Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Άρης Σπηλιωτόπουλος: Πρέπει να ειπωθεί το μεγάλο “όχι”

Μέσω του προσωπικού site του, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος επιχειρεί παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις, δημοσιεύοντας άρθρο για τα δρώμενα.


Αναλυτικά, το άρθρο του Άρη Σπηλιωτόπουλου έχει ως εξής:


“Δεν γνωρίζουμε σε πιο επίπεδο και έκταση οι πληροφορίες για πιθανή νέα εμπλοκή με την τρόικα είναι ακριβείς. Σίγουρα, όμως, οι σχέσεις με την τρόικα δεν είναι και οι καλύτερες. Και σίγουρα έχουμε να παρουσιάσουμε ισοδύναμα μέτρα που πρέπει να γίνουν αποδεκτά.

Αν και πάλι οι τροϊκανοί με ιδεοληπτικές εμμονές ή και για άλλους πιο ιδιοτελείς λόγους τα απορρίψουν και ζητήσουν άλλα πιο σκληρά μέτρα, δεν έχουμε κανένα περιθώριο σκέψης. Είναι το σημείο που πρέπει να ειπωθεί το μεγάλο όχι. Κάναμε πολλά. Και είδαμε μια χώρα που ευημερούσε έστω και με δανεικά όπως και άλλες πολλές, να πέφτει απότομα στη φτώχεια, την ύφεση, την ανεργία. Να βυθίζεται σταδιακά. Και το κυριότερο να χάνει την αυτοπεποίθηση και την ελπίδα της για το μέλλον. Είδαμε στιγμές που οι προηγούμενες γενιές μας περιέγραφαν ως κατοχή. Και ξαφνικά είδαμε την ιστορία να επαναλαμβάνεται. Δώςαμε έναν αγώνα με δυσβάσταχτο πολιτικό κόστος να σταματήσουμε την πορεία εξόδου της χώρας από το ευρώ. Και πετύχαμε για πρώτη φορά πρωτογενές πλεόνασμα. Και ξαφνικά ως δια μαγείας σαν να απορροφάται η πολιτική, σαν να έχει χαθεί ο έλεγχος, σαν να υπάρχουν εξελίξεις που αναστέλλουν την αρχή της όποιας ανάπτυξης, σαν να πιέζουν το τραπεζικό σύστημα, σα να σταματά κάθε διάθεση ρευστότητας που έχει ανάγκη η χώρα για να προχωρήσει ένα βήμα πιο μπροστά.

Την ώρα της πολιτικής η πολιτική δέχεται ένα τεράστιο πλήγμα πίεσης προς ενασχόληση με το χθες και όχι προς τα εμπρός. Σαν κάποιος ή κάποιοι να θέλουν να σταματήσουν κάθε εξέλιξη και να κατακερματίσουν το σύστημα που κρατά τη χώρα ακόμα στο δρόμο της σταθερότητας. Συνομωσιολόγος ούτε είμαι, αλλά ούτε και εξέφρασα ποτέ αντίστοιχες θεωρίες. Αλλά, αν σε αυτά ξαφνικά προσθέσουμε τις αναίτιες αρνήσεις της τρόικας, κάτι συμβαίνει. Ίσως δηλαδή κάποιοι από το οικονομικό επιτελείο να μην είναι και τόσο εκτός αγοράς, αλλά πολύ εντός άλλων έξω από την Ελλάδα αγορών.

Ίσως να κοιτάξουμε τι ξεδιπλώνεται, να μαζέψουμε τα κομμάτια μας, να σταματήσουμε την επίθεση στη δημοκρατία που προϋποθέτει την πολιτική εξουσία ισχυρή γιατί προέρχεται από το λαό και λογοδοτεί σε κάθε εκλογική αναμέτρηση και να πούμε ένα μεγάλο όχι στην απώλεια της ανεξαρτησίας μας και ένα μεγάλο ναι στην πολιτική των πολιτών. Όλοι γνωρίζουμε τα αισθήματα όλων. Όμως η πολιτική δεν γίνεται με δημοσκοπήσεις. Αν έφταναν αυτές, θα κυβερνούσαν εδώ και χρόνια οι δημοσκόποι. Η πολιτική γίνεται από πολιτικούς που γίνονται δυσάρεστοι, που εναντιώνονται στις στείρες συναισθηματικές εξάρσεις, βλέπουν μπροστά, ερμηνεύουν προοπτικά και όχι στενά και δίνουν μάχες. Λένε όχι. Δυνατά και καθαρά. Και μέσα και έξω. Σε όποιους ονειρεύονται την αντικατάσταση των εκλεγμένων πολιτικών με χαρτογιακάδες και έξωθεν εντολοδόχους επιτηρητες των συμφερόντων όσων έχασαν πολέμους και τώρα θέλουν να κερδίσουν όσα επιζητούσαν με άλλου τρόπους. Είναι η ώρα της πολιτικής”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...