Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Νέο κάλεσμα Βενιζέλου προς Κουβέλη για συστράτευση στην Ελιά

Λίγο πριν από τη λήξη των εργασιών της ιδρυτικής Συνδιάσκεψης της Ελιάς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος κάλεσε εκ νέου τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη να συστρατευθεί στο εγχείρημα για την ανάταξη της Κεντροαριστεράς.


 
Από το βήμα της Συνδιάσκεψης, ο Ευ.Βενιζέλος υπογράμμισε: «Θα θέλαμε να είναι εδώ κι άλλοι, όπως η ΔΗΜΑΡ, καθώς και άλλες σημαντικές προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς» και εξέφρασε την ελπίδα «στην πορεία να δημιουργηθεί η δυναμική» ώστε να ενταχθούν κι άλλοι στο εγχείρημα. 
 Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν δίστασε, δε, να απευθυνθεί στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μάρτιν Σουλτς -ο οποίος βρισκόταν στην αίθουσα για να απευθύνει χαιρετισμό στη Συνδιάσκεψη- να μεταφέρει το μήνυμα αυτό στον Φώτη Κουβέλη.

«Γνωρίζω ότι θα έχεις συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ.Κουβέλη αργότερα απόψε Μάρτιν, σου ζητώ να του μεταφέρεις πόσο μεγάλη σημασία έχει η συσπείρωση» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Ανταποκρινόμενος στο μήνυμα Βενιζέλου, ο Μάρτιν Σουλτς απηύθυνε έμμεσο κάλεσμα στη ΔΗΜΑΡ, λέγοντας στο χαιρετισμό του: «Όσοι θέλουν να με υποστηρίξουν να έρθουν στην Ελιά και να ψηφίσουν όσους θέλουν να με στηρίξουν για μια διαφορετική Ευρώπη».
 
Του μηνύματος Βενιζέλου προς τον Φώτη Κουβέλη, προηγήθηκε άτυπη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος του κόμματος το απόγευμα της Κυριακής.

Στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε υπό τη σκιά της απόφασης του Γ.Παπανδρέου να μην συμμετέχει στην Ελιά, καταγράφηκαν πολλές απουσίες βουλευτών του κόμματος. Το γεγονός προκαλεί τριγμούς το Κίνημα, ενώ ο Ευ.Βενιζέλος προειδοποίησε για τη σταθερότητα της κυβέρνησης.
 
Αντίστοιχο μήνυμα προς τον Φ.Κουβέλη, αλλά και απάντηση στον κ. Παπανδρέου -χωρίς να τον κατονομάσει- είχε απευθύνει ο Ευ.Βενιζέλος από το βήμα της Συνδιάσκεψης και κατά την ομιλία του, την πρώτη ημέρα των εργασιών: «Λυπάμαι για την απουσία όσων έπρεπε να είναι σήμερα εδώ και δεν είναι. Εδώ δεν βρίσκονται πρόσωπα, βρίσκεται η ιστορική και αξιακή πορεία της παράταξης. Ο καθένας  φέρει και μια  ιστορική και προσωπική ευθύνη για τον τρόπο με τον οποίο τοποθετείται απέναντι στα αιτήματα και στα προτάγματα του τόπου».

«Λυπάμαι ειλικρινά για την απουσία της ΔΗΜΑΡ. Επικράτησε μια περίκλειστη και προσωπαγής αντίληψη, η οποία αρνείται τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ του σήμερα αλλά αποδέχεται τη συνεργασία με κάθε πρόσωπο από το ΠΑΣΟΚ του χθες. Παρόλα αυτά δεν έχει ανακοπεί η συνεργασία σε δημοτικό, περιφερειακό και συνδικαλιστικό επίπεδο» είχε πει.

Οι εργασίες της δεύτερης ημέρας ξεκίνησαν με τη διακήρυξη-μανιφέστο του ΕΣΚ από την επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο και μέλος του προεδρείου του ΕΣΚ, Συλβάνα Ράπτη.

Οι δέκα στόχοι της διακήρυξης του ΕΣΚ είναι περιληπτικά οι εξής:
  • Το χτύπημα της ανεργίας, με επίκεντρο το πρόγραμμα «εγγύηση για τους νέους», κατά το οποίο σε κάθε νέο έως 25 ετών -προερχόμενου από χώρα σε κρίση- μέσα σε 4 μήνες από την ολοκλήρωση των σπουδών του θα πρέπει να τους προσφερθεί είτε θέση επιμόρφωσης, είτε κατάρτισης, είτε εργασίας, με συνολικό κονδύλι 6 δισ. ευρώ.
  • Η ανάκαμψη. «Η λιτότητα έβλαψε τις οικονομίες μας με αποτέλεσμα να τιμωρηθούν οι τελευταίοι που έφταιγαν για την κρίση» είπε η κ. Ράπτη και τόνισε ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών για τις εθνικές επενδύσεις.
  • «Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν ποτέ πια να τζογάρουν με τις ζωές των πολιτών» είπε η κ. Ράπτη.
  • Μια κοινωνική Ευρώπη που δεν θα αφήνει πίσω κανέναν, με ποιότητα εκπαίδευσης, υγειονομική περίθαλψη για όλους.
  • Το ζήτημα της ισότητας και της διασφάλισης και ενδυνάμωσης των δικαιωμάτων της γυναίκας, παραμένει προτεραιότητα.
  • Μια ΕΕ της διαφορετικότητας και της πολυμορφίας.
  • Η ζωή των Ευρωπαίων πολιτών με ασφάλεια και υγεία για όλους, αυστηρότερους κανόνες ώστε οι καταναλωτές να έχουν δύναμη.
  • Περισσότερη δημοκρατία και συμμετοχή.
  • Η «Πράσινη Ευρώπη», η ανάκτηση της πρωτοπορίας για την προστασίας της φύσης, την καταπολέμηση της ρύπανσης.
  • Η θέση της ΕΕ στον κόσμο.
Στην ιδρυτική συνδιάσκεψη της Ελάς δεν συμμετείζε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος διαφωνεί με το εγχείρημα και είχε τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ της Παρασκευής με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ωστόσο, το «παρών» έδωσε ο Κώστας Λαλιώτης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...