Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Εξ αποστάσεως σκληροί έγιναν οι τροϊκανοί

Τεταμένες παραμένουν οι σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής των ελεγκτών της τρόικας, βάσει των πληροφοριών που επιλέγει να δώσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. 


Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς σκληραίνουν τη στάση τους και αργούν να επιστρέψουν Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτή τη στιγμή η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να είναι σίγουρη αν το επόμενο σκέλος των διαπραγματεύσεων με τους ελεγκτές, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, θα είναι αυτό που θα ολοκληρώσει την τρέχουσα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, που στην πραγματικότητα διαρκεί εδώ και έξι μήνες. 


Τις τελευταίες μέρες πυκνώνουν οι φωνές από το οικονομικό επιτελείο, οι οποίες λένε ότι η τρόικα εμμένει στις απαιτήσεις και τη σκληρή στάση της εν όψει της νέας διαπραγμάτευσης.
Οι κ.κ. Πόουλ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, στις εξ αποστάσεως επαφές που έχουν με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, συνεχίζουν να μην αποδέχονται μια σειρά από προτάσεις που έχει υποβάλει η ελληνική πλευρά, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή, έως το Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου.

Υστέρηση εσόδων
 
Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών έλεγε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν αποδεχθεί τα ισοδύναμα που προτείνει η ελληνική πλευρά για τον ΦΠΑ στην εστίαση και τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων, καθώς θεωρούν ότι η υστέρηση των εσόδων είναι υψηλότερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου.
Μάλιστα ο ίδιος κορυφαίος παράγοντας επεσήμανε με νόημα ότι «οι εκπρόσωποι των δανειστών πρέπει επιτέλους να αποδεχθούν ότι οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις τους και τα θετικά αποτελέσματα ήρθαν ταχύτερα του αναμενόμενου».

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στηρίζει πολλά στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013, καθώς, σύμφωνα με την εικόνα του Δεκεμβρίου -που η κυβέρνηση απέστειλε στην τρόικα- η αύξηση των εσόδων καλύπτει μέρος του δημοσιονομικού κενού για το 2014, ενώ παράλληλα αποδεικνύεται η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος, τουλάχιστον 812 εκατ ευρώ.

Ωστόσο, τα μηνύματα που συνεχίζει να στέλνει η τρόικα προς την κυβέρνηση δεν είναι καθόλου θετικά. Κάθε μέρα που περνά οι ελεγκτές φαίνεται πως «φουσκώνουν» όλο και περισσότερο τις εκτιμήσεις τους για το δημοσιονομικό κενό για το 2014 και το 2015.
Ηδη, οι συνολικές απαιτήσεις για τα νέα μέτρα που θα καλύψουν το κενό στη διετία αγγίζουν τουλάχιστον τα 6 δισ. ευρώ. Η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά των ελεγκτών, έχει εντοπίσει κενό τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ για φέτος και ακόμα 4 δισ. ευρώ για το 2015.

Αντίθετα το υπουργείο Οικονομικών τούς έχει προτείνει μια δέσμη μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα, όπως επιθυμεί να τα λέει, ύψους 1,2 δισ. ευρώ για το 2014, καθώς το επιτελείο του Γιάννη Στουρνάρα συνεχίζει να θεωρεί υπερβολικές τις προβλέψεις της τρόικας.

Αναφορικά με το κενό του 2015, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι η συζήτηση δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, καθώς θα περιμένουν πρώτα την επιστροφή των ελεγκτών στην Αθήνα.
Διαφωνία υπάρχει και ως προς το ύψος των απωλειών από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Η απαίτηση της τρόικας για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% θα κοστίσει στα ασφαλιστικά ταμεία τουλάχιστον 800 έως 900 εκατ ευρώ. Αντίθετα η κυβέρνηση, αν και συμφωνεί με την πρόταση, ζητά η μείωση να γίνει σε βάθος τριετίας ώστε οι απώλειες να περιοριστούν σε 300-400 εκατ. ευρώ.

Σε εκκρεμότητα παραμένει και το θέμα της κατάργησης των φόρων υπέρ τρίτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει ήδη αποστείλει προσχέδιο με τους φόρους που μπορούν να καταργηθούν, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμα απάντηση από την τρόικα.

Δημοσιονομικό κενό, σύμφωνα με την τρόικα, δημιουργεί και η μονομερής απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει υπό όρους το ακατάσχετο στην πρώτη κατοικία. Οι δανειστές, που δεν έχουν δεχθεί στην πραγματικότητα τη συγκεκριμένη ρύθμιση, εκτιμούν ότι δημιουργεί τρύπα τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ και γι' αυτό περιμένουν τα ισοδύναμα μέτρα που θα την καλύψει.

Ανοιχτά παραμένουν στις διαπραγματεύσεις και τα μέτωπα που αφορούν:
* Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
* Την αύξηση του ορίου για τις ομαδικές απολύσεις.
* Τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο.
* Την απελευθέρωση των αγορών με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ.

Οι έντονες διαφορές που προκύπτουν ήδη στις διαπραγματεύσεις, πριν ακόμα επιστρέψουν οι επικεφαλής στην Αθήνα, προκαλούν έντονο προβληματισμό σχετικά με το χρόνο εκταμίευσης των δόσεων, μεταφέροντας έτσι την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση.

Ηδη είναι έντονη η ανησυχία ότι η νέα αναβολή στην ημερομηνία άφιξης της τρόικας στην Αθήνα αυξάνει τον κίνδυνο η δόση των 4,9 δισ. ευρώ, η οποία εκκρεμεί από το 2013 και η δόση των 3,9 δισ. ευρώ, η οποία αφορά το 2014, να γίνουν μία. Κάτι τέτοιο θεωρείται δεδομένο ότι θα οδηγήσει στην πρακτική των υποδόσεων, η εκταμίευση των οποίων θα συνδεθεί άμεσα με την υλοποίηση νέων προαπαιτούμενων που θα θέσει η τρόικα.

Πρόσθετο πονοκέφαλο, σχετικά με την ημερομηνία επιστροφής των δανειστών, προκαλεί και το γεγονός ότι εάν επανέλθουν αμέσως μετά το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου, θα συμπέσουν χρονικά με την επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα βρεθεί στην Ελλάδα στις 29-30 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της εξέτασης του ρόλου της τρόικας. Για αυτό το λόγο υπάρχει η πιθανότητα οι εκπρόσωποι των δανειστών να έρθουν στις αρχές Φεβρουαρίου, με στόχο να υπάρξει συμφωνία έως το Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...