Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Βενιζέλος προς τρόικα: «Θέμα της ΕΚΤ και της ΤτΕ οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών»

Δυόμιση ώρες διήρκεσε, το απόγευμα της Τετάρτης, η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Βαγγέλη Βενιζέλο με θέμα την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.


Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των συζητήσεων, επισημαίνοντας ότι θα καταλήξουν «αναγκαστικά» σε συμφωνία. Ωστόσο, απέφυγε να δώσει χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων.


«Οι συζητήσεις με την τρόικα θα καταλήξουν αναγκαστικά σε συμφωνία. Θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα το ταχύτερο δυνατό. Υπάρχουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικοί καρποί. Τα άλλα ζητήματα είναι ήσσονος σημασίας», είπε ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

Σε μια δήλωση που μαρτυρά τη διαφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών ο Βαγγέλης Βενιζέλος υπογράμμισε ότι το ζήτημα «είναι θέμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τραπέζης της Ελλάδος» και όχι της τρόικας.

«Δεν έχουμε καμία απόσταση με την τρόικα στο θέμα των τραπεζών γιατί στο θέμα των τραπεζών υπάρχουν θεσμοί, διαδικασίες και εγγυήσεις, υπάρχει η αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η αρμοδιότητα της Κεντρικής Τράπεζας κάθε χώρας, δηλαδή της Τράπεζας της Ελλάδος» τόνισε ο Βαγγέλης Βενιζέλος. «Εχουμε στη διάθεσή μας επαρκέστατους πόρους, λόγω του δανείου που έχουμε πάρει και του αποθέματος που έχουμε, άρα οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως θωρακισμένες, βρίσκονται θα έλεγα σε προνομιακή κατάσταση σε σχέση με τις τράπεζες πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Αρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος σημείωσε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ότι οι διαδικασίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα δρομολογηθούν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests, η ανακοίνωση των οποίων αναμένεται στα τέλη Νοεμβρίου.

«Δηλαδή είχαμε ύφεση και ανεργία επειδή είχαμε ενιαία τιμή βιβλίου;»

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος επισήμανε ότι δεν βαρύνουν το ίδιο στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης θέματα όπως είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

«Δεν μπορείς να βάζεις στην ίδια μεριά της πλάστιγγας τις τράπεζες και το γάλα, το οποίο είναι βέβαια πάρα πολύ σημαντικό για την ελληνική κτηνοτροφία» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και συνέχισε: «Δεν μπορείς να βάζεις στην ίδια ζυγαριά το γάλα, που είναι το μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής κτηνοτροφίας και το πώς θα γίνει ας πούμε η αγορά βιβλίου, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική για τους βιβλιόφιλους - και το ξέρω γιατί εγώ ως υπουργός Οικονομικών το θέσπισα αυτό το μέτρο - αλλά εν πάση περιπτώσει τα οικονομικά της μεγέθη είναι πάρα πολύ μικρά και δεν κρίνουν την πορεία της οικονομίας» δήλωσε, προσθέτοντας: «Δηλαδή, είχαμε ύφεση και ανεργία στην Ελλάδα επειδή είχαμε ενιαία τιμή βιβλίου;».

Στο ραντεβού των δύο πολιτικών αρχηγών συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για να τους ενημερώσει για τα θέματα που μένουν ανοιχτά με βασικά την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και το θέμα των τραπεζών.

Δηλώσεις Στουρνάρα

Ο Γιάννης Στουρναρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, δήλωσε για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα ότι «αυτό που προσπαθούμε είναι μέχρι το βράδυ του Σαββάτου να έχουμε αν όχι μια τελική συμφωνία μια καλή έκθεση προόδου που να δίνει την ευκαιρία να συνεχίσουμε αμέσως μετά».

«Αγεφύρωτο δεν είναι τίποτε, προσπαθούμε να γεφυρώσουμε τις διάφορες μας», πρόσθεσε, ενώ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μετατόπισης του ζητήματος των τραπεζών στην έκθεση (review), απάντησε λέγοντας ότι «εμείς έχουμε τις θέσεις μας και θα τις εκφράσουμε».

«Το δημοσιονομικό κενό έχει κλείσει, διαφωνία υπάρχει στα διαρθρωτικά μέτρα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ» επισήμανε το πρωί της Τετάρτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, εκτιμώντας μάλιστα ότι «θα πάμε στο Εurogroup με κλεισμένο το πακέτο».

Η κυβέρνηση αναμένει από την τρόικα «κατ' ελάχιστο μια δήλωση επαρκούς προόδου» σχολίαζε από την πλευρά του κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Με δεδομένο ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα, ο συγκεκριμένος παράγοντας τόνισε ότι «τα χρονικά περιθώρια στενεύουν» και εάν δεν έχει εξασφαλισθεί η συγκεκριμένη δήλωση ή δεν έχει υπάρξει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις έως την Κυριακή, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να δοθεί η έγκριση για τη δόση μέσω τηλεδιάσκεψης (έκτακτο Eurogroup).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...