Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Στα 49 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι θυσίες των Ελλήνων την τελευταία διετία - Ο Σταϊκούρας παραδέχθηκε ότι δεν έχουν πιάσει τόπο

Την ώρα που η ανεργία αυξάνεται αλματωδώς, οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται, οι Έλληνες πολίτες ανταποκρίνονται στην εθνική προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση, δίνοντας από το υστέρημα τους ούτε λίγο – ούτε πολύ 49 δις ευρώ, κάτι που σύμφωνα με στοιχεία των εταίρων μας αντιστοιχεί στο 22,6% του ΑΕΠ.

Αυτό λοιπόν είναι το ποσό που αντιστοιχεί στις θυσίες των πολιτών το διάστημα 2010 – 2012 «χωρίς να υπολογίζονται οι πρόσθετες θυσίες» όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την ενημέρωση που παρέσχε στην επιτροπή ελέγχου εκτέλεσης του προϋπολογισμού της Βουλής, παραδέχτηκε πως οι θυσίες των πολιτών… δεν «έχουν πιάσει τόπο», δεδομένου πως, όπως εκτίμησε, και την επόμενη χρονιά θα σημειωθεί σημαντική ύφεση που θα κυμανθεί μεταξύ του -6% με -7%.

«Ο σκοπός της κυβέρνησης είναι το νέο  πακέτο μέτρων να ενισχυθεί και με μέτρα ανάσχεσης της ύφεσης» πρόσθεσε και τόνισε πως... «εκτιμούμε ότι το ύψος της ύφεσης  μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους εταίρους χωρίς νέα μέτρα».
Κι όσον αφορά στο μέγεθος της ανεργίας; Η εκτίμηση της Κυβέρνησης είναι πως θα θα διαμορφωθεί πολύ υψηλότερα από τις εκτιμήσεις του Μαρτίου.

Πάντως, ο Αναπληρωτής Υπουργός χαρακτήρισε κομβικής σημασίας την επόμενη δόση ύψους 31 δις ευρώ, γιατί όπως εξήγησε  το 90% αυτών των χρημάτων  θα έρθει στην Ελλάδα και πρώτον θα κατανεμηθεί στο τραπεζικό σύστημα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα της αγοράς  και δεύτερον  στην αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες που επίσης θα βελτιώσει τη ρευστότητα της οικονομίας.

Παράλληλα ο κ. Σταικούρας δήλωσε… «ρεαλιστικά αισιόδοξος» ότι η Ελληνική οικονομία θα τα καταφέρει, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Κυβέρνησης πως προτεραιότητα ήταν ορθώς, να ενισχύσουμε την αξιοπιστία της χώρας γιατί μόνο τότε μπορεί να αξιώσει καλύτερη μεταχείριση».

ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το διάστημα αυτό «μας κάνει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι», με βάση τις «αχνές ενδείξεις ότι βελτιώνονται τα μεγέθη».

«Υπάρχουν, ήδη, κάποια ελπιδοφόρα μηνύματα ότι επανερχόμαστε ενός των δημοσιονομικών πλαισίων» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας και συγκεκριμενοποίησε, αναφέροντας πως:

- τον Αύγουστο, είχαμε πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ (ακόμα και αν εξαιρέσουμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, πάλι υπάρχει θετικό ισοζύγιο, τόνισε). Μειώθηκαν δε και οι αποκλίσεις στο σκέλος των εσόδων.

- τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, είχαμε μείωση των δημόσιων δαπανών κατά 17,5%.

- το πρώτο εξάμηνο, είχαμε πλεόνασμα 640 εκατ. ευρώ σε εξαγωγές, παρότι εξακολουθούμε να είμαστε σε χαμηλά επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...