Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Σαμαράς - Βενιζέλος: Σαρωτική μεταρρύθμιση στην Υγεία - Ρίχνουμε το κόστος για τον πολίτη

Χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη στην πρόνοια, τονίζει ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος


Οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας είναι το αντικείμενο εκδήλωσης που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής, σε συνεργασία του υπουργείου Υγείας και του προγράμματος «Health in action», στο οποίο συνδράμουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Task Force, ευρωπαϊκές χώρες κ.ά.


Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ευχαρίστησε τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος προηγήθηκε στο βήμα, για την προνοιακή δράση της Εκκλησίας.


«Η υγεία ως δημόσιο αγαθό είναι προϋπόθεση ανάπτυξης και για την κυβέρνηση βασική προτεραιότητα. Η μεταρρύθμιση δεν γίνεται για λόγους δημοσιονομικούς, αλλά για να πέσει το κόστος για τους πολίτες σε περίθαλψη, φάρμακα, θεραπεία, αποκατάσταση, και να έχουν όλοι πρόσβαση σε υπηρεσίες ποιοτικές δημόσιας Υγείας. Πρέπει να δούμε πόσο επαρκείς και ποιοτικές και προσβάσιμες ειναι αυτές οι υπηρεσίες» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Θα σας πω πικρές αλήθειες. Το σύστημα δημόσιας Υγείας είχε στρεβλώσεις. Είχαμε τις υψηλότερες δαπάνες και τους χειρότερους δείκτες Υγείας του πληθυσμού. Διαθέτουμε ένα ευρύ δίκτυο ΠΦΥ και όλοι πηγαίνουν στα νοσοκομεία. Έχουμε τους περισσότερους γιατρούς, αλλά οι πολίτες περιμένουν μήνες, προκειμένου να τους δει γιατρός. Γίνονται οι περισσότερες μαγνητικές, αλλά οι Ελληνίδες δεν κάνουν τεστ ΠΑΠ ή μαστογραφία».

«Αυτό χρειαζόταν ουσιαστική, σε βάθος, σαρωτική μεταρρύθμιση» είπε ο πρωθυπουργός. «Εμείς την τολμούμε, θα την κάνουμε. Προχωρήσαμε σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή επιτροπή και διεθνείς οργανισμούς στη συγκρότηση ενός μεταρρυθμιστικής προγράμματος, που εκφράζεται με τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνικών που ισχύουν παγκοσμίως, αλλά και με τη στήριξη Ελλήνων επιστημόνων και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη πως «η μεταρρύθμιση γίνεται, επειδή μας την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον. Το 2013 επανιδρύεται το ΕΣΥ, 30 χρόνια μετά τη γέννηση του ΕΣΥ. Εμείς θα την κάνουμε επανάσταση, φτιάχνουμε ένα δίκτυο ΠΦΥ σε όλη τη χώρα, για να εχει πρόσβαση ο πολίτης, όποτε το χρειάζεται. Θέλουμε 24ωρη κάλυψη και να είναι οικονομικά προσιτό σε όλους το νέο συστημα».

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι «η μεταρρύθμιση έχει επτά βασικούς άξονες: στρατηγικό σχεδιασμό, προγραμματισμό και έλεγχο, εκσυγχρονισμό διοίκησης, ολοκλήρωση συστημάτων ηλεκτρονικής Υγείας, ανάπτυξη διαφανούς συστήματος τιμολόγησης φαρμάκων, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, αντιμετώπιση θεμάτων δημόσιας Υγείας με έμφαση στην πρόληψη, αντιμετώπιση των ανασφάλιστων».

«Το τελευταίο είναι προτεραιότητα της κυβέρνησής μας. Ανοίγει ο δρόμος για τις τελικές αποφάσεις. Το πρώτο βήμα έγινε με το εισιτήριο Υγείας. Δεν είμαστε πια στα λόγια, υλοποιούμε μακροχρόνια μεταρρύθμιση, που θα ολοκληρωθεί το 2020. Δεν έχουμε άλλοθι για λαϊκίστικα πυροτεχνήματα ούτε και χρόνο» συμπλήρωσε.

Ιερώνυμος: Χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη

Από την πλευρά του, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε ότι στο χώρο της Υγείας υπάρχουν προβλήματα. «Προσπαθούμε να είμαστε δίπλα σε όσους ταλαιπωρούνται με τη συνεργασία της πολιτείας. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων πάντοτε ήταν μέσα στο πεδίο δράσης της Εκκλησίας. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει και η αλληλεγγύη δεν υπάρχει πια» υπογράμμισε.

Βενιζέλος: Πολιτική μας δέσμευση ειναι να μην υπάρχει Έλληνας πολίτης ακάλυπτος από πλευράς υγείας

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Σε πολλές χώρες βλέπουμε πια την κρίση του κοινωνικού κράτους, είναι βαθιά κρίση, και δημοσιονομική και δημογραφική σε όλα τα μοντέλα της, και στο μεσογειακό και το σκανδιναβικό. Η Ευρώπη γηράσκει. Το ΕΣΥ στην Ελλάδα ήρθε με καθυστέρηση δεκαετιών, παρότι υπήρξε σημαντική κατάκτηση. Διαθέτουμε ένα σημαντικό δίκτυο δομών, αλλά ποτέ δεν έγινε ξεκάθαρη διάκριση. Επήλθαν ανισότητες και αντιφάσεις, έχουμε ανεβάσει το προσδόκιμο επιβίωσης, έχουμε καλούς δείκτες κοινωνικής ανάπτυξης, αλλά δύσκολη πρόσβαση στην Υγεία» ξεκαθάρισε.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ευχαρίστησε τον Άδωνι Γεωργιάδη για την προσπάθεια που καταβάλλει για τη μεταρρύθμιση, εν μέσω μάλιστα τέτοιας ύφεσης.

Και συνέχισε: «Έπρεπε να εκλογικεύσουμε τη φαρμακευτική δαπάνη και δεν είναι μόνο δημοσιονομικό το ζήτημα. Έπρεπε να επανέλθει στα επίπεδα του 2004, κάτι που, προσεγγίζομε πλέον. Έτσι φτάσαμε στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για ένα νέο ΕΟΠΥΥ, που θα αγοράζει υπηρεσίες και θα αξιοποιεί όλους τους γιατρούς και όχι μονο του Δημοσίου, που θα υπηρετεί δημόσιο αγαθό, αυτό της Υγείας. Έχει μεγάλη σημασία να λύσουμε προβλήματα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλα να μιλήσουμε και απο τη σκοπιά του πολίτη, του χρήστη των υπηρεσιών Υγείας. Αυτός μας ενδιαφέρει. Πολιτική μας δέσμευση ειναι να μην υπάρχει Έλληνας πολίτης ακάλυπτος από πλευράς υγείας, ούτε ο άνεργος, ο ανασφάλιστους, ο ελεύθερος επαγγελματίας. Αυτό συνιστά όφελος κοινωνικό, υγειονομικό και δημοσιονομικό.
Υπαρχουν δοκιμασμένες πρακτικές, δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα. Στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα με τις επιλογές μας και τις αποφάσεις μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...