Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Πρόταση νόμου για απλή αναλογική κατέθεσε η ΔΗΜΑΡ

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης( φωτό) κατά την παρουσίαση της πρότασης του κόμματος για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο
Κατατέθηκε, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το μεσημέρι ο Φώτης Κουβέλης, πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, με άμεση κατάργηση του περίφημου μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, το οποίο προβλέπεται στον υφιστάμενο εκλογικό νόμο, τον ονομαζόμενο και «νόμο Παυλόπουλου».

Ο Φώτης Κουβέλης είπε ότι απαιτείται γνήσια καταγραφή των πολιτικών δυνάμεων και ότι η πρόταση της ΔΗΜΑΡ είναι και πρόσκληση προς όλα τα κόμματα προκειμένου να συζητήσουν το θέμα.

Ηδη σε δήλωσή του την Πέμπτη στον ΒΗΜΑ FM 99,5 o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης τάχθηκε υπέρ της καθιέρωσης της «απλής και άδολης αναλογικής», κάτι που είχε υποστηρίξει από την ίδια συχνότητα την Τετάρτη και ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος. Αντιθέτως ο Πέτρος Τατσόπουλος είπε ότι θα καταψηφίσει μια τέτοια πρόταση.

Σε δήλωσή του ο Φώτης Κουβέλης ανέφερε ότι η ισχύουσα εκλογική νομοθεσία είναι «εντελώς αναντίστοιχη με τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα».

«Αυτή η πολιτική πραγματικότητα βρίσκεται μακριά από την λογική του παραδοσιακού δικομματισμού και χαρακτηρίζεται πλέον από έντονη κινητικότητα του εκλογικού σώματος, που οδηγεί σε συνεχή αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων.

» Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για την πριμοδότηση του πρώτου κόμματος, όταν αυτό απέχει πόρρω από την αυτοδυναμία, με ποσοστά μάλιστα που μπορούν να κινούνται κάτω από το 30%, ακόμη και κάτω από το 20%, όπως συνέβη με τις εκλογές του Μαΐου του 2012.

» Οι σημερινές πολιτικές συνθήκες έχουν αφαιρέσει πλέον κάθε επιχείρημα για την υπεράσπιση του υπάρχοντος εκλογικού νόμου που είναι τόσο εμφανώς αναντίστοιχος με την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα.

» Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται η γνήσια καταγραφή των πολιτικών δυνάμεων, με βάση την αρχή της ισοδυναμίας της ψήφου, η οποία, στις σημερινές συνθήκες, είναι η μόνη που μπορεί να δώσει μια νέα δημοκρατική νομιμοποίηση στο πολιτικό σύστημα, προκειμένου αυτό να διαμορφώσει, με προγραμματικές συγκλίσεις και συμφωνίες, την υπέρβαση της ολόπλευρης κρίσης που πλήττει τόσο το ίδιο όσο και την κοινωνία μας.

» Η πρότασή μας για την καθιέρωση της απλής αναλογικής δεν υπεισέρχεται σε άλλα ζητήματα που αφορούν την εκλογική νομοθεσία. Επικεντρώνεται στο κύριο. Την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

» Η πρότασή μας αυτή αποτελεί πρόσκληση προς όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου για την θετική τοποθέτησή τους και την αποδοχή της» καταλήγει στη δήλωσή του ο Φώτης Κουβέλης.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την πρόταση νόμου της ΔΗΜΑΡ για υιοθέτηση της απλής αναλογικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...