Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Στυλιανίδης: «Η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να συζητήσει τη μείωση φόρου στο πετρέλαιο»

Αποστάσεις από τις πολιτικές του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, χρησιμοποιώντας μάλιστα αυστηρό τόνο, πήρε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης ο οποίος μιλώντας τη Δευτέρα στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πάμε να σώσουμε την Ελλάδα και να εξουδετερώσουμε τους Έλληνες; Αυτό δεν μπορεί να σταθεί ούτε πολιτικά ούτε λογικά».


Κληθείς, στη ραδιοφωνική του συνέντευξη, να σχολιάσει την ερώτηση που υπέβαλε ο ίδιος και άλλοι κυβερνητικοί βουλευτές για τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο πρώην υπουργός είπε: 


 «Πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να βάλει αυτήν την πρόταση στο τραπέζι. Θυμίζω δε ότι στο σημείο 23 της κοινής διακήρυξης Σαμαρά-Βενιζέλου, όταν ξεκίνησε τη θητεία της αυτή η συνεργασία, αναφέρεται ως στόχος η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης».

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα ο Ευρ. Στυλιανίδης υπήρξε ιδιαίτερα καυστικός και μίλησε για «τεχνοκρατικές» προσεγγίσεις: «Τι μετράει κανείς ως επιτυχία; Πάμε να σώσουμε την Ελλάδα και να εξουδετερώσουμε τους Ελληνες; Αυτό δεν μπορεί να σταθεί ούτε πολιτικά ούτε λογικά. Ο πρώτος στόχος μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης είναι να προστατεύσει την κοινωνία και την κοινωνική συνοχή. Να προστατεύσει το βιοτικό επίπεδο και να δώσει τις δυνατότητες να αντεπεξέλθουν όσοι δοκιμάζονται. Τουλάχιστον για εμάς τους εκλεγμένους, αυτό είναι το μέτρο σύγκρισης και αυτό είναι το στοίχημα. Ενδεχομένως στις τεχνοκρατικές προσεγγίσεις να παίζουν μεγαλύτερο ρόλο τα νούμερα, τα οποία δεν αγνοούμε, διότι μπορεί να γίνεται μια προσπάθεια από τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση η χώρα να βγει μέσα από τα δύσκολα. Αλλά όταν βγει η χώρα απ’ αυτά, πρέπει οι Ελληνες να είναι ζωντανοί. Να μπορούν και να έχουν τα μέσα να προχωρήσουν με το δικό τους βηματισμό. Είναι κάτι απολύτως ρεαλιστικό αυτό που προτείνουμε και κατά τη γνώμη μου θα έρθει κάποια στιγμή στο τραπέζι».

Ο Ευρ. Στυλιανίδης ερωτήθηκε και για το ενδεχόμενο οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού να μην αντιλαμβάνονται το κλίμα στην κοινωνία. «Δεν μπορώ να το πω αυτό και δεν μπορώ να πω ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει κοινωνική ευαισθησία και γνώση τι περνάει η λαϊκή μάζα και η κοινωνία» απάντησε αλλά συνέχισε: «Από την άλλη δεν μπορώ να δεχθώ ούτε ηθικά ούτε πολιτικά, όταν υπάρχει μια τέτοια παρέμβαση που πηγάζει από τη μάζα της κοινωνίας, ότι το κάνουμε για να θερμάνουμε τις πισίνες. Ποιες πισίνες; Εδώ υπάρχουν νοικοκυριά που δεν μπορούν να ζεσταθούν… Ή μας λένε ότι παίζουμε το παιχνίδι των λαθρεμπόρων. Ποιοι λαθρέμποροι; Θα πιαστούν από τη φτωχή οικογένεια που θέλει πετρέλαιο για να ζεσταθεί; Δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν για στραβισμό ούτε προσωποποιώ τις πολιτικές παρεμβάσεις που κάνουμε. Πιστεύω ότι το σημείο αυτό πρέπει να επανεξεταστεί με ένα μάτι ρεαλισμού και κοινωνικής ευθύνης και αυτό το μοιράζονται με εμένα πάρα πολλοί συνάδελφοι, είτε υπέγραψαν είτε δεν το έκαναν, αλλά ήθελαν να υπογράψουν, όπως είπαν οι ίδιοι» κατέληξε ο βουλευτής της ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...