Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ έχει αναλάβει την ευθύνη να ενισχυθεί η Λαϊκή Συμμαχία

Σε μία εφ όλης της ύλης συνέντευξη, ο Δ. Κουτσούμπας μίλησε για τις ευθύνες του ΚΚΕ, τη στάση του απέναντι στην κυβέρνηση αλλά και τον οπορτουνισμό και το ΣΥΡΙΖΑ.


Σε ερώτηση του δημοσιογράφου εάν το ΚΚΕ αισθάνεται υπόλογο απέναντι στον λαό, ο κ. Κουτσούμπας απάντησε:

"
Communist Party of Greece
Communist Party of Greece (Photo credit: Wikipedia)
Το ΚΚΕ σε όλη την μακρόχρονη ιστορία του, λόγο έδινε μόνο στην εργατική τάξη, στο λαό. Γι’ αυτό με περηφάνια μπορεί να πει σήμερα ότι παρά τις αδυναμίες του, τις ελλείψεις, τα λάθη του, ποτέ δεν τα δίπλωσε, ποτέ δεν υπέγραψε δήλωση μετάνοιας στο σύστημα και ούτε τώρα θα το κάνει. Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πάλης για την άμεση ανακούφιση των ανέργων, όλων των πληγέντων από την κρίση, για να μην κοπεί κανένα ρεύμα, να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός, για να λυθούν τα προβλήματα των σεισμοπαθών της Κεφαλλονιάς, για να μην ακριβοπληρώνουν τα φάρμακα και την περίθαλψή τους οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι. Κι αυτό το κάνει και μέσα στη Βουλή, με προτάσεις νόμου και άσκηση πίεσης και μέσα στους τόπους δουλειάς, τις γειτονιές. Η λύση δεν είναι τα ψίχουλα που τάζουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, που τα έχουμε ζήσει πολλές φορές τις τελευταίες δεκαετίες.

Η μεγάλη ευθύνη που έχει αναλάβει το ΚΚΕ και γι’ αυτό είναι καθημερινά υπόλογο απέναντι στο λαό και την ιστορία, είναι να δώσει όλες του τις δυνάμεις για να ισχυροποιηθεί το κίνημα, να ανασυνταχθεί, για την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας, που θα αγκαλιάσει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, θα έχει κατεύθυνση ρήξης και σύγκρουσης με το σύστημα που γεννά κρίσεις, φτώχεια και πολέμους και θα ανοίξει το δρόμο για αλλαγή στο επίπεδο της εξουσίας."

Αυστηρός είναι ο κ. Κουτσούμπας και προς το ΣΥΡΙΖΑ.

"Το πολιτικό πλαίσιο, η στρατηγική πολιτική κατεύθυνση, το κομματικό πλαίσιο, είναι αυτό που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να βρουν τη θέση τους σε αυτόν, όπως και σε κάθε πολιτικό σχηματισμό, άνθρωποι που τους γνωρίσαμε ως το παλιό σάπιο ΠΑΣΟΚ, ως γυρολόγους της πολιτικής με πέρασμα από όλα τα πολιτικά κόμματα σχεδόν, κάποιους ως λαμόγια, άλλους ως συμβιβασμένους ή ακόμα και ανθρώπους της μεγαλοεργοδοσίας στο συνδικαλιστικό κίνημα και πάει λέγοντας. Όταν η πολιτική, κομματική σου επιλογή είναι η συνειδητή πορεία σοσιαλδημοκρατικοποίησης, για να παίξεις στο παιγνίδι του διπολισμού, ως ο δεύτερος πόλος της αστικής διαχείρισης στα πλαίσια της ΕΕ, είναι φυσικό επόμενο τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το μηχανισμό σου να προέρχονται από τον ίδιο μηχανισμό, που υπήρχε και δρούσε πριν από σένα για δεκαετίες, πρωτοστατώντας στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής."

Επίσης, με ιδιαίτερα υψηλούς τόνους καταφέρεται και κατά της "Αριστερής Πλατφόρμας" και του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

"Ο Χαρίλαος συνήθιζε να λέει "τα στερνά τιμούν τα πρώτα". Δεν θα αποφύγω τον πειρασμό να σας θυμίσω ότι ο Λαφαζάνης ήταν τόσο κοντά στον Χαρίλαο Φλωράκη, ώστε ο Χαρίλαος να τον πετάξει με τις κλωτσιές έξω από το ΚΚΕ το 1991 -πριν δηλαδή από 23 χρόνια- στολίζοντάς τον μάλιστα με τέτοιο τρόπο που μόνο ο καπετάνιος ήξερε. Πολύ καλύτερα τα ξέρουμε και όσοι συμμετείχαμε στις συνεδριάσεις της ΚΕ με τον Χαρίλαο -και πριν το 1991 και μετά για πάνω από 15 χρόνια- όσο ζούσε ο Χαρίλαος. Και αφού το αναφέρατε αυτό να σας πω ότι αποκαλούσε, ειδικά αυτόν, αλλά και τους γύρω από αυτόν και τις απόψεις τους, ως εκφραστές του "επιστημονικού οπορτουνισμού". Σε αυτή την πορεία συνεχίζουν, ως επιστήμονες οπορτουνιστές. Και ξέρετε ο οπορτουνισμός πάει μαζί με τον καιροσκοπισμό, τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό. Άλλωστε το "χούι" δεν κόβεται…

Υλοποιώντας τη βασική στρατηγική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, φυσικά και οδηγούνται -θέλουν δεν θέλουν- να γίνονται οι καλύτεροι διαχειριστές του συστήματος και φυσικά το σύστημα και το κράτος του επενδύει πάνω τους μακροπρόθεσμα, είτε ως ομάδα είτε ως συνιστώσα εντός του ΣΥΡΙΖΑ, πολλές φορές περισσότερο από ότι επενδύει στον κ. Τσίπρα και τις δικές του συνιστώσες."

Πέραν μιας ανατροπής ποσοστών στις ευρωεκλογές, τι εκτιμάτε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές;

"Δεν χρειάζεται κανείς να κάνει και μεγάλη ανάλυση για να εκτιμήσει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία, κυρίως λόγω των γενικότερων εξελίξεων στην Ευρωζώνη, της ανάγκης διαχείρισης του "πάτου" της κρίσης, αλλά και της όποιας αναιμικής ανάκαμψης ακολουθήσει. Σ’ αυτό το έδαφος εκδηλώνεται η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού όχι μόνο με το δίπολο ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με την αναμόρφωση της Κεντροαριστεράς, γιατί χρειάζονται κάπως πιο σταθερά κυβερνητικά σχήματα συνεργασίας. Συνεπώς η όποια ανατροπή των ποσοστών στις ευρωεκλογές, για να είναι ανατροπή υπέρ του λαού πρέπει να συνδυαστεί με σαφή καταδίκη της πολιτικής της ΕΕ, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Κι αυτή η καταδίκη μπορεί και πρέπει να εκφραστεί με την αποφασιστική ισχυροποίηση του ίδιου του λαού, μέσα από την ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού και στην Ευρωβουλή, και στη Βουλή, και στους δήμους και τις περιφέρειες."

Στην ερώτηση εάν θα αποτυπωθεί στις εκλογές του Μαϊου η υπόθεση πως μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας κλείνει τα μάτια στις αποκαλύψεις για την Χρυσή Αυγή, οπότε αυτό θα φανεί, ο γγ του ΚΚΕ απαντά:

"Δεν ανήκουμε σ’ αυτούς που με αφορμή τις εξελίξεις εφησύχασαν, θεωρώντας ότι ξεμπερδέψαμε με τη ναζιστική Χρυσή Αυγή. Συνεχίζουμε να επαγρυπνούμε. Κι αυτό γιατί έχουμε πλήρη επίγνωση του χαρακτήρα της ΧΑ, που είναι γέννημα–θρέμμα του συστήματος. Τα μάτια ολόκληρης της κοινωνίας θα ανοίγουν όσο θα συνειδητοποιείται ότι η ΧΑ είναι ο μπράβος του εκμεταλλευτικού συστήματος που όταν δεν στήνει δουλεμπορικά γραφεία, καταθέτει προτάσεις υπέρ των συμφερόντων των εφοπλιστών στη Βουλή, αντιπαλεύει το ταξικό εργατικό κίνημα. Η ΧΑ θα απομονώνεται, θα αποδυναμώνεται και εκλογικά, όσο θα αποκαλύπτεται ο πραγματικός της χαρακτήρας, όσο θα δυναμώνει η πάλη ενάντιά της, ως αναπόσπαστου μέρους της πάλης ενάντια στο σύστημα. Η εκλογική της απομόνωση περνάει μόνο μέσα από την ενίσχυση του ΚΚΕ. Αυτό είναι που πραγματικά θα τους πονέσει κι όχι η ενίσχυση των φασιστών."
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...