Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Ν. Νικολόπουλος: «Κυπριακό και οικονομική κρίση: Όχι επίλυση του ενός, εις βάρος του άλλου»

«Η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, αναμφίβολα αποτελεί κυρίαρχο ζήτημα της ελληνικής πολιτικής. Η ανάγκη, ώστε η οικονομική κρίση σε Ελλάδα και Κύπρο, να μην ωθήσει σε μία λύση επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα, είναι απόλυτη. Και από την άλλη, ενδεχόμενη επίλυση του Κυπριακού με επιθυμητό τρόπο, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά και στην βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Κύπρο και την Ελλάδα».

Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων ο Γ.Γ. του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδας, Νίκος Νικολόπουλος, που φέρνει στη Βουλή το ζήτημα, επιζητώντας πληροφόρηση για τις όποιες εξελίξεις υπάρχουν γύρω από την Κύπρο, σημειώνοντας την ανάγκη να μην υπάρξει εθνική υπαναχώρηση στο Κυπριακό, λόγω της οικονομικής κρίσης.


Ο κ. Νικολόπουλος σημειώνει πως οι δηλώσεις του κ. Βενιζέλου μετά τη συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, σύμφωνα με τις οποίες, η όποια λύση πρέπει να εγκριθεί μέσω δημοψηφισμάτων, κινούνται προς την θετική κατεύθυνση και αποτελούν σημαντική στροφή των θέσεων που στήριζε παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ, όταν τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του σχεδίου Ανάν.

Με αφορμή την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Νικολόπουλος ζητάει να πληροφορηθεί σε ποια φάση βρίσκεται αυτή η διαδικασία και εάν οι εκτιμήσεις της ελληνικής διπλωματίας είναι πως μία λύση μπορεί να επιτευχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα ή σε βάθος χρόνου, προκειμένου να μην υπάρξει και αποπροσανατολισμός από τα μείζονα οικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες
Επίσης, ζητάει να μάθει τις θέσεις της Ελλάδας στη νέα διαπραγμάτευση, ενώ ρωτάει αν υπάρχει κίνδυνος, η οικονομική ένδεια σε Ελλάδα και Κύπρο να αναγκάσουν τις δύο χώρες σε υπαναχωρήσεις έναντι όσων επί δεκαετίες υποστηρίζουν για την επίλυση του Κυπριακού.
Τέλος, ζητάει να πληροφορηθεί ποιες θέσεις εκφράζουν οι άλλες χώρες της Ε.Ε. αλλά και ποια θα είναι η θέση του Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...