Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Βενιζέλος προς Σβόμποντα: Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα - ΔΗΜΑΡ: Εκνευρισμός στο ΠΑΣΟΚ μετά τις δηλώσεις Σβόμποντα

Οργή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι ο επικεφαλής των ευρωσοσιαλιστών υποσχέθηκε στον Φώτη Κουβέλη ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα στηρίξει -εκτός από το ΠΑΣΟΚ- και την προσπάθεια της ΔΗΜΑΡ να εκλέξει ευρωβουλευτή 


«Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα - μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος», υπογράμμισε στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσία του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Χάνες Σβόμποντα.

"Το ποιος δικαιούται να τοποθετείται στο όνομα των σοσιαλιστικών ιδεών δεν είναι θέμα ιδιοκτησίας. Προκύπτει από τις πολιτικές που ακολουθεί" απαντά η ΔΗΜΑΡ με σκληρή ανακοίνωσή της.


Ο κ. Βενιζέλος δεν έκρυψε την οργή του για την σημερινή παρέμβαση του κ. Σβόμποντα. Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, ο Χάνες Σβόμποντα δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα θα υποστηρίξει -εκτός του ΠΑΣΟΚ- και το ευρωψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Αριστεράς, «ώστε να υπάρξει σημαντική εκπροσώπηση και στο Ευρωκοινοβούλιο», υπονοώντας ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές θα παρέχουν στήριξη σε δύο ελληνικά κόμματα! 

Η πλήρης δήλωση του κ. Σβόμποντα έχει ως εξής: «Συνάντησα τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη με τον οποίο έχω τακτικές επαφές το τελευταίο διάστημα. Υποστηρίζουμε την ενίσχυση των σοσιαλιστικών δυνάμεων στην Ελλάδα, ώστε να υπάρξει σημαντική εκπροσώπηση και στο Ευρωκοινοβούλιο για την Ευρωσοσιαλιστική Ομάδα».

Η δήλωση αυτή του κ. Σβόμποντα προκάλεσε την σφοδρή ενόχληση του κ. Βενιζέλου. Από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται μαζί με τον κ. Σβόμποντα σε εκδήλωση με θέμα «Ένα νέο ξεκίνημα για την Ευρώπη», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να απαντήσει δημοσίως στον επικεφαλής της ομάδας των σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο.

«Δεν μπορεί κάποιος να εκλέγεται ευρωβουλευτής με κόμμα εκτός του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και μετά την εκλογή του να εισέρχεται στην ευρωομάδα», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν κρύβεται και η εκλογική συνεργασία πρέπει να είναι ισότιμη, σεβόμενος ο ένας τον άλλον. Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, εμφανώς ενοχλημένοι από τη δραστηριότητα του κ. Σβόμποντα στην Αθήνα, συμπληρώνουν ότι ο κ. Σβόμποντα δεν είναι αρμόδιος να εκφράζει τη στήριξη σε κόμματα στην Ελλάδα.

Το διακύβευμα της αντιπαράθεσης είναι αν μετά τις ευρωεκλογές θα υπάρχει Έλληνας σοσιαλιστής βουλευτής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ). Με τα ποσοστά που δείχνουν οι σημερινές δημοσκοπήσεις, είναι πιθανό να μην καταφέρει να εκλέξει ευρωβουλευτή ούτε το ΠΑΣΟΚ αλλά ούτε και η ΔΗΜΑΡ.

Και όσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ΠΑΣΟΚ να φυλορροεί είναι προφανές ότι ο κ. Βενιζέλος και οι συνεργάτες του ανησυχούν μήπως το ΕΣΚ αποσύρει την στήριξή του από το μοναδικό ελληνικό κόμμα που σήμερα είναι μέλος των ευρωπαίων σοσιαλιστών. Η σημερινή αποστροφή του κ. Σβόμποντα οτι το ΕΣΚ είναι πιθανό να στηρίξει τόσο τη ΔΗΜΑΡ αλλά και τους «58», θέτει το ΠΑΣΟΚ σε κατάσταση συναγερμού. Κι αυτό διότι στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν ότι η εκλογή ευρωβουλευτή είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για το κόμμα του κ. Βενιζέλου.

Την ενόχληση και την ανησυχία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ για το τι θα πράξει ο κ. Σβόμποντα και το ΕΣΚ επιτείνουν οι πληροφορίες ότι ο κ. Σβόμποντα διαβεβαίωσε τον κ. Κουβέλη ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές θα εκπροσωπούνται στις εκδηλώσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς εν όψει ευρωεκλογών, δίνοντας στην πράξη την στήριξή τους στο κόμμα του κ. Κουβέλη.

Μάλιστα γι' αυτό το λόγο μετά τη συνάντηση ο κ. Κουβέλης δήλωσε: «Θεωρούμε σημαντικό το γεγονός, ότι η Ευρωσοσιαλιστική Ομάδα στηρίζει όλες τις προσπάθειες με σοσιαλιστικό πρόσημο, εν όψει των ευρωεκλογών».   

Μετά τις δηλώσεις του κ. Σβόμποντα, ο οποίος συνέδεσε σαφώς τη συνάντησή του με τον κ. Κουβέλη με την ενίσχυση της σοσιαλιστικής ευρωομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναδεικνύεται ένα δεύτερο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Το ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα ήταν το μόνο κόμμα που απολάμβανε της δεδηλωμένης στήριξης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και με αυτόν τον τρόπο γινόταν πιο ελκυστικό στα μάτια πολλών προσωπικοτήτων οι οποίες τοποθετούσαν τον εαυτό τους στο λεγόμενο χώρο της Κεντροαριστεράς. Αν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές εκπροσωπούνται στις εκδηλώσεις της ΔΗΜΑΡ, άραγε θα υπάρξει αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και ποια μπορεί να είναι η αποτελεσματικότητά της;  

Από την άλλη πλευρά ο κ. Σβόμποντα εξέφρασε τη στήριξή του, επίσης, στην Κίνηση των "58", με πέντε από τους οποίους συναντήθηκε εχθές. Συγκεκριμένα οι κκ Βούλγαρης, Καλογήρου, Παγουλάτος, Λειβαδάς και η κυρία Δρέττα είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί του. Εκεί ο κ. Σβόμποντα είπε πως οι "58" είναι η μόνη ευκαιρία να διασωθεί ο χώρος, δηλαδή να συγκεντρωθούν όλες οι δυνάμες γύρω από το ίδιο τραπέζι.

ΔΗΜΑΡ: Εκνευρισμός στο ΠΑΣΟΚ μετά τις δηλώσεις Σβόμποντα

Με μια σκληρή ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους του ΠΑΣΟΚ.  Επί της ουσίας απαντά στις δηλώσεις του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και επιβεβαιώνει την πρόθεση του κ. Φώτη Κουβέλη να εξασφαλίσει την υποστήριξη του  ΕΣΚ προκειμένου να εκλέξει έναν ευρωβουλευτή.

Η ανακοίνωση τις ΔΗΜΑΡ με ευθεία επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και τις πολιτικές που ακολουθεί εντός της κυβέρνησης έχει ως εξής:

"Η ενόχληση του ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στηρίζουν, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Σοσιαλιστικής Ομάδας Χάνες Σβόμποντα, όλα τα ψηφοδέλτια με σοσιαλιστικό πρόσημο, προδίδουν εκνευρισμό. Το ποιος δικαιούται να τοποθετείται στο όνομα των σοσιαλιστικών ιδεών δεν είναι θέμα ιδιοκτησίας. Προκύπτει από τις πολιτικές που ακολουθεί". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...