Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Καραγιώργη Γυφτοδήμου

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Καραγιώργη - Γυφτοδήμου από τα στελέχη της Αριστεράς που με τις πράξεις και τους αγώνες της τίμησε τη γενιά της.

Η Μαρία Καραγιώργη - Γυφτοδήμου γεννήθηκε στις Μηλιές του Πηλίου το 1918. Το 1936 μπήκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οργανώθηκε τότε στην Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδος, που είχε κηρυχτεί παράνομη από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου.

Συμμετείχε στις αντιδικτατορικές εκδηλώσεις του πανεπιστημίου και γι' αυτό κυνηγήθηκε από την ασφάλεια, πέρασε στην παρανομία και πιάστηκε από τη Γενική Ασφάλεια Αθήνας τον Μάη του 1939.

Ήταν για ένα χρόνο στις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ. Στη συνέχεια εξορίστηκε στην Κίμωλο από όπου και απέδρασε τον Απρίλη του ’41 με την κατάρρευση του μετώπου και συμμετείχε άμεσα στην Εθνική Αντίσταση μέσα από την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, την ΕΠΟΝ, το ΚΚΕ και το ΕΑΜ στη Θεσσαλία και την Αθήνα. Το 1941 παντρεύτηκε τον Κώστα Καραγιώργη.

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου κρατήθηκε σε στρατόπεδα στη Χίο, στη Λαμία, στο Τρίκερι Μαγνησίας και στη Μακρόνησο. Μετά τον εμφύλιο συνέχισε την αγωνιστική της δράση μέσα από την ΕΔΑ και το 1963 και 1964 εξελέγη βουλευτής Μαγνησίας. Με τη δικτατορία των συνταγματαρχών πιάστηκε στον Βόλο και κλείστηκε στα Γιούρα, Αβέρωφ, Αλικαρνασσό και Ωρωπό.

Τα χρόνια της φυλακής και εξορίας της Μαρίας φτάνουν τα δέκα. Τα χρόνια που ήταν σε παρανομία με ψευδώνυμα και σε παράνομα σπίτια φτάνουν τα οκτώ. Και οι μεταγωγές, τα κρατητήρια, τα στρατόπεδα, οι φυλακές και οι εξορίες που κατά καιρούς γνώρισε, φτάνουν τα πενήντα.

Βιβλία της ίδιας:

… και περιμένοντας τη Δημοκρατία, εκδόσεις Προσκήνιο, 2007

Περιμένοντας την Ειρήνη, εκδόσεις Προσκήνιο, 2005

Μέχρι την απόδραση, εκδόσεις Προσκήνιο, 2001

Από μια σπίθα ξεκίνησε…, εκδόσεις Προσκήνιο, 2001

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ, ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ, ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ ΓΥΦΤΟΔΗΜΟΥ

Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για το θάνατο της Μαρίας Καραγιώργη Γυφτοδήμου, της συντρόφισσας, της ξεχωριστής αγωνίστριας, της πραγματικής κομμουνίστριας. Σε όλη της τη ζωή αγωνίστηκε για τις αξίες της αριστεράς, πληρώνοντας με φυλακές και εξορίες τις ιδέες της.
Θα τη θυμόμαστε πάντα ως μια προσωπικότητα της αριστεράς, που έμεινε πιστή έως το τέλος της ζωής της στα ιδανικά του σοσιαλισμού.
Στους οικείους της και στους συντρόφους της εκφράζω τα συλλυπητήριά μου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
Για το θάνατο της Μαρίας Καραγιώργη Γυφτοδήμου


Έφυγε σήμερα από τη ζωή η Μαρία Καραγιώργη Γυφτοδήμου.
Η Μαρία Καραγιώργη Γυφτοδήμου από τα φοιτητικά της χρόνια εντάχθηκε στο κομμουνιστικό κίνημα. Η πολυτάραχη ζωή της υπήρξε συνυφασμένη με τη διαδρομή του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος της πατρίδας μας, με την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης. Το 1963 και το 1964 εξελέγη βουλευτής Μαγνησίας, ενώ κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συνελήφθη και κλείστηκε στα Γιούρα.
Η Μαρία Καραγιώργη Γυφτοδήμου, φτιαγμένη από το μέταλλο της ανεπανάληπτης γενιάς της Αντίστασης αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα  αφοσίωσης στα ιδανικά της αριστεράς για όλους μας. Την αποχαιρετούμε με συγκίνηση και σεβασμό, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά μας σε όλους όσους την γνώρισαν, την αγάπησαν και την εκτίμησαν.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...