Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Χρ. Σταϊκούρας: Διαμορφώνονται οι πρώτες ενδείξεις για έξοδο από την κρίση

Ο κ. Σταϊκούρας εκτιμά ότι η ύφεση επιβραδύνεται και ο ρυθμός αύξησης της ανεργίας περιορίζεται, παρόλο που εξακολουθεί να αποτελεί μείζον πρόβλημα


Διαμορφώνονται οι πρώτες ενδείξεις για την έξοδο από την κρίση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, ο οποίος μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. είπε ότι καταγράφονται οι πρώτες κινήσεις αποκλιμάκωσης της φορολογικής επιβάρυνσης, τονίζοντας πως φέτος επήλθαν για πρώτη φορά στοχευμένες μειώσεις σε φόρους.

«Προσπαθούμε και για άλλες», τόνισε και επισήμανε ότι θα υπάρξει βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα, η ύφεση επιβραδύνεται και ο ρυθμός αύξησης της ανεργίας περιορίζεται, παρόλο που εξακολουθεί να αποτελεί μείζον πρόβλημα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για θετικές ενδείξεις, μικρού μεγέθους μπροστά στο μέγεθος των θυσιών της κοινωνίας, που αποτελούν το εφαλτήριο για τη συνέχιση της προσπάθειας και όχι για εφησυχασμό.

«Η ελληνική κοινωνία προβλέπεται να εξέλθει από παρατεταμένη ύφεση, κυρίως λόγων ανάκαμψης επενδύσεων και ενίσχυσης εξαγωγών», συνέχισε και πρόσθεσε ότι το 2014 το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να αρχίσει σταδιακά να μειώνεται, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται στο 1,5% του ΑΕΠ, χωρίς νέες οριζόντιες περικοπές και ότι το δημόσιο χρέος για πρώτη φορά ως απόλυτο μέγεθος θα μειωθεί.

Όσον αφορά στο ζήτημα της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του χρέους, είπε πως παραμένει ανοικτό και ότι, εφόσον πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα «θα αξιώσουμε την έμπρακτη συμβολή των εταίρων μας στην ελάφρυνση του χρέους και θα αναζητήσουμε, μέσα από διαπραγμάτευση, τους βέλτιστους τρόπους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...