Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Απ. Κακλαμάνης: Να δώσει εξηγήσεις η αμερικανική πρεσβεία

«Η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει ζητήσει εξηγήσεις από την αμερικανική πρεσβεία αν ήταν αλήθεια ότι παρακολουθούσαν οι Αμερικανοί» τονίζει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» ότι έγγραφο της αμερικανικής υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας περιλαμβάνει και την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα ως κέντρο υποκλοπών και παρακολούθησης επικοινωνιών.

«Αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη αν ήταν αλήθεια ότι παρακολουθούσαν οι Αμερικανοί. Αλλά δεν ξέρω που θα τους έστελναν οι Αμερικανοί αν είχαν το θάρρος να τους πουν ότι μας παρακολουθούσατε με αυτό το σύστημα» σημειώνει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

«Η υπόθεση που έρχεται τώρα, παγκοσμίως, στο φως ήταν δουλειά επί μακρόν χρόνο, αποτελεί δόγμα αμυντικό, αν θέλετε, συλλογής πληροφοριών για αμυντικούς σκοπούς, όπως το αντιλαμβάνονται οι Αμερικανοί. Ήμουν νέος, όταν αυτές οι παρακολουθήσεις γίνονταν με συστήματα και μέσα υψηλής τεχνολογίας και σε συνεργασία στις ημέρες μας με πολυεθνικές τηλεπικοινωνιών που έχουν σπάσει τον κώδικα ασφάλειας των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιών και μπορούν να παίρνουν τα πάντα. Πιστεύω ότι συνεχίζουν πάλι με μέσα υψηλής τεχνολογίας και ειδικό προσωπικό, όχι με καρτοκινητά που αγοράζουν, υποτίθεται, από ένα μαγαζάκι».
 
«Οι παρακολουθήσεις συνεχίζονταν μετά την μεταπολίτευση από τις δικές μας μυστικές υπηρεσίες»

«Μην είστε αφελείς. Οι παρακολουθήσεις που μετά την μεταπολίτευση και με όλες τις κυβερνήσεις συνεχίζονταν να γίνονται από τις δικές μας μυστικές υπηρεσίες -νομιμοποιήθηκε σε κάποια φάση αυτή η δουλειά λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων- και συνεχίστηκαν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Λυπάμαι γιατί συνεχίζεται η υπόθεσή αυτή. Πρέπει να σας πω ότι όσα θα ακούσετε προκύπτουν από τη μελέτη, επί δύο ολόκληρα χρόνια, του υλικού που συγκέντρωσε η ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα, και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, της οποίας ήμουν και εξακολουθώ να είμαι μέλος. Λυπάμαι πραγματικά γιατί συνεχίζεται -ανανεούμενη με αφορμή τις αποκαλύψεις που ήρθαν τώρα στο φως μετά την καταφυγή στη Ρωσία του Έντουαρντ Σνόουντεν- η επιχείρηση συγκάλυψης της υπόθεσης των ελληνικών υποκλοπών και των ευθυνών -πολιτικών και ποινικών- των ενόχων.

Αν τον Γενάρη του 2005 δεν βρισκόταν απαγχονισμένος ο Τσαλικίδης, όταν πήγε κατευθείαν στον Καραμανλή ο τότε Γενικός Διευθυντής της Βόνταφον, δεν θα μαθαίναμε τίποτα και θα συνεχιζόταν η ιστορία» εκτιμά ο Απόστολος Κακλαμάνης.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής καθιστά πάντως σαφές ότι «είναι άλλη η υπόθεση των παρακολουθήσεων από την αμερικανική NSA και δεν έχει σχέση με την υπόθεση που απασχόλησε την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό και την κοινή γνώμη, η οποία αν δεν αποκαλυπτόταν με το θάνατο του Τσαλικίδη, πιστεύω ότι με τα ίδια μέσα, τις ίδιες υπηρεσίες θα συνεχιζόταν.

Η υπόθεση των ελληνικών υποκλοπών, σας θυμίζω, ήρθε στο φως μετά τον απαγχονισμό ή δολοφονία του μηχανικού της Vodafone, Κώστας Τσαλικίδης.
 
«Ρίχνουν στάχτη στα μάτια των λαών»

Και μια τέτοια υπόθεση αν πούμε ότι την οργάνωσαν μόνο οι Αμερικανοί, είχαν μόνο τρία κέντρα και είχαν ανάγκη να στήσουν κέντρα παρακολούθησης όπως αυτά που βρέθηκαν στον Κηφισό ή την Συγγρού; Μιλάμε για αμερικανικές υπηρεσίες. Είχαν ανάγκη να στήσουν κέντρα παρακολουθήσεως σε όλη την Ελλάδα; Δηλαδή την Μέρκελ την παρακολουθούν γιατί έχουν εγκαταστήσει στο Βερολίνο και όλη τη Γερμανία κέντρα με καρτοκινητά και από τις στέγες των πρεσβειών τους; Να μην τρελαθούμε. Σε τέτοιο βαθμό πια να ρίχνουν στάχτη στα μάτια των λαών και ιδιαίτερα εδώ στην Ελλάδα; Ποιοί συγκάλυψαν αυτό το έγκλημα που το έκαναν ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, για αυτό δεν δόθηκε το υλικό ούτε στη Βουλή ούτε στην ΑΔΑΕ.

-Κύριε πρόεδρε πιστεύετε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει εξηγήσεις από την αμερικανική πρεσβεία, αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο;

-Αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη αν ήταν αλήθεια ότι παρακολουθούσαν οι Αμερικανοί. Αλλά δεν ξέρω που θα τους έστελναν οι Αμερικανοί αν είχαν το θάρρος να τους πουν ότι μας παρακολουθούσατε με αυτό το σύστημα. Διότι με τα υψηλής τεχνολογίας συστήματα που διαθέτουν και τώρα που μιλάμε οι δυο μας θα μπορούσαν να μα παρακολουθούν, αν ήθελαν.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...