Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

«Μάχη» σε επτά μέτωπα με την Τρόικα

Δεκτό υπό όρους το σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων - Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα είναι έτοιμο σε περίπου δέκα μέρες, για να κατατεθεί στη Βουλή


Η Τρόικα φεύγει, αλλά η διαπραγμάτευση θα συνεχίζεται μέσω e-mail για περίπου δύο εβδομάδες, μέχρι να ξαναρχίσουν επισήμως, όπως διευκρίνιζε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Στο μεσοδιάστημα αυτό, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Τρόικα θα πρέπει να έχει εγκρίνει το σχέδιο για τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων για το 2014, το κείμενο του οποίου εξετάζει στην αγγλική μετάφραση.

Ωστόσο, η Τρόικα δεν δέχεται τον Ενιαίο Φόρο όπως της τον παρουσίασε η κυβέρνηση.  Το ύψος των εσόδων από το φόρο που θα βεβαιωθούν με τα εκκαθαριστικά πρέπει να είναι τελικά πολύ κάτω από 4 δισ. ευρώ -πιθανότατα γύρω στα 3,6 δισ. ευρώ- και από αυτά θα πρέπει να εισπραχθούν τα 2,85 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι η Τρόικα δεν δέχεται να επιβληθούν μεγάλοι φόροι, αλλά επιμένει πως πρέπει να είναι ρεαλιστικός ο ενιαίος φόρος ακινήτων και να στοχεύει σε αυτούς που μπορούν να τον πληρώσουν, ώστε να εισπράξει και το κράτος τα έσοδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, στα ασφαλιστικά ταμεία θα υπάρξει «πολύ
μικρότερο από το αναμενόμενο, αλλά διαχειρίσιμο, πλεόνασμα», ώστε να μην απειληθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού.

«Μάχη» σε επτά μέτωπα

Μέχρι να επιστρέψουν οι ελεγκτές πρέπει να έχουν βρεθεί λύσεις για να ικανοποιηθούν τα τέσσερα προαπαιτούμενα για τη δόση και τα τρία μεγάλα «μέτωπα» πολλών δισ. ευρώ (ασφαλιστικό, φόρος ακινήτων και μέτρα είσπραξης των φόρων), στα οποία θα βασιστεί η σύνταξη του νέου προϋπολογισμού.

Όπως προκύπτει από άλλη πηγή του υπουργείου Οικονομικών:

-          το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα είναι έτοιμο σε περίπου δέκα μέρες, για να κατατεθεί στη Βουλή.

-          σε 15-20 μέρες θα πρέπει να βρεθούν λύσεις για τα προαπαιτούμενα για τη δόση (σχέδιο διαθεσιμότητας στο Δημόσιο, αμυντικές βιομηχανίες και ΛΑΡΚΟ, κώδικας δικηγόρων, εξόφληση χρεών σε ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ κλπ).

-          από τα μέσα Οκτωβρίου και μέχρι τέλος Νοεμβρίου ίσως, Τρόικα και κυβέρνηση θα συντάσσουν, κωδικό προς κωδικό, τα μεγέθη και τα μέτρα του νέου κρατικού προϋπολογισμού του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...