Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Έως την Κυριακή «κληρώνουν» τα μέτρα!

Αλλεπάλληλες συσκέψεις αυτή τη βδομάδα του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας με στόχο το νέο «πακέτο» περικοπών, ενώ πολλά επώδυνα μέτρα έχουν πέσει στο τραπέζι των συνομιλιών.

Το μεσημέρι, και ενώ το οικονομικό επιτελείο, παρουσία και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, είχε συνάντηση με την τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών βρισκόταν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση είχε μεγάλη διάρκεια -τριών ωρών- ενώ βγαίνοντας από το πρωθυπουργικό γραφείο ο Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε την ελπίδα ότι το πακέτο των περικοπών, ύψους 11,9 δισ. ευρώ περίπου, θα έχει κλείσει μέχρι την Κυριακή.

«Ελπίζω μέχρι την Κυριακή. Δεν έχουμε και πάρα πολύ χρόνο πια στη διάθεση μας», σημείωσε, ενώ ερωτηθείς αν έχει εικόνα για τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και πότε πρόκειται να γίνει, ανέφερε πως δεν το γνωρίζει.

Μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες, όταν ερωτήθηκε αν υπάρχει απόσταση από την τρόικα, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Κλείνει, πάντως».

Οι επικεφαλής της τρόικας είδαν κατ' ιδίαν και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, μόλις ο τελευταίος επέστρεψε στο υπουργείο από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Στουρνάρας θα συναντηθεί στις 18:30 με τον Χορστ Ράιχενμπαχ της Task Force και το μεσημέρι της Τετάρτης με τους επικεφαλής της τρόικας.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, η συζήτηση αφορούσε στα εργασιακά θέματα (νομοθέτηση κατώτατου μισθού και μείωση μη μισθολογικού κόστους).

Ο ίδιος παράγοντας δήλωσε άγνοια για τα σενάρια για επιπλέον παρεμβάσεις σε μισθούς και συντάξεις, λέγοντας ότι η συμμετοχή του υπουργείου Εργασίας στο συνολικό πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ ανέρχεται σε 4,8 - 5 δισ. ευρώ.

Η τρόικα πιέζει ώστε το ήμισυ των τεσσάρων δις από τις περικοπές (που παραμένουν ανοικτά) να καλυφθούν από νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με την τρόικα έχει επανέλθει το σενάριο αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 67, από την οποία υπολογίζεται ότι θα συγκεντρωθεί ποσό 1 δισ. ευρώ στη διετία.

Στο τραπέζι παραμένει ωστόσο η μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ, ενώ δεν αποκλείονται νέες περικοπές στο δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ.

Η τρόικα πιέζει και για αλλαγές στο κομμάτι των λεγόμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, καθώς και στα εργασιακά, ζητώντας μεγαλύτερη «ευελιξία» στην οργάνωση του χρόνου εργασίας (6ήμερο) και μικρότερες αποζημιώσεις στις απολύσεις.

«Τα 7,5 δισ. ευρώ έχουν συμφωνηθεί σε έναν βαθμό. Απ' αυτά, τα 6,9 δισ. αφορούν περικοπές σε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις», δήλωσε την Τρίτη στον ΒΗΜΑ 99,5 ο πρώην υπουργός Εργασίας και εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στις συνεννοήσεις με το υπουργείο Οικονομικών, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ο κ. Κουτρουμάνης πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θέλουν να αυξηθεί το ποσό αυτό, και για τον λόγο αυτό εξετάζεται η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο έτη, που θα αποδώσει άλλο 1 δισ. ευρώ.

«Αναζητείται ένα ακόμη μέτρο», είπε ο κ. Κουτρουμάνης, ώστε το ποσό να φτάσει τα 9,5 δισ. ευρώ από μέτρα αντίστοιχου περιεχομένου.

ΣΥΡΙΖΑ: Έρχονται βάρβαρα μέτρα

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία 'επιτυχής' κατάληξη στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. Η κατάληξή της θα είναι νέα βάρβαρα μέτρα που έρχονται σε μια ήδη καθημαγμένη κοινωνία, με τους νέους, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες και τους μικροεπαγγελματίες να ασφυκτιούν από τη φορολογική λεηλασία, την ανεργία, τη φτώχεια, τη διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, της δημόσιας υγείας και παιδείας.

» Στόχος τους δεν είναι η βιωσιμότητα του χρέους, αλλά η εγκαθίδρυση μιας νέας μνημονιακής Ελλάδας, όπου τα δικαιώματα των εργαζομένων και η ίδια η δημοκρατία βρίσκονται στο στόχαστρο.

» Οι εργαζόμενοι και η νεολαία θα αγωνιστούν για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής στην Ευρώπη, για τη χάραξη μιας νέας στρατηγικής εξόδου από την κρίση με κοινωνική δικαιοσύνη, αναδιανομή του πλούτου, προστασία της εργασίας, του κοινωνικού κράτους και του περιβάλλοντος».


http://topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...