Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Παπαδημούλης στο Καρφί: Να τελειώσει τώρα το καταστροφικό μνημόνιο


Απρόσκοπτα θα συνεχιστεί το σχέδιο καταστροφής της Ελλάδας, παρά τα όποια προβλήματα υπάρχουν προς το παρόν με την τρόικα, εκτιμά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στη συνέντευξή του στο «Κ». Υπενθυμίζει, επίσης, ότι τον προσεχή Ιανουάριο πρέπει να πληρωθούν ομόλογα 1,8 δισ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείει να προχωρήσει το Μαξίμου σε νομοθετική «συμπύκνωση» των εκκρεμοτήτων για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και τους πλειστηριασμούς με ενιαία τροπολογία ή και Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.


-Ξεκινώντας, πείτε μου, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα με την τρόικα, υπάρχει το ενδεχόμενο να στερέψει το χρήμα, αν παρουσιαστεί κάποια στιγμή εμπλοκή;

Δεν υπάρχει καμία μείζων εμπλοκή μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Απλώς τα σημεία στα οποία παραμένουν διαφορές –χρηματοδοτικό κενό, πλειστηριασμοί, ομαδικές απολύσεις κ.λπ.– μετατίθενται για τις αρχές του 2014, ώστε να διευκολυνθεί η ελληνική Προεδρία. Τρόικα και κυβέρνηση μας έχουν συνηθίσει σε επικοινωνιακά παιχνίδια που εξυπηρετούν το κοινό στρατηγικό τους σχέδιο: ισοπέδωση μισθών και συντάξεων, διάλυση του κοινωνικού κράτους, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, φορολογική λεηλασία των ασθενέστερων. Μετά τη δήθεν πίεση, συνήθως έρχεται ένα θετικό σχόλιο για την πρόοδο των συζητήσεων. Άλλωστε και η Ά. Μέρκελ είχε επισημάνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να βαρύνεται με διαπραγματεύσεις όταν αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Θεωρώ λοιπόν ότι η «υποδόση» του 1 δισ. ευρώ θα «απελευθερωθεί» μόλις «επιλυθεί» το ζήτημα της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Η σταθερά ενδοτική στάση της κυβέρνησης, η υποταγή στη στρατηγική της γερμανικής ηγεσίας και οι γνωστές κόκκινες γραμμές υποχώρησης εγγυώνται την απρόσκοπτη συνέχιση του σχεδίου καταστροφής.

-Στο θέμα των πλειστηριασμών και του φόρου ακινήτων, βλέπετε πιθανό να έχουμε στη Βουλή κάποια έκπληξη;

Όπως φάνηκε στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, στα δύο αυτά θέματα οι βουλευτές της συμπολίτευσης δεν μπορούν να θεωρηθούν δεδομένοι. Γιατί αντιλαμβάνονται ότι τέτοια μέτρα δεν είναι αποδεκτά από την κοινωνία. Το Μαξίμου φοβάται εκπλήξεις στις αντίστοιχες ψηφοφορίες, γι’ αυτό και απεργάζεται σχέδιο συμπύκνωσης των δύο διαδικασιών. Είναι λοιπόν πιθανόν να δούμε την όποια ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς να συμπεριλαμβάνεται ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων ή, ακόμη χειρότερα, σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ερήμην της Βουλής. Το δε νομοσχέδιο για τη φορολογία ακινήτων αποδεικνύεται πολύ δύσκολη άσκηση ισορροπίας μεταξύ των απαιτήσεων των βουλευτών και των στόχων στα εξωφρενικά έσοδα, ύψους 3,9 δισ. ευρώ, δηλαδή υπερδιπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου, που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.

-Ο κ. Τσίπρας, στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό, έδωσε έμφαση στον τομέα της εκβιομηχάνισης, μιλώντας για ανάπτυξη «εθνικής βιομηχανίας». Πώς νοείτε το πλάνο αυτό; Θα ενισχύσετε εσείς, ένα αριστερό κόμμα, τους βιομήχανους; Θα στραφείτε στην κρατική βιομηχανία; Τι ακριβώς θα κάνετε;

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που προτείνουμε, το οποίο θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας και θα ικανοποιεί την εσωτερική ζήτηση. Αφετηρία του μοντέλου αυτού είναι η στρατηγική επιλογή εξωστρεφών τομέων της οικονομίας και η ενίσχυση μιας ανταγωνιστικής εγχώριας βιομηχανίας υποκατάστασης εισαγωγών, όπου αυτό είναι δυνατόν, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα και διαρκώς διευρυνόμενα παραγωγικά ελλείμματα. Χωρίς εθνική βιομηχανία δεν μπορεί να νοηθεί ελληνική οικονομία. Ωστόσο, κύρια παραγωγική δύναμη ήταν και είναι πάντοτε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Η πολιτική για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της κοινωνίας μας δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στην αύξηση της απασχόλησης, στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και σε μισθούς που να εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων.

ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ;

-Κύριε Παπαδημούλη, υπάρχει κίνδυνος να πληρώσει ο εργαζόμενος και ο επαγγελματίας αυτή την κρίση, και μάλιστα καταχείμωνο. Πώς αντιμετωπίζεται αυτό;

Η χώρα χρειάζεται επειγόντως τερματισμό του καταστροφικού μνημονίου και στροφή στην ανάπτυξη, δηλαδή νέα κυβέρνηση. Ο εργαζόμενος, ο επαγγελματίας, ο συνταξιούχος, ο άνεργος, ο νέος πληρώνουν την κρίση όλα αυτά τα χρόνια. Τα μνημόνια της εξαθλίωσης και της φτώχειας, της λιτότητας και της κατάργησης του κοινωνικού κράτους έχουν οδηγήσει την Ελλάδα σε βαθιά ανθρωπιστική κρίση. Εκατομμύρια συμπολίτες μας ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, δεκάδες χιλιάδες είναι άστεγοι και ζουν από τα συσσίτια, χιλιάδες νοικοκυριά είναι χωρίς ρεύμα και θέρμανση, θρηνούμε νεκρούς από ανέχεια. Η Ελλάδα του 2013 φοβάται το ενδεχόμενο ενός βαρύ χειμώνα. Το ένα δισ. που περιμένουμε να εκταμιευθεί δεν θα απαλύνει τα προβλήματα των συνανθρώπων μας. Αυτοί θα πρέπει να περιμένουν. Όσοι επιζήσουν… Ας πει επιτέλους η κυβέρνηση στον κόσμο την αλήθεια για το πού πάνε τα λεφτά. Το ελληνικό Δημόσιο έχει να πληρώσει τον προσεχή Ιανουάριο (11/1/2014) 1,8 δισ. ευρώ για την εξόφληση ομολόγων που λήγουν και τα οποία βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ και των Κεντρικών Τραπεζών. Με το ένα δισ. ευρώ που έχει απομείνει από τη δόση του Ιουνίου και ένα μέρος του «πρωτογενούς πλεονάσματος» θα εξοφληθούν τα 1,8 δισ. ευρώ ή με έκδοση νέων εντόκων γραμματίων.


Συνέντευξη στον Γρηγόρη Ρουμπάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...