Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Συναγερμός για τα 2,7 δισ. ευρώ που βλέπει η τρόικα να λείπουν

Πιέζουν οι ελεγκτές για διαθεσιμότητα 25.000 δηγμοσίων υπαλλήλων φέτος - «Είμαστε έτοιμοι, λέει ο Γ. Στουρνάρας» - Έρχονται την Τετάρτη Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς για τις κρίσιμες διαβουλεύσεις - Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την ίδια μέρα


Διαδοχικές συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο είχε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.

Το κενό που έχει εντοπίσει η τρόικα για το 2013- 2014 εκτιμάται στα 2,7 δισ. ευρώ εξαιτίας της μη εφαρμογής μέτρων που έχουν συμφωνηθεί, γεγονός το οποίο έχει σημάνει συναγερμό σε κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έχει αποστείλει το νέο σχέδιό της για την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα μέσω της οποίας θα προκύψουν οι 25.000 υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα φέτος, εκ των οποίων κάποιοι θα αποχωρήσουν υποχρεωτικά το 2014. Το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης, που απερρίφθη από την τρόικα προέβλεπε ότι οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις θα φτάσουν τις 5.000 υπαλλήλους. Για το τελικό σχέδιο που έχει στα χέρια της η τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν εκφράσει ακόμα άποψη.

Μετά το πέρας της βραδινής σύσκεψης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε: «Συνεχίσαμε και ολοκληρώσαμε τη χθεσινή σύσκεψη που αφορά τον Προϋπολογισμό, αφορά την καλύτερη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων και, φυσικά, προετοιμασία για την έλευση της τρόικας. Είμαστε έτοιμοι».

Την Τετάρτη, εκτός απροόπτου, καταφθάνει η τρόικα στην Αθήνα και πιθανόν την Πέμπτη να πραγματοποιηθεί το πρώτο ραντεβού με τον υπουργό Οικονομικών.

Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης θα συσκεφθούν την Τετάρτη στις 7 το βράδυ ενόψει της έλευσης των ελεγκτών της τρόικας.

Μάλιστα, δημοσιογραφικές πληροφορίες έφεραν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να έχει συναντηθεί κατ΄ιδίαν με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς τις προηγούμενες μέρες.

Του Σωτήρη Νίκα/ www.kathimerini.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...