Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Μείωση της τιμής του ρεύματος ζητάει το ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης

Μετά την δημοσίευση των μέτρων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των αντίστοιχων υπουργικών αποφάσεων, το ΠΑΣΟΚ μέσω σχετικής ανακοίνωσης ζητά τη λήψη τεσσάρων μέτρων για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της αιθαλομίχλης.


Το πρώτο μέτρο, είναι η παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος τις κρίσιμες ημέρες σε όσα νοικοκυριά υπάγονται στο κοινωνικό τιμολόγιο (ΚΟΤ) της ΔΕΗ ώστε να χρησιμοποιούν ηλεκτρικά θερμαντικά μέσα. Αυτό, ήδη ισχύει όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.

Το δεύτερο μέτρο, για τις κρίσιμες ημέρες είναι η σοβαρή έκπτωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά μέσης κατανάλωσης που δεν υπάγονται στο κοινωνικό τιμολόγιο, ώστε και αυτά να έχουν κίνητρο να χρησιμοποιούν ηλεκτρικά θερμαντικά μέσα. Η διοίκηση τη ΔΕΗ πρέπει να ανακοινώσει άμεσα τη ρύθμιση και το Υπουργείο Οικονομικών την κάλυψη του σχετικού κόστους, είτε από το πρωτογενές πλεόνασμα είτε από τυχόν αδιάθετα κονδύλια επιδόματος θέρμανσης.

Το τρίτο μέτρο, είναι η άμεση εφαρμογή ενός συστήματος «χρονοθυρίδας» μέσα στην όποια θα είναι εφικτή, σε καθορισμένα σημεία, η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης αυστηρά για οικιακή χρήση με μειωμένο ΕΦΚ, αντί της καταβολής επιδόματος θέρμανσης, χωρίς κίνδυνο τροφοδότησης του λαθρεμπορίου και χωρίς ουσιαστικά πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος.

Το τέταρτο μέτρο, η επιτάχυνση της καταβολής του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία του συστήματος.

Στην σχετική ανακοίνωση η Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνει ότι «όσα σπίτια δεν έχουν οικονομικό λόγο να χρησιμοποιούν ξύλο ή πέλετ για θέρμανση και διαθέτουν θερμαντικά μέσα με ηλεκτρικό ρεύμα ή πετρέλαιο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιλέγουν τις κρίσιμες ημέρες του φαινομένου της αιθαλομίχλης τα μέσα αυτά, για λόγους περιβαλλοντικούς που αφορούν όλη την κοινωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...