Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Σε σύγχυση το εκλογικό σώμα, σε αδυναμία το πολιτικό σύστημα – Δεν πείθουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ

Όλα τα σενάρια ανοιχτά, λεπτές οι ισορροπίες


Η δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύεται σήμερα στο «Έθνος της Κυριακής» επιβεβαιώνει την σύγχυση που επικρατεί στο εκλογικό σώμα αλλά και την αδυναμία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ να πείσουν σχετικά με το σχέδιο τους για την επόμενη ημέρα.


Βάσει της μέτρησης αυτής ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 29,9% έναντι 29,2% της ΝΔ, διαφορά που αποδεικνύει πως ούτε οι αντιμνημονιακές «κορώνες» ούτε το success story πείθουν.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ «βλέπουν» την επιρροή τους στο εκλογικό σώμα να παραμένει αρκετά αδύναμη (6% λαμβάνει το ΠΑΣΟΚ, 3,7% η ΔΗΜΑΡ), τη στιγμή που στο εσωτερικό τους επικρατεί έντονος προβληματισμός, αν όχι αναβρασμός για την υφιστάμενη αλλά και για τη μελλοντική πολιτική τους.

Οι «αντιμνημονιακοί» Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ περιορίζονται στο 5,9%, ποσοστό που τους εξασφαλίζει την κοινοβουλευτική τους παρουσία. Αλλά μέχρι εκεί.

Δύο ωστόσο είναι τα δημοσκοπικά ευρήματα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και στέλνουν σαφές μήνυμα προς το πολιτικό σύστημα.

Πρώτο μήνυμα είναι ότι η Χρυσή Αυγή είναι η μόνη πολιτική δύναμη, της οποίας ενισχύεται η δυναμική.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό της Χ.Α. ανέρχεται στο 10% (ενισχυμένο κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες), γεγονός που πιστοποιεί την ανάκτηση μέρους της χαμένης εκλογικής της επιρροής ύστερα από τις αποκαλύψεις για την εγκληματική της δράση και την προφυλάκιση στελεχών της.

Το δεύτερο μήνυμα, είναι η ενίσχυση του ποσοστού της αδιευκρίνιστης ψήφου στο 32,5% (από το «παραδοσιακό» 15% με 17%), γεγονός που σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων δεν έχει ακόμα κατασταλάξει στην κομματική και πολιτική του επιλογή.

Η ρευστότητα είναι μια εκτίμηση-διαπίστωση που είθισται να συνοδεύει τα κόμματα σε προεκλογικές περιόδους.

Αυτό συμβαίνει και τώρα.

Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική και ουσιώδης διαφορά σε σύγκριση με το παρελθόν.

Ότι δηλαδή οι αντοχές των ψηφοφόρων, κυρίως λόγω της δυσχερούς οικονομικής τους κατάστασης, έχουν εξαντληθεί και συνεπώς η ανοχή τους απέναντι στο υφιστάμενο πολιτικό σύστημα και στις έως σήμερα εφαρμοζόμενες πρακτικές τους είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

«Κορώνες» και ανέξοδη πολιτική ρητορική για το «φαίνεσθαι» δεν έχουν αντίκρυσμα πλέον στους πολίτες.

Η πορεία της οικονομίας (αλλά και της ανεργίας) τους επόμενους μήνες θα επηρεάσει σε πολύ σημαντικό βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς θα καταστήσει σαφές εάν επιβεβαιώνονται οι υποσχέσεις του κ.Σαμαρά ή η σκληρή κριτική του κ.Τσίπρα.

Σε κάθε περίπτωση τα δημοσκοπικά ευρήματα αλλά και η «ψυχολογία» της κοινωνίας αποδεικνύουν πως όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.

Ακόμα και εκείνα που παραπέμπουν σε θεωρίες συνωμοσίας.

www.bankingnews.gr
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...