Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Ο Μητσοτάκης καλείται να θέσει σε διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίους υπαλλήλους

Η πρώτη σύσκεψη της νέας κυβέρνησης χθες το βράδυ στο Μαξίμου αφορούσε την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων την οποία καλείται τώρα να εφαρμόσει ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την απομάκρυνση του Αντώνη Μανιτάκη από το υπουργείο.

Η πρώτη σκέψη του νέου υπουργού είναι να ζητήσει παράταση για την υλοποίηση της κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων από το στενό δημόσιο τομέα από την Τρόικα, η οποία επιστρέφει στην Αθήνα τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να ζητήσει παράταση πέραν της 30ής Ιουνίου, που προέβλεπε η αρχική συμφωνία με τους δανειστές, προκειμένου να τεθούν σε διαθεσιμότητα 12.500 υπάλληλοι, οι οποίοι αναμένεται να προέλθουν κυρίως από την τοπική αυτοδιοίκηση και την εκπαίδευση.

Για να «ξεπεραστεί» το εμπόδιο της διαθεσιμότητας, για την οποία ο απερχόμενος υπουργός κ. Μανιτάκης παρέδωσε τον σχεδιασμό για την υλοποίησή της, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα αξιοποιήσει το επιχείρημα ότι έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 2.000 απολύσεις με το κλείσιμο της ΕΡΤ και ότι θα χρειαστεί ένα μικρό χρονικό διάστημα προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης δομών και προσωπικού που θα οδηγήσουν στην κινητικότητα 12.500 υπαλλήλους άμεσα.

Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι η πλειονότητα των 12.500 υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα προκύψουν από τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας, από τα οποία αναμένεται να προκύψει το 80% του πλεονάζοντος προσωπικού, καθώς τα δύο υπουργεία διαθέτουν περίπου 300.000 υπαλλήλους.

Είμαι υπουργός αξιολόγησης

Αμεσα αναμένεται να ξεκινήσει η αξιολόγηση των δομών σε δήμους και σχολικές μονάδες, ενώ ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένεται να δεσμευτεί προσωπικά στην Τρόικα για την επιτυχία του εγχειρήματος. Οπως αναφέρουν οι συνεργάτες του, ο κ. Μητσοτάκης θα αναλάβει τις διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα υπουργεία, καθώς η διαδικασία αξιολόγησης δομών και προσωπικού θα γίνει αποκεντρωμένα από κάθε υπουργείο ξεχωριστά.

Το προσωπικό που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα προβλέπεται ότι θα αμείβεται με το 75% των αποδοχών του έως και 12 μήνες, προκειμένου να μετακινηθεί σε άλλες θέσεις όπου υπάρχει ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού. Μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δομών στους 12 ΟΤΑ, που έχει ανακοινωθεί από τον Μάρτιο, ενώ εκκρεμεί και η αξιολόγηση δομών στον χώρο της εκπαίδευσης.

Ο νέος υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελετής παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής του σημείωσε ότι η αξιοκρατία είναι η μαγική λέξη για τη δημόσια διοίκηση και τόνισε ότι η αξιολόγηση και η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων δεν πρέπει να είναι μνημονιακές υποχρεώσεις αλλά εθνική πολιτική, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν θα είναι υπουργός των απολύσεων αλλά της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...