Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Συνήγορος του Πολίτη «καίει» την Χρυσή Αυγή: 4 δολοφονίες και 400 τραυματισμοί συνδέονται με τo ακροδεξιό κόμμα

Έκθεση- φωτιά παρέδωσε ο Συνήγορος του Πολίτη στα κόμματα σχετικά με την έξαρση της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα, την οποία συνδέει άμεσα με την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή και την ολιγωρία της Αστυνομίας στην αντιμετώπιση των κρουσμάτων βίας.


Στην έκθεση, έχουν καταγραφεί 281 κρούσματα ρατσιστικής βίας μέσα σε ενάμιση χρόνο, εκ των οποίων τα 135 οδήγησαν σε τραυματισμό 400 ατόμων και σε τέσσερις δολοφονίες, με το 25% των περιστατικών να συνδέονται με μέλη του της Χρυσής Αυγής, ενώ ο ΣτΠ κάνει λόγο για «οργανωμένη πολιτοφυλακή στο κέντρο της Αθήνας» και κατηγορεί την ΕΛ.ΑΣ για αδράνεια στην αντιμετώπιση των περιστατικών.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, δηλώνει κατηγορηματικά πως η έξαρση των ρατσιστικών εγκλημάτων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Χρυσή Αυγή και την είσοδο της στη Βουλή, αναφέροντας πως από τον Μάιο του 2012 έως τον Ιανουάριο του 2013, σημειώθηκαν 56 περιστατικά με εμπλοκή της Χρυσής Αυγής, όταν το διάστημα πριν από τις εκλογές (Ιανουάριος- Απρίλιος του 2012), καταγράφηκαν μόλις 3 καταγγελίες. Μόνο στο πρώτο τετράμηνο του 2013 η φερόμενη ανάμειξη μελών της Χ.Α. εκτοξεύεται στο 46,5% των περιπτώσεων.

Ποιες περιοχές είναι τα «άντρα του ρατσισμού»

Στην ίδια έκθεση σημειώνονται και οι περιοχές όπου εμφανίζονται τα πιο πολλά ρατσιστικά εγκλήματα, με τον ΣτΠ να υποστηρίζει ότι το 75% των περιστατικών έχει σημειωθεί στην Αττική και ειδικότερα στο κέντρο της Αθήνας, στην Κυψέλη και τα Πατήσια. Οσον αφορά τα νησιά, οι επιθέσεις είναι πάνω από 30, με 23 επιθέσεις να έχουν σημειωθεί στην Κρήτη και 4 στη Ρόδο. Στην ηπειρωτική Ελλάδα, ξεχωρίζουν η Πάτρα, η Θεσσαλονίκη και η Αιτωλοακαρνανία.

Τα Σώματα Ασφαλείας συμμετέχουν σε ρατσιστικά εγκλήματα

Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην ρατσιστική συμπεριφορά των Σωμάτων Ασφαλείας, με τον Συνήγορο του Πολίτη να τονίζει πως σε 44 περιπτώσεις αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε ρατσιστικές ενέργειες, σε 2 στελέχη του Λιμενικού και σε μία περίπτωση στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας.

«Υπάρχει άτυπη πολιτοφυλακή στο κέντρο της Αθήνας»

Ο Συνήγορος του Πολίτη, κάνει ακόμη λόγο και για οργανωμένα «τάγματα εφόδου» που έχουν συγκροτήσει πολιτοφυλακή σε περιοχές του κέντρου όπως ο Αγιος Παντελεήμονας, η πλατεία Αττικής και η Αχαρνών, με μόνιμη και σταθερή παρουσία.

Τέλος, στην έκθεση επισημαίνεται πως υπάρχει σημαντική απόκλιση ανάμεσα στην επίσημη και την ανεπίσημη καταγραφή ρατσιστικών επιθέσεων από το 2012, καθώς την ώρα που ο ίδιος έχει στη διάθεσή του 253 καταγγελίες, από την ΕΛΑΣ έχει καταγραφεί λιγότερο από το ένα τρίτο των περιστατικών.

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για τη ρατσιστική βία


Η αδράνεια και η ολιγωρία της Αστυνομίας, όπως αυτή καταγράφεται στη έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για τη ρατσιστική βία, αποτελεί πληγή για τη Δημοκρατία και ενισχύει τις φωνές που συσχετίζουν τη δράση της Χρυσής Αυγής με σκοτεινούς, παρακρατικούς κύκλους.

Επίσης σοκάρουν και τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων ρατσιστικής βίας τον τελευταίο χρόνο, κάτι που συσχετίζεται φυσικά με την αύξηση των ποσοστών του νεοναζιστικού κόμματος.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη οφείλει αταλάντευτα να συνεχίσει τις έρευνες ώστε να ξεσκεπαστούν τα κυκλώματα που έβαζαν υποθέσεις στο αρχείο, έθαβαν καταγγελίες κατά αστυνομικών και συλλάμβαναν τα θύματα αντί για τους θύτες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...