Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Μυρίζει… Καμμένο στο κόμμα των ΑΝΕΛ

Έντονος προβληματισμός για την πολιτική κατεύθυνση και τη στρατηγική εν όψει ευρωεκλογών και περιφερειακών εκλογών επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ακόμα και αν το δίλημμα μνημόνιο-αντιμνημόνιο δείχνει να αντέχει, σήμερα, το κόμμα που έχτισε ο Πάνος Καμμένος ψάχνει να βρει το βηματισμό του μπροστά στα πολλά και ποικίλα προβλήματα που καλείται να διαχειριστεί εν όψει των πολιτικών εξελίξεων που θα προκύψουν στις εκλογές του Μαΐου.

Συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, που αν και δεν δείχνουν πτώση, είναι ξεκάθαρο πως το κόμμα δεν έχει καταφέρει να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια που υπάρχει και εκφράζεται είτε μέσω της ψήφου σε άλλους αντιμνημονιακούς σχηματισμούς είτε ως αδιαφορία και αποχή. Ενδεικτικό είναι πως, ακόμη και μετά την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος ή το πέρασμα στην όχθη των κομμάτων εξουσίας με τις ζυμώσεις για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα επιθυμητά αποτελέσματα, τουλάχιστον δημοσκοπικά, δεν καταγράφηκαν. Ως αιτίες άλλα στελέχη βλέπουν τα συνεχή χτυπήματα «κάτω από τη μέση», όπως με την περίπτωση του σκάφους του πατέρα του κ. Καμμένου ή της ενοικίασης του κτιρίου της Συγγρού, ενώ άλλοι θεωρούν την ανυπαρξία κοινής ιδεολογικής ταυτότητας, γραμμής και προσανατολισμού.


ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ Ο ΤΕΡΕΝΣ
Αλλά και οι σχέσεις μεταξύ των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν είναι οι καλύτερες. Έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί για το βουλευτή Τέρενς Κουίκ, με πρώτο περιστατικό τις σαφείς αποστάσεις που κράτησε από τον Π. Καμμένο αναφορικά με το χαρακτηρισμό «εγκληματική οργάνωση» που χρησιμοποίησε για το ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος ο κ. Καμμένος τράβηξε το σχοινί, δηλώνοντας ότι ο κ. Κουίκ δεν θα είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και ότι «οι θέσεις του δεν είναι οι θέσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων». Οι κακές γλώσσες έλεγαν ότι ο κ. Κουίκ βρίσκεται πολύ κοντά στην προσχώρησή του στη ΝΔ, θέμα που διαψεύσθηκε από όλες τις πλευρές. Λίγες ημέρες αργότερα, πάντως, από το βήμα της Βουλής, κατά την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής ο κ. Κουίκ φρόντισε να διαχωρίσει και πάλι τη θέση του εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, με αρκετά στελέχη των ΑΝΕΛ να μην κρύβουν πλέον την ενόχλησή τους.

ΕΝΟΧΛΗΣΕ Η ΡΑΧΗΛ

Στο στόχαστρο αρκετών μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχει μπει και η βουλευτής Κοζάνης Ραχήλ Μακρή, με τους συναδέλφους της να μην κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τις μη πολιτικές τοποθετήσεις της, τον τρόπο αντίδρασης, αλλά και την επιλογή της για υπερπροβολή σε τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και εφημερίδες. Οι «αρρυθμίες» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, πάντως, φάνηκαν εντονότερα όταν κατά την ψήφιση της τροπολογίας για την παραχώρηση των νησιών οι βουλευτές του κόμματος διασπάστηκαν, με τους Κουίκ, Χαϊκάλη, Μακρή και Ιατρίδη να ψηφίζουν υπέρ. Εντύπωση προκάλεσαν και τα όσα συνέβησαν στην ψηφοφορία στην Επιτροπή Δεοντολογίας μετά το εισαγγελικό αίτημα άρσης ασυλίας του κ. Καμμένου για παρακίνηση κατοίκων της Χαλκιδικής σε «λιντσάρισμα» του δημάρχου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, Χρήστου Πάχτα. Το «παρών» που ακούστηκε από την αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά ερμηνεύτηκε αρχικά ως διαφοροποίηση και χρειάστηκε να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις.

Ο «ΠΡΟΞΕΝΗΤΗΣ» ΣΤΟ ΦΛΕΡΤ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται και οι διαμάχες για το ανοιχτό παράθυρο στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως από αυτούς που προέρχονται από τη «λαϊκή» Δεξιά και ψελλίζουν ούτως ή άλλως μετά δυσκολίας το «δεν είμαστε δεξιό κόμμα». Βασικός «προξενητής» στον επικείμενο «γάμο», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νότης Μαριάς – ο άνθρωπος που με την παρουσία του σηματοδότησε την αμφίπλευρη διεύρυνση κατά το «χτίσιμο» του κόμματος. Οι πληροφορίες τον θέλουν να έχει ήδη «κλείσει» τη συνεργασία στη δική του εκλογική περιφέρεια, το Ηράκλειο, ενώ η αποστροφή του στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΟ, ότι έχει βοηθήσει στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ το 2010, συγκέντρωσε τα βέλη πολλών βουλευτών, όπως του Τέρενς Κουίκ, της Έλενας Κουντουρά, αλλά και του Π. Μελά. Οι διαφωνίες εστιάστηκαν στο ότι μια τέτοια συνεργασία θα απομακρύνει τους παραδοσιακά δεξιούς ψηφοφόρους και στο ότι η συνεργασία δεν θα είναι επί ίσοις όροις, με τους Ανεξάρτητους Έλληνες να φαίνονται σαν ουρά του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίστοιχοι προβληματισμοί υπάρχουν και για την επιλογή του επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, καθώς, αν και μέχρι στιγμής τα στόματα παραμένουν ερμητικά κλειστά, οι πληροφορίες που θέλουν τον Π. Καμμένο να κλείνει σε «αριστερή» επιλογή έχουν προκαλέσει ανησυχία σε πολλά στελέχη.

Tης Ανδριάνας Ζαρακέλη / Στο Καρφί
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...