είναι σεβαστή, αλλά είναι μειοψηφική. Αυτήν την ώρα όμως, και με τη συνδρομή του Π. Λαφαζάνη, πρέπει να εργαστούμε για να υλοποιήσουμε με ταχύτητα και συνέπεια όσα έχουμε συλλογικά αποφασίσει», τόνισε (Real fm) ο κ. Παπαδημούλης και πρόσθεσε σε μια αποστροφή που απευθύνεται προς την εσωκομματική μειοψηφία: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προχωρήσει με σοβαρότητα, με ενότητα και εξωστρέφεια, τότε δεν θα πετύχουμε τους στόχους μας. Θα βυθιστούμε σε μια εσωστρέφεια που θα οδηγήσει σε μια απόσπαση από τις ανάγκες των καιρών».

Αποστάσεις Μηλιού

Αποστάσεις από την αριστερή πτέρυγα κράτησε και ο Γιάννης Μηλιός. Δήλωσε (Mega) ότι «οι θέσεις Λαφαζάνη είναι μια μειοψηφία που δεν επηρεάζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει κίνδυνος να αλλάξουν οι θέσεις του κόμματος όσον αφορά στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη». Αντιθέτως ο Αλέκος Καλύβης, που πρόσκειται στην Αριστερή Πλατφόρμα, επισήμανε ότι η πολιτική την οποία θέλει να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ μεγάλες δυσκολίες να περάσει μέσα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και συνεπώς θα έρθει σε σύγκρουση. «Προφανώς θα υπάρξει διαπραγμάτευση και θα δημιουργηθούν συμμαχίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Υπάρχει η σκέψη ότι μπορούμε να συγκρουστούμε με αυτό το πλαίσιο, χωρίς να βγούμε από το ευρώ με δική μας πρωτοβουλία».

Στην παράδοση διαλόγου εντός του ΣΥΡΙΖΑ, όπου όλες οι απόψεις ακούγονται, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Στρατούλης εξαπολύοντας επίθεση στο κυβερνητικό κατεστημένο που -όπως είπε- επιχειρεί να εκμεταλλευθεί τη διαφορετικότητα των απόψεων στο εσωκομματικό πεδίο. «Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ζωντανό δημοκρατικό κόμμα και όχι πολιτικό νεκροταφείο, όπως άλλα κόμματα που διαγράφουν αμέσως όποιο μέλος τους έχει μια διαφορετική άποψη, όπως η Ν.Δ. διέγραψε προχθές το γραμματέα της ΔΑΚΕ, όταν συνεδριάζουν τα συλλογικά όργανά του, όπως χθες η Κ.Ε. του, κατατίθενται εκεί οι όποιες διαφορετικές απόψεις, συζητούνται και στο τέλος παίρνονται δημοκρατικά και συλλογικά οι αποφάσεις. Οπως πάντα γίνεται λοιπόν στον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι έγινε όταν συζητιόταν το κείμενο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ενόψει του συνεδρίου του που γίνεται σε λίγες ημέρες στη Μαδρίτη» τόνισε ο κ. Στρατούλης (Star).
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...