Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Σκουρλέτης: «Και με ΔΗΜΑΡ, αν επανορθώσει φεύγοντας από την κυβέρνηση»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για τις «εμφανίσεις» τού Αλέξη Τσίπρα εκτός κι εντός Ελλάδας, τις πολιτικές συγκλίσεις χωρίς τις ταμπέλες «αριστερός - δεξιός» και τις εκλογικές συνεργασίες με αντιμνημονιακές και φερέγγυες πολιτικά δυνάμεις 

Σε συστράτευση όλων των αντιμνημονιακών δυνάμεων με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης με προοπτική την έξοδο της χώρας από την κρίση, αναφέρεται στη συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. Από αυτή την κυβέρνηση δεν αποκλείει τη συμμετοχή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ θέτει ως προϋπόθεση για τη ΔΗΜΑΡ την άμεση αποχώρησή της από την κυβέρνηση. Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτηρίζει, ακόμη, «τραγικό λάθος» της ηγεσίας του ΚΚΕ την άρνηση να συμπαραταχθεί σε κοινό μέτωπο κατά του Μνημονίου. Τάσσεται υπέρ της άμεσης διεξαγωγής του ιδρυτικού συνεδρίου του κόμματος, ενώ όσον αφορά την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο LSE σημειώνει πως δεν συνιστά αλλαγή προγραμματικών θέσεων, αλλά δείχνει το διεθνές ενδιαφέρον για τον ΣΥΡΙΖΑ.

* Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σε διάστημα μόλις λίγων ημερών, βρέθηκε από το Ιδρυμα «Καραμανλής» στη Βενεζουέλα, για την κηδεία Τσάβες, και από εκεί στην εκδήλωση του Ιδρύματος του Γεράσιμου Αρσένη, ενώ αμέσως μετά στο LSE. Μήπως τελικά ο αντίκτυπος αυτών θολώνει το πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ και μπερδεύει τους πολίτες;
- Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καλείται σε διαλέξεις από ξένα πανεπιστήμια, γίνεται δεκτός από ξένους αξιωματούχους που βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα, τυγχάνει θερμής υποδοχής από ηγέτες που διεξάγουν έναν παράλληλο αγώνα κατά των πολιτικών λιτότητας και υπέρ της Δημοκρατίας, δείχνει πως κάτι έχει αλλάξει γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σίγουρα δεν έχουν αλλάξει τα όσα υποστηρίζουμε γύρω από τα ζητήματα της κρίσης, τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας. Η μεγάλη αλλαγή βρίσκεται στο πώς αντιμετωπίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ εχθροί και φίλοι. Το ενδιαφέρον γύρω από τις απόψεις μιας πολιτικής δύναμης, που κατάφερε να ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς και αποτελεί την ελπίδα για μια διαφορετική απάντηση απέναντι στην κρίση, είναι πασιφανές. Αποτελεί την έμπρακτη εκ μέρους τους αποδοχή της πραγματικότητας, όπως αυτή διαμορφώθηκε στη χώρα μας μετά τις τελευταίες εκλογές. Το βέβαιο είναι πως όπου κι αν βρεθήκαμε υποστηρίξαμε τις ίδιες απόψεις. Απόψεις που αποτελούν τις δεσμεύσεις μας απέναντι στον ελληνικό λαό.
Η συμμετοχή στην εκδήλωση του Ιδρύματος «Καραμανλής» είναι μια διαφορετική περίπτωση. Επρόκειτο για μια επετειακού χαρακτήρα εκδήλωση, κατά την οποία κατατέθηκε η αποτίμησή μας για έναν ιστορικό ηγέτη, αντίπαλο της Αριστεράς. Αλλωστε ανάλογη συμμετοχή είχε υπάρξει εκ μέρους του ΣΥΝ από τους δύο τελευταίους προέδρους του.
* Μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα απευθυνθεί και προς τα αριστερά και προς τα δεξιά;
- Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται σε όλες εκείνες τις δυνάμεις που έχουν πεισθεί για τα αδιέξοδα της μνημονιακής πολιτικής, αντιστρατεύονται τις αντικοινωνικές πολιτικές λιτότητας και συγκλίνουν στη βάση ενός εναλλακτικού προγράμματος εξόδου από την κρίση, ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Στο κοινωνικό πεδίο αυτές οι δυνάμεις, με όρους ταξικούς και αναγκών, αποτελούν μια μεγάλη πλειοψηφία. Η αναζήτηση νέων πολιτικών εκφράσεων, καθώς και η διαμόρφωση νέων συλλογικών και ατομικών πολιτικών συνειδήσεων, συνιστά μια βαθιά κοινωνική διεργασία που χαρακτηρίζει την εποχή μας. Κάτω από αυτό το πρίσμα πρέπει να δούμε τη διαμόρφωση των νέων συσχετισμών και τις μετακινήσεις των πολιτών, ανεξάρτητα από το πώς αναπροσδιορίζονταν μέχρι πρότινος, ως αριστεροί ή δεξιοί.
Μαζί με τους φερέγγυους
* Δεν θα βλέπατε θετικά και τη συμμετοχή των Ανεξάρτητων Ελλήνων; Καθώς ο κ. Καμμένος έχει ουσιαστικά εκφράσει την πρόθεση να συνεργαστεί μαζί σας σε μια κυβέρνηση με χαρακτήρα εθνικής σωτηρίας και απεμπλοκής από το Μνημόνιο.
- Με όσους πράγματι συγκλίνουμε προγραμματικά, είναι πολιτικά φερέγγυοι και δεν έχουν υπηρετήσει από κυβερνητικές θέσεις τη μνημονιακή πολιτική, μπορούμε με διαφόρους τρόπους να βρεθούμε μαζί. Η ζωή θα δείξει.
* Με τη ΔΗΜΑΡ και τον Φώτη Κουβέλη έχουν απομείνει περιθώρια συγκλίσεων;
- Η ΔΗΜΑΡ με τη συμμετοχή της στη συγκυβέρνηση διέπραξε ένα ιστορικό πολιτικό σφάλμα. Ισως να υπάρχει ακόμη χρόνος να επανορθώσει με την άμεση αποχώρησή της από την κυβέρνηση, κανένα όμως περιθώριο σύγκλισης δεν μπορεί να υπάρξει όσο η ΔΗΜΑΡ παραμένει στην κυβέρνηση.
* Με στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, όπως η κ. Λούκα Κατσέλη; Ή με άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, προερχόμενα από συνδικαλιστικές ενώσεις;
- Νομίζω πως ισχύουν οι απαντήσεις που σας έδωσα στις προηγούμενες ερωτήσεις. Θέλω απλά να σας θυμίσω πως στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου η Κοινωνική Συμφωνία είχε υποστηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή όμως πολλοί είναι εκείνοι που παραλληλίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ με ένα νέο ΠΑΣΟΚ, σας διαβεβαιώνω πως δεν φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε συνέχεια του ΠΑΣΟΚ ή έστω μια νέα εκδοχή του. Θέλουμε να συγκροτήσουμε τη μεγάλη παράταξη της Αριστεράς της εποχής μας, με στόχο τον κοινωνικό μετασχηματισμό, με όραμα ένα Σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία, ενώ ταυτόχρονα θέλουμε να αποτελέσουμε το βασικό κορμό μιας μεγάλης προσπάθειας, που θα σταματήσει την κοινωνική ισοπέδωση και την ανθρωπιστική κρίση που βιώνει ο τόπος μας.
«Ανοιχτοί» στο ΚΚΕ
* Πώς βλέπετε την πρόταση για συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ αποκλειστικά και μόνον με ΚΚΕ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ και δυνάμεις του αριστερού χώρου, όπως διατυπώνεται από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη;
- Η απεύθυνσή μας προς το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι δεδομένη, απλά θεωρούμε πως, σε αυτές τις συνθήκες, ρόλο και θέση σε μια αριστερή κυβέρνηση λαϊκής ενότητας και κοινωνικής σωτηρίας έχουν θέση και άλλες δυνάμεις εκτός από αυτές που προέρχονται από την ιστορική Αριστερά. Νομίζω όμως πως η μέχρι τώρα στάση του ΚΚΕ, της πλήρους άρνησης να συμπαραταχθεί στον αγώνα κατά του Μνημονίου σε όλα τα επίπεδα, συνιστά τραγικό λάθος της ηγεσίας του.
* Παρακολουθείτε τον προσυνεδριακό διάλογο στο ΚΚΕ;
- Ο δημόσιος διάλογος του ΚΚΕ έχει τους δικούς του κώδικες και πάντα έχει ενδιαφέρον. Σημασία έχει το ΚΚΕ να συλλάβει τον παλμό της εποχής και να βγάλει τα σωστά συμπεράσματα· φαντάζομαι πως δεν πρέπει να είναι και οι ίδιοι ευχαριστημένοι από την πορεία του κόμματός τους. Κορυφαίο πάντως θεωρώ το ζήτημα των συμμαχιών, πάνω στο οποίο θα ευχόμουν να υπάρξουν επανατοποθετήσεις σε σχέση με τις μέχρι τώρα ακαμψίες.
* Σχετικά με το δικό σας συνέδριο, εκτιμάτε ότι θα πρέπει να διεξαχθεί πριν από τον Ιούνιο; Διότι αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ο χρόνος δεν είναι αρκετός και θα είναι προτιμότερη μια μετάθεσή του για το φθινόπωρο.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας την απόφαση να μετεξελιχθεί από ένα συμμαχικό σχήμα συνιστωσών σε ένα σύγχρονο ενιαίο κόμμα, έκανε ένα αποφασιστικό βήμα που πρέπει όμως να ολοκληρωθεί. Αυτό αποτελεί κατά τη γνώμη μου και την κατατεθειμένη άποψη της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών μας, τα οποία έχουν και τον τελευταίο λόγο. Ολο το προηγούμενο διάστημα συζητήσαμε -και εξακολουθούμε να το κάνουμε- γύρω από ζητήματα φυσιογνωμίας και στρατηγικής, ενώ παράλληλα προσπαθούμε να είμαστε παρόντες στους καθημερινούς κοινωνικούς αγώνες. Η όσο το δυνατόν πιο συλλογική, αποτελεσματική και δημοκρατική συγκρότησή μας θα είναι προς όφελος των στόχων μας και των επιδιώξεών μας. Κάτι που έχει ωριμάσει, δεν ωφελεί να το καθυστερείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...