Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Δίνει κουράγια στο λαό ο Στουρνάρας: Δεν κινδυνεύουμε.Δεν θα κοπούν μισθοί και συντάξεις

Η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει το δημοσιονομικό κενό κατά την περίοδο 2015 και 2016 παρά τις αντίθετες προβλέψεις από τους πιστωτές ΕΕ και ΔΝΤ και η ύφεση θα είναι φέτος μικρότερη από ότι αναμένεται, καθώς ανακάμπτει ισχυρά ο τουριστικός κλάδος. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ο κ. Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters όπου σε γενικές γραμμές σκιαγραφεί μία πολύ πιο αισιόδοξη εικόνα για τις προοπτικές της χώρας από ότι η Τρόικα.

Υποστήριξε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος της χώρας δεν είναι οικονομικός, αλλά πολιτικός και πως συνδέεται με την κόπωση στη λιτότητα.

«Δεν βλέπω κάποιον οικονομικό κίνδυνο. Είναι πολιτικός ο κίνδυνος και σχετίζεται με την κόπωση των βουλευτών» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Οι βουλευτές αντικατοπτρίζουν το μέσο άνδρα και τη μέση γυναίκα στο δρόμο. Πρέπει να πιστέψουν ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Εάν το πιστέψουν τότε μπορεί να συνεχίσουν να ψηφίζουν τα λίγα απαραίτητα μέτρα που έχουν απομείνει. Εάν δεν πιστέψουν, τότε δεν θα ψηφίσουν. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος»

Εν αντιθέσει με τις πρόσφατες προβλέψεις της ΕΕ που αναφέρουν ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει κίνδυνο για δημοσιονομικό κενό 2% του ΑΕΠ ή περίπου 4 δισ. ευρώ την περίοδο 2015 – 16, ο κ. Στουρνάρας δηλώνει ότι οι προβλέψεις της Αθήνας, που θα αναθεωρηθούν το φθινόπωρο, ενδέχεται να δείχνουν ότι δεν θα υπάρχει τέτοιο κενό.

«Είμαστε μπροστά από τις προβλέψεις μεσοπρόθεσμα, οπότε ας δούμε πρώτα εάν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, επειδή γνωρίζετε ότι αυτά τα πράγματα είναι πολύ ευαίσθητα για το ρυθμό ανάπτυξης» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Εάν υπάρχει κενό, τότε σίγουρα δεν θα μπορούμε να το καλύψουμε με περικοπές στις συντάξεις ή τους μισθούς ή με αύξηση της φορολογίας. Οποιοδήποτε κενό θα πρέπει να καλυφθεί με μεταρρυθμίσεις».

Όταν ρωτήθηκε εάν είναι πιθανό να αποφευχθεί εξ ολοκλήρου το κενό, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Είναι πιθανό» προσθέτοντας ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης και η καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού. Επιβεβαίωσε τον στόχο για ύφεση 4,2% φέτος και επιστροφή στην ανάπτυξη από τον επόμενο χρόνο. «Τα τουριστικά έσοδα του Μαΐου είναι πολύ καλύτερα των προβλέψεων, εάν συνεχίζουμε έτσι στους επόμενους μήνες, τότε σίγουρα η ύφεση φέτος θα είναι περίπου 4% και τον επόμενο χρόνο θα έχουμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης».

«Δεν θέλετε να ξέρετε τι άκουσα όταν πήγα για πρώτη φορά στο Eurogroup όχι μόνο από τον κ. Schaeuble, αλλά επίσης από την Maria Fekter (υπουργός Οικονομικών Αυστρίας) και άλλους». Τώρα όμως, τα πράγματα είναι πολύ, πολύ καλύτερα, Τώρα έχω μόνο φίλους στο Eurogroup και ανθρώπους που εκτιμούν την τεράστια προσπάθεια». Ο κ. Στουρνάρνας αναγνώρισε ότι έχουν γίνει λάθη, από όλες τις πλευρές..

«Υπήρξε αίμα, δάκρυα και λάθη που έγιναν τόσο από την Ελλάδα όσο και από την ευρωζώνη – τεράστια λάθη και από τους δύο. Δεν είναι μυστικό ότι η Ελλάδα δεν συμπεριφέρθηκε με βάση τους κανόνες του συστήματος σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών, αλλά είναι εξίσου αλήθεια ότι η ευρωζώνη δεν είχε μηχανισμό αντιμετώπισης των κρίσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...