Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ καλούν Προβόπουλο στη Βουλή για Κύπρο - ΚΚΕ: Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - Εθνικιστών

Από κοινού αίτημα θα καταθέσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων προκειμένου ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος να προσέλθει στην αρμόδια επιτροπή και «να δώσει εξηγήσεις με ποιο σκεπτικό και για ποιο λόγο αρνήθηκε να συνδράμει η Ελλάδα σε αυτήν τη βοήθεια που ζήτησε η κυπριακή κυβέρνηση προκειμένου να μη βρεθεί αβοήθητη και με τη θηλιά στο λαιμό», ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο.

 Όπως τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ «είχαμε την ευκαιρία σήμερα να ανταλλάξουμε απόψεις σε σχέση με τις ραγδαίες εξελίξεις που αφορούν προφανώς και την χώρα μας και την Ευρωζώνη συνολικά, τις ραγδαίες εξελίξεις στην Κύπρο και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης».

«Μια ελληνική κυβέρνηση που αντί να συμπαρασταθεί στο περήφανο όχι του Κυπριακού λαού, στην πραγματικότητα συμπαρίσταται στην κα Μέρκελ και στο Eurogroup, στις ασφυκτικές πιέσεις και τους εκβιασμούς απέναντι στην Κύπρο», πρόσθεσε.

«Πιστεύουμε ότι η απόφαση της Κυπριακής Βουλής είναι ιστορικής σημασίας διότι αναδεικνύει ότι υπάρχει δυνατότητα και διαπραγμάτευσης και κατακτήσεων, πέρα και έξω από τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικα. Και αυτήν τη στιγμή στην Κύπρο μπορεί να υπάρχει λύση έξω από τους εκβιασμούς της τρόικα», τόνισε και συνέχισε:

«Παρά τις διαφορετικές εκτιμήσεις που μπορεί να έχουμε σε μια σειρά από ζητήματα, συμφωνήσαμε ότι αυτό που είναι αναγκαίο τούτη την ώρα είναι να υπάρξει μια πλατιά παλλαϊκή συσπείρωση, ένα πλατύ μέτωπο πέρα και έξω από πολιτικά κόμματα, ένα μέτωπο συμπαράστασης στον κυπριακό λαό. Ο ελληνικός λαός να αναδείξει ότι η Κύπρος δεν είναι μόνη της, ότι δεν εκφράζεται από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και αυτήν την προσπάθεια θα την αναλάβουμε από κοινού προκειμένου αυτό το μέτωπο να εκφραστεί και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, κυρίως, όμως, στο κοινωνικό επίπεδο».

«Συμφωνήσαμε, επίσης, ότι η μνημονιακή κυβέρνηση έχει υποκαταστήσει την κοινοβουλευτική λειτουργία μέσα από τις συσκέψεις των τριών αρχηγών των κομμάτων και πολλές φορές παραβιάζει και το ίδιο το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Συμφωνήσαμε ότι είναι καθήκον της κυβέρνησης να διεξάγει άμεσα συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή για τις εξελίξεις στην Κύπρο και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, μια στάση που πιστεύουμε εμείς, ότι όχι μόνο δεν έχει την έγκριση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, αλλά ούτε καν την έγκριση της πλειοψηφίας του κοινοβουλίου», τόνισε.

Σημειώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε ανακοινωθεί από την Πέμπτη, αρνήθηκε να υποστηρίξει την πρόταση μομφής που προωθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατά του υπουργού Οικονομικών. «Θεωρούμε ότι τη βασική ευθύνη την έχει ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του, υπάρχει και σε αυτό νομίζω συμφωνία, από εκεί και πέρα το πώς τακτικά θα χειριστούμε τις κινήσεις στο επόμενο διάστημα που πρέπει να γίνουν θα συναρτηθεί από τις ευρύτερες εξελίξεις που θα έχουμε στην υπόθεση του κυπριακού ζητήματος», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΚΚΕ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διστάζει να συνεργαστεί και με εθνικιστές

«Οι μάσκες έπεσαν», σχολίασε το Κομμουνιστικό Κόμμα, με αφορμή τη συνάντηση των Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένου.
«Η πολιτική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων στο Κοινοβούλιο και κυρίως στο κοινωνικό επίπεδο, με πρόσχημα τη συμπαράσταση στον κυπριακό λαό, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα με πολιτική υπέρ των μονοπωλίων, αφού δεν διστάζει να συνεργαστεί και με εθνικιστές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
«Υλοποιείται η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση από τη ‘λαϊκή δεξιά’ μέχρι την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το ‘νέο’ ΠΑΣΟΚ βήμα το βήμα διαμορφώνεται. Άραγε τι είδους διαπραγμάτευση λένε στον κυπριακό λαό να κάνει; Μήπως τύπου ‘σχεδίου Ανάν’, που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένθερμος υποστηρικτής του; Ή συνεργασία με τον ‘αντιιμπεριαλιστή’ Πούτιν;», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...