Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Εκλέγεται σήμερα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ


Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Με την εκλογή προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής ολοκληρώνεται, σήμερα, το τετραήμερο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, που χρωματίστηκε από εντάσεις και υψηλούς τόνους, με αφορμή την στάση που θα κρατήσει το κόμμα σε επίπεδο συνεργασιών με ορίζοντα τις ευρωεκλογές και όχι μόνο. Βασικά σημεία συζήτησης, το ενδεχόμενο συνεργασίας με την «Κίνηση των 58» που έχει την στήριξη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η στάση του κόμματος, απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.


Τα βλέμματα όλων σήμερα στρέφονται στους νέους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν μέσα στο κόμμα, με την ανάδειξη της Κεντρικής Επιτροπής, κυρίως όμως στο ποσοστό με το οποίο θα επανεκλεγεί πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ο Φώτης Κουβέλης. 

«Κλείνοντας» τις εργασίες του συνεδρίου χθες το βράδυ, λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία επί του κειμένου θέσεων και των τροπολογιών, ο τελευταίος έδωσε το στίγμα της πολιτικής του κόμματος στο εξής, ξεκαθαρίζοντας με τον δικό του τρόπο ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα συνεργαστεί ούτε με το ΠΑΣΟΚ ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα προχωρήσει στη συγκρότηση του τρίτου πόλου και θα έχει αυτόνομη παρουσία στις ευρωεκλογές, από κοινού με τους συμμάχους της.

Αφού απάντησε στην κριτική που είχε δεχθεί για τον χρόνο του συνεδρίου και πρότεινε την διεξαγωγή καταστατικού συνεδρίου μέσα στο 2014 -στον βαθμό που δεν θα πραγματοποιηθούν εντός του νέου έτους εθνικές εκλογές- επιχείρησε έναν απολογισμό της δράσης της ΔΗΜΑΡ κυρίως ως προς την ένταξη αλλά και την έξοδό της από την κυβέρνηση. Τότε, αφού η Ελλάδα είχε εξασφαλίσει την παραμονή της στην Ευρωζώνη, ο ίδιος αντελήφθη από τη συμπεριφορά των κυβερνητικών εταίρων του, ότι «η ΔΗΜΑΡ ήταν βάρος».

Αναφερόμενος, μάλιστα, στην απόφαση για «λουκέτο» στην ΕΡΤ, είπε χαρακτηριστικά: «Πληροφορήθηκα για το κλείσιμο της ΕΡΤ από κυριακάτικη εφημερίδα και συγκεκριμένα, τη Realnews».

Ξεκαθάρισε ότι η πρότασή του για συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών κάθε άλλο παρά προπομπός για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ δεν είναι και επανέλαβε τα περί αυτόνομης καθόδου της στις ευρωεκλογές.

Απέδωσε τη μη παρουσία του στην εκδήλωση της «Κίνησης των 58» στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για τη συγκρότηση τρίτου πόλου και επιτέθηκε στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματός του που συμμετέχουν όχι μόνο στην «Κίνηση των 58» αλλά και στο συντονιστικό της όργανο. «Δεν με εκφράζει ο όρος “Κεντροαριστερά”, είπε, επιμένοντας στον «Δημοκρατικό Σοσιαλισμό» και τον τρίτο πόλο που «ή θα είναι προοδευτικός ή δεν θα γίνει». Εξήγησε, ωστόσο, εμμέσως ότι η ΔΗΜΑΡ δεν ενδιαφέρεται ούτε για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας όλους να αφήσουν τέτοιες «υποψίες». «Δεν φύγαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, από πολιτικό ή προσωπικό καπρίτσιο», είπε, θυμίζοντας τη διαφωνία τους με την πολιτική του και τονίζοντας την πίστη τους στο ότι «αυτό που φτιάξαμε ανταποκρίνεται στο συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας».

Κουβέλης: Αυτόνομη κάθοδος της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές

Αξίζει να σημειωθεί ότι με ένα κείμενο-προσθήκη στις θέσεις του Συνεδρίου, υπό τον τίτλο «Αυτόνομο ψηφοδέλτιο στις Ευρωεκλογές», η πλειοψηφία επιχείρησε να «δεσμεύσει» τη νέα Κεντρική Επιτροπή για μη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, πράγμα που εξελήφθη από κάποιους ως πίεση προς τη μειοψηφία να κατεβάσει διαφορετική λίστα, ή διαφορετικές λίστες υποψηφίων.

«Στις ευρωεκλογές θα συμμετέχουμε ως ΔΗΜΑΡ μαζί με τη συμμαχία που θα συγκροτήσουμε στο πλαίσιο του προοδευτικού πόλου», αναφερόταν στο κείμενο, όπως άλλωστε είχε υποστηρίξει στην πρωτομιλία του ο Φώτης Κουβέλης το βράδυ της Πέμπτης. «Στις ευρωεκλογές, το ευρωψηφοδέλτιο, δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεσμεύεται από τις ασκούμενες συντηρητικές πολιτικές», αναφερόταν σε άλλο σημείο, κάνοντας λόγο για «αντίφαση» στον βαθμό που θα διαμορφωνόταν μία συμπαράταξη από ένα κόμμα που βρίσκεται στην κυβέρνηση με ένα κόμμα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

«Η καθαρή επιλογή της υπεράσπισης της πολιτικής του κόμματος θα δημιουργήσει ένα ισχυρό ρεύμα του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, το οποίο αμφισβητεί το νέο διπολισμό στη χώρα, υπερασπίζεται την κοινωνία χωρίς λαϊκισμό και αγωνίζεται για μία προοδευτική στροφή στην Ευρώπη», κατέληγε το κείμενο, που υπογραφόταν από 64 μέλη του κόμματος.

Μετά από μακρά διαβούλευση, αλλά ακόμα και σκέψεις πολλοί εκ των συνέδρων που ανήκαν στην μειοψηφία να μην θέσουν καν υποψηφιότητα για την Κεντρική Επιτροπή, όλα δείχνουν ως επικρατέστερο σενάριο, την τελική παρουσία τριών διαφορετικών λιστών.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...