Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ με… φόντο τη δραχμή

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο “πόλεμος” στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται στο εσωτερικό του κόμματος, σχετικά με το ενδεχόμενο η χώρα μας να επιστρέψει στη δραχμή.


Όλα ξεκίνησαν την Κυριακή το μεσημέρι, μετά την κατάθεση κειμένου, στην Κεντρική Επιτροπή, της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, που μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ”δεν συνιστά καθόλου μια καταστροφική επιλογή η σχεδιασμένη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη”.

Στην ομιλία του ο Π. Λαφαζάνης, μίλησε για το ζήτημα του ευρώ λέγοντας πως «κάποιοι,-αν μπορούσαν-, θα είχαν απαγορεύσει τη συζήτηση για την έξοδο από το ευρώ στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή λέει αναπαράγεται στα ΜΜΕ. Βεβαίως και το θέτουμε αυτό το ζήτημα. Δεν είναι ιδεοληψία. Σήμερα σείεται συθέμελα η Ευρώπη και εμάς κάποτε μας έλεγαν γραφικούς», είπε ο κ. Λαφαζάνης υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «μιλάμε για ένα νόμισμα που έχει γίνει γερμανική φυλακή,του γερμανικού κατεστημένου».

Το πρωί της Δευτέρας ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, “ξαναχτύπησε”, αυτή τη φορά μέσω του ΑΝΤ1: “Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι μία αντιμνημονιακή προοδευτική πολιτική, ένα αντιμνημονιακό προοδευτικό πρόγραμμα εντός της ευρωζώνης” ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο πρόσθεσε, «αν δεχθούμε εκβιασμούς, αν δεχθούμε απειλές, αν μας βάλουν σε εκβιαστικά διλήμματα, ασφαλώς πάνω από όλα θα είναι η εφαρμογή του αντιμνημονιακού προοδευτικού μας προγράμματος, όπως το έχουμε καταθέσει». Επίσης, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκπονήσει άμεσα εναλλακτικό σχέδιο χρηματοδότησης της οικονομίας το οποίο πρέπει να τεθεί υπόψη του λαού.

Στο πλευρό του Λαφαζάνη

Με την άποψη Λαφαζάνη έσπευσαν να συμφωνήσουν ο Αλέκος Καλύβης κι ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο να διαμορφώσει το πρόγραμμά του. Ξέρουμε ότι αυτό είναι δύσκολο και δημιουργεί καταναγκασμούς, αλλά ο ελληνικός λαός, με την ψήφο του, μπορεί να διαμορφώσει προϋποθέσεις ώστε αυτό το συγκρουσιακό πρόγραμμα και με τους κανόνες της ΕΕ να μπορεί να εφαρμοστεί. Από εκεί και πέρα, υπάρχει μια συζήτηση. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και εγώ προσωπικά έχω παρόμοιες απόψεις με τον κ. Λαφαζάνη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει κενό στρατηγικής», δήλωσε το μέλος της συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Καλύβης, αναφορικά με το ζήτημα της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

«Σεβαστή» χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης την άποψη που εξέφρασε στην ΚΕ του κόμματος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι αν οι εταίροι μας δεν αποδεχθούν τους όρους του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διαπραγμάτευση, τότε «αυτό που είπε ο κ. Λαφαζάνης είναι ενδεχόμενο που μπορεί να συμβεί».

Οι διαφωνούντες
Τα πυρά της “πλειοψηφίας” δέχτηκε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, ήταν ο πρώτος που διαφώνησε με τον Π. Λαφαζάνη, λέγοντας πως «δεν μπορείς να λες δεν, δεν,…. όταν πάει να γίνει κάτι γόνιμο, γιατί η ίδια η κρίση απελευθέρωσε δυναμικές. Δε βοηθάμε με παλιές αναλύσεις. Δεν προσφέρει το κείμενο συμβολής. Είναι αφυδατωμένο ταξικά και ούτε στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά δεν μπορείς να απευθυνθείς με αυτό το κείμενο».

Σεβαστή η άποψη του Λαφαζάνη, αλλά μειοψηφική

«O ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει, μετά από πολυετείς συζητήσεις, και με μεγάλη πλειοψηφία του Συνεδρίου του, ότι δεν υιοθετεί την πολιτική επιστροφής στη δραχμή. Όσα λέει ο Αλέξης Τσίπρας παντού, εκφράζουν τις συλλογικές, συνεδριακές μας θέσεις. Η άλλη άποψη που εκφράζει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είναι σεβαστή, αλλά είναι μειοψηφική», τόνισε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real.

Οι θέσεις Λαφαζάνη είναι μια μειοψηφία

«Οι θέσεις Λαφαζάνη είναι μια μειοψηφία που δεν επηρεάζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Γιάννης Μηλιός μιλώντας στο Mega.

Σημειώνεται πως η “μειοψηφία”, όπως κάποιοι σύντροφοί του Π. Λαφαζάνη αποκαλούν την Αριστερή Πλατφόρμα, βγήκε ενισχυμένη στους εσωκομματικούς συσχετισμούς στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας για τη νέα Κεντρική Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, πέτυχε να διευρύνει το ποσοστό της, σε σχέση με αυτό που είχε καταγράψει στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη και από το 25% έφθασε στο 30,1%.

kentrinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...