Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Διαπραγματευτικό «χαρτί» ή «φούσκα» η σκληρή γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα;

Στα ύψη η αντιπαράθεση Τσίπρα με Σαμαρά στον απόηχο της συνάντησης του με Merkel


Στα ύψη βρίσκεται η αντιπαράθεση του Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στον απόηχο της χθεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel.


Η αρχή έγινε από τον κ.Τσίπρα, ο οποίος αφού επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντας τον «αξιοθρήνητο», τόνισε ότι ο κ.Σαμαράς επρόκειτο να παρακαλέσει την καγκελάριο να τον «λυπηθεί έως τις ευρωεκλογές» και να μεταφέρει τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις για νέα μέτρα μετά από αυτές.


Τη «σκυτάλη» της φραστικής αντιπαράθεσης πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος υποστήριξε ότι «ο κ.Τσίπρας αποδεικνύει διαρκώς πόσο φθηνός είναι», για να ξεδιπλώσει το νήμα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Καλά αυτός βιάστηκε να κάνει δηλώσεις πριν καν συναντήσω τη Merkel».

Η πολιτική αυτή αντιπαράθεση έρχεται να αναδείξει το μείζον ζήτημα που απασχολεί μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας.

Διαθέτει πραγματικά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του κάποιο ισχυρό, εναλλακτικό (σε σύγκριση με την υφιστάμενη και ακολουθούμενη πολιτική) «χαρτί» που μπορούν να προτάξουν στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης και την εύρεση διεξόδου από το κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο ή όλη αυτή η σκληρή επιχειρηματολογία αποτελεί πολιτική «φούσκα» και «κενό»;

Ο κ.Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτουν δύο πολύ ισχυρά «χαρτιά».

Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του είναι πολιτικά «άφθαρτοι». Δεδομένου ότι έως σήμερα δεν έχουν εμπλακεί με τη διακυβέρνηση της χώρας, δεν έχει πληγεί το προφίλ τους και η πολιτική στρατηγική τους από όλα τα κακώς κείμενα που συνοδεύουν τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από την πολυετή πολιτική και κομματική «δράση» τους. \

Οι συνέπειες και οι επιπτώσεις αυτής της «δράσης» έχει γίνει πλέον αντιληπτή σε κάθε Έλληνα πολίτη.

Δεύτερον, ο κ.Τσίπρας και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχουν βάλει πουθενά την υπογραφή τους, η οποία να τους δεσμεύει έναντι των Ευρωπαίων εταίρων και των δανειστών της χώρας για το σχέδιο που θα ακολουθήσουν την επόμενη ημέρα από την ανάληψη της διακυβέρνηση της χώρας. Συνεπώς, έχουν τα χέρια τους λυμένα να δράσουν βάσει των πεποιθήσεων και της εντολής του ελληνικού λαού.

Ωστόσο, και οι δύο αυτές παραδοχές έχουν διττή ανάγνωση.

Η πρώτη, επιπόλαια ενδεχομένως, κριτική (στην οποία ωστόσο εύκολα μπορεί να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ) είναι ότι ακριβώς αυτή η πολιτική «καθαρότητα» συνεπάγεται «απειρία» και ελλιπή «τριβή» με την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των κρίσιμων για την χώρα ζητημάτων.

Ωστόσο, το πιο ουσιώδες επιχείρημα είναι ότι ήδη υπάρχουν υπογραφές που δεσμεύουν την Ελλάδα ως κράτος έναντι των Ευρωπαίων εταίρων, έναντι του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, έναντι της νομισματικής ένωσης, έναντι της ευρωπαϊκής ιδέας.

Σε αυτό το σημείο εδράζεται και ο μεγαλύτερος προβληματισμός.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιήσει την «απειλή» της καταγγελίας των μνημονίων και των σημερινών δεσμεύσεων, επί της ουσίας «τινάζει στον αέρα» τη συνέχεια του κράτους και την ευρωπαϊκή του πορεία, εξέλιξη που όπως έχει διαμηνύσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επιθυμεί, καθώς προτάσσει το επιχείρημα ότι η οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να δοθεί εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου.

Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ υπαναχωρήσει από τη σκληρή, πολιτική του στάση έναντι των δανειστών, θα πρόκειται για μια σημαντική αναδίπλωση με ισχυρές επιπτώσεις στην επιρροή και στη δυναμική του απέναντι στο εκλογικό σώμα που επιπλέον θα δώσει λαβή για σκληρή κριτική από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.

Η λογική προτάσσει ως πιθανότερο σενάριο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκαστικά θα πρέπει να αναζητήσει τις απαιτούμενες ισορροπίες μεταξύ των δύο αυτών κατευθύνσεων, η διαμόρφωση των οποίων θα κρίνει και εάν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα σταθεί στο σκοινί ή θα πέσει από αυτό.

www.bankingnews.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...