Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Στα χαρακώματα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα των κρίσιμων αποφάσεων για την Κύπρο


Τη στιγμή που κρίνεται το μέλλον της Κύπρου, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με συνεχείς ανακοινώσεις, επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλο για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο έκτακτο Eurogroup.

Αρχικά, ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, ανέφερε πως η «τρικομματική κυβέρνηση μένει σταθερά προσηλωμένη στη στρατηγική του μερκελισμού», ενώ σημείωνε πως «είναι προκλητικό να μιλάνε για εθνικά υπερήφανη στάση αυτοί που παραδίδουν την Κύπρο στους δανειστές, που την εγκατέλειψαν και συνέβαλαν στον εκβιασμό του κυπριακού λαού...».

Αμεση ήταν η απάντηση από το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας: «Δεν κατάλαβαν. Δεν καταλαβαίνουν. Δεν μπορούν να καταλάβουν. Αν καταλάβαιναν, θα είχαν ζητήσει συγγνώμη για τις ανοησίες τους» ανέφερε χαρακτηριστικά το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια, τη «σκυτάλη» πήρε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να επέμβει άμεσα, προκειμένου να αποφευχθεί μία νέα εθνική τραγωδία στην Κύπρο.

Τσίπρας: Η ελληνική κυβέρνηση να παράσχει ρευστότητα στην Κύπρο

«Είναι εθνικό μας καθήκον να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να αποτραπεί μια νέα τραγωδία στην Κύπρο», τονίζει σε δήλωσή του με αφορμή τις δραματικές διαπραγματεύσεις για την κρίση στην Κύπρο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και παράλληλα, καλεί τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά να παρέμβει και να χορηγήσει άμεσα 2 δισ. ευρώ στην Κύπρο, ώστε να αρθεί η άμεση απειλή χρεοκοπίας.

Η Κύπρος, σημειώνει ο κ. Τσίπρας, κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις και τον εκβιασμό του χρονοδιαγράμματος για άρση της παροχής ρευστότητας προς τις κυπριακές τράπεζες, που λήγει αύριο το πρωί, κινδυνεύει να οδηγηθεί σε λίγο στο Eurogroup σε τραγωδία.

Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ οι Ευρωπαίοι εταίροι απόψε, δεν έχουν στόχο μόνο να διαλύσουν το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, αλλά και να εκδικηθούν για το περήφανο ΟΧΙ του κυπριακού κοινοβουλίου, δημιουργώντας έτσι παράδειγμα πειθάρχησης για όλους τους λαούς.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Τσίπρας τονίζει την ανάγκη, «τούτες τις κρίσιμες ώρες για την Κύπρο και τον Ελληνισμό, οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, πέρα και έξω από μικροπολιτικά παιχνίδια» και προσθέτει ότι αποτελεί «εθνικό μας καθήκον να συμπαρασταθούμε στον κυπριακό λαό. Να δώσουμε, έστω και την ύστατη ώρα, κάθε δυνατή βοήθεια στην κυπριακή κυβέρνηση».

Ο κ. Τσίπρας καλεί τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να μην αποδεχθεί «τον καταστροφικό εκβιασμό των εταίρων. Επίσης, καλεί τον Ελληνα πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά να αποφασίσει άμεσα, ώστε η Ελληνική κυβέρνηση να παράσχει στήριξη ρευστότητας στην Κύπρο, ώστε τουλάχιστον η διαπραγμάτευση να μη διεξάγεται υπό τη δαμόκλειο σπάθη του απειλητικού χρονοδιαγράμματος που λήγει τα ξημερώματα.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας ζητά από τον κ. Σαμαρά να ζητήσει από τη Τράπεζα της Ελλάδος, να παράσχει μέσω του ελληνικού ELA, έκτακτη πρόσθετη ρευστότητα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, μέσω των κατάλληλων μηχανισμών, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε να αρθεί ο εκβιασμός της άμεσης χρεοκοπίας, αλλά και να προστατευτεί ταυτόχρονα και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τις συνέπειες μιας καταστροφικής απόφασης για την Κύπρο.

Πρόκειται για μία κίνηση η οποία δεν αυξάνει το ελληνικό δημόσιο χρέος, δεν συνεπάγεται νέα μέτρα για την Ελλάδα, αποτελεί μικρό μέγεθος για τα ελληνικά δεδομένα και το κυριότερο αποτελεί ηθική υποχρέωση της Ελλάδας απέναντι στον κυπριακό λαό, σημειώνει ο κ. Τσίπρας και καταλήγει:

«Η συμβολή της Ελλάδας στη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης με δημοκρατικό τρόπο και πλατιά διαβούλευση, πέρα και έξω από τους απειλητικούς εκβιασμούς των δανειστών, αποτελεί το λιγότερο που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε προς την Κύπρο, τούτη την κρίσιμη ώρα. Είναι υποχρέωσή μας να σταθούμε έμπρακτα, και όχι μόνο στα λόγια, δίπλα στον κυπριακό λαό».

ΝΔ: «Ο κ. Τσίπρας καλύπτει τις ανοησίες του, με ακόμα μεγαλύτερες»

Από το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ως απάντηση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Ο κ. Τσίπρας βλέποντας την πραγματικότητα να κάνει όλο και πιο προφανείς τις ανοησίες που λέει, προσπαθεί ο ίδιος να τις καλύψει με μεγαλύτερες».

ΣΥΡΙΖΑ: «Η ΝΔ απαντάει με ύβρεις στην πρόταση Τσίπρα»

Ανακοίνωση-απάντηση εξέδωσε το γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στις ανακοινώσεις της ΝΔ: «Η συνενοχή της κυβέρνησης σε σχέση με τον εκβιασμό που υφίσταται ο κυπριακός λαός, την οδηγεί στη σιωπή απέναντι στην πρόταση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για παροχή έκτακτης ρευστότητας προς την Κύπρο. Αντ' αυτού, το Γραφείο Τύπου της ΝΔ επιλέγει τις ανάξιες σχολιασμού ύβρεις. Αναμένουμε από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο την τοποθέτηση της κυβέρνησης απέναντι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ».Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...