Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Βενιζέλος: Ο Παπανδρέου πλήρωσε ένα τίμημα που θα το πληρώσω και εγώ χωρίς να φταίω

«Η εποχή των δυναστειών Καραμανλή και Παπανδρέου έχει περάσει». Αυτό δήλωσε σε συνέντευξη του σε Τουρκική εφημερίδα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ε.Βενιζέλος, ο οποίος συμπλήρωσε με χιούμορ «Και το δικό μου όνομα είναι ίδιο με αυτό του μεγάλου πολιτικού Ελευθέριου Βενιζέλου, αλλά πρόκειται μόνο για σύμπτωση...».
 
Εντύπωση προκάλεσε και η αναφορά του κ.Βενιζέλου στον πρώην πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου, λέγοντας πως «πλήρωσε ένα προσωπικό τίμημα ως ηγέτης του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός». Μάλιστα ο υπουργός εξωτερικών και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε πως και ο ίδιος θα αναγκαστεί να πληρώσει «ένα ιστορικό τίμημα».
«Ενώ δεν έχω ευθύνη. Θα πληρώσω ένα τίμημα πέραν της επιλογής μου. Το πρόβλημά μας δεν είναι η πολιτική καριέρα μας. Εμάς θα μας αξιολογήσει η Ιστορία» πρόσθεσε ο κ.Βενιζέλος


Εντύπωση πάντως προκαλεί και η τουρκική φράση που χρησιμοποίησε η δημοσιογράφος της «Σαμπάχ» για να περιγράψει την αποστολή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ: «Φόρεσε πουκάμισο από φωτιά...».
 
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ.Βενιζέλος τις  χαρακτήρισε «ιδιαίτερα εποικοδομητικές», παρά «τα γνωστά προβλήματα που έχουν να κάνουν με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας». 
 
«Είναι ώριμες για ένα νέο βήμα», τόνισε ο υπουργός.
 
«Υπάρχει το βάρος της ιστορίας, υπάρχουν παρεξηγήσεις, αλλά η στρατηγική επιλογή μας είναι η προσέγγιση και συνεχίζουμε με επιτυχία με τους διαύλους διαλόγου» τόνισε ο κ.Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι «εδώ και 13 χρόνια είμαστε οπωσδήποτε στο σωστό δρόμο. Αυτό είναι δική μας στρατηγική επιλογή».
 
«Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι για μας μία στρατηγική επιλογή. Έχουμε ανάγκη από μία Τουρκία σταθερή, ανεπτυγμένη, Ευρωπαϊκή και που δεν αισθάνεται την ανάγκη να εξάγει προβλήματα», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.
 
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επεσήμανε την σημασία που θα έχει η πρόοδος για την λύση του Κυπριακού και καλεί και πάλι την Άγκυρα να κάνει βήματα στην Κύπρο.
 
«Θα είναι κάτι σημαντικό για την κοινή μας τύχη και το κοινό μας μέλλον», λέει. «Εάν βρούμε την τελική λύση θα κλείσουμε μία ιστορική περίοδο και θα ανοίξουμε νέο ορίζοντα», τόνισε  ο κ. Βενιζέλος.
 
«Είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε στην Αθήνα με το διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας, που είναι ένα κομμάτι της συμφωνίας του 1960. Εάν δεν κάνουμε το πρώτο βήμα, δε μπορούμε να αλλάξουμε την ατμόσφαιρα» είπε ακόμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, ενώ στήριξε  τις ιδέες που προβάλλει τον τελευταίο καιρό ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...