Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Στουρνάρας: Ανοιχτό το θέμα του κατοχικού δανείου αν πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα

Αμεση συνάρτηση ανάμεσα στο ζήτημα του κατοχικού δανείου και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από την Ελλάδα εντοπίζει ο Γιάννης Στουρνάρας. Ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί πως είναι ανοιχτό το συγκεκριμένο ζήτημα αν η χώρα πετύχει το στόχο της. Ακόμη, αναφερόμενος στο πολυσυζητημένο θέμα της συλλογής αποδείξεων, τόνισε πως αναζητούνται κίνητρα για την επιβράβευση των φορολογουμένων.

Σε ερώτηση για το αν τέθηκε το ζήτημα του κατοχικού δανείου στη συνάντησή του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αν το θέμα αυτό είναι στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Επιδίωξη μας στη φάση αυτή είναι να εφαρμοστεί με ουσιαστικό τρόπο η δέσμευση του Eurogroup, που λέει ότι αν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, οι εταίροι μας θα λάβουν κατάλληλα μέτρα ώστε να μειωθεί περαιτέρω το δημόσιο χρέος της Ελλάδας».

Παράλληλα, στη συνέντευξή του στο Βήμα διατύπωσε την εκτίμηση πως δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για το 2013 και το 2014, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν πιστά τα χρονοδιαγράμματα και ο προϋπολογισμός.

Για το ζήτημα των αποδείξεων, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τρόπους επιβράβευσης των φορολογούμενων που συλλέγουν αποδείξεις μέσω των κατάλληλων κινήτρων. Επιπλέον επεσήμανε ότι, μετά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, άμεσος στόχος είναι η μείωση του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών και στη συνέχεια η μείωση των φορολογικών συντελεστών σε ανταγωνιστικό ύψος με γειτονικές χώρες και η μείωση των έμμεσων φόρων, μόλις το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως το χρηματοδοτικό κενό μετά τον Ιούλιο του 2014 «είναι μικρό για να δημιουργήσει το οποιοδήποτε πρόβλημα» και δεν απέκλεισε σενάριο μείωσης από το βάρος των τόκων. Πρόσθεσε όμως ότι «οποιαδήποτε συζήτηση για μέτρα διευκόλυνσης θα πρέπει να γίνει σε σωστό χρόνο, δηλαδή μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος».

Τέλος ερωτώμενος για την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για το τετραετές πάγωμα στην αποπληρωμή των τόκων απάντησε πως πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται το μνημόνιο αλλά κατηγόρησε τον πρόεδρό του ότι «πουλάει τα ευχάριστα χωρίς να λέει την αλήθεια». Μάλιστα πρόσθεσε ότι «τα ευχολόγια και οι ανεδαφικές προτάσεις ίσως να ενθουσιάζουν το κομματικό κοινό αλλά δεν σώζουν από τη χρεοκοπία».


Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...