Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

ΒΙΝΤΕΟ -Κόντρα Μανώλη Κεφαλογιαννη - Γιώργου Σταθάκη για τα θέματα της οικονομίας..

Σε συνέντευξη του κ. Κεφαλογιάννη και του κ. Σταθάκη στην εκπομπή της κ. Τσαπανίδου στην τηλεόραση του STAR ειπώθηκαν τα εξής:


ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κάτι δεν κάνουμε σωστά για να είναι ελεύθεροι τρομοκράτες. Στο εξωτερικό γίνεται συμβούλιο, παίρνουν συνέντευξη, καταγράφεται, κοιτάζουν τα ψυχολογικά του και μετά δίνουν άδεια. Ο Ξηρός ήταν εκτελεστής ψυχρός. Δεν πρέπει λοιπόν να υπάρχει μια μέριμνα να ελέγχονται καλύτερα αυτά τα πράγματα; Υπάρχει εντολή του πρωθυπουργού και νομίζω ότι πρέπει να συνεννοηθούμε και με τα άλλα κόμματα. Τα λουριά πρέπει να σφίξουν λίγο. Τους χουντικούς δεν τους αφήσαμε να βγουν έξω. Έπρεπε να υπογράψουν ότι μεταμελούνται των εγκλημάτων τους. Όταν είπε ο Καραμανλής, ισόβια εννοούμε ισόβια, έγινε πράξη.


ΣΤΑΘΑΚΗΣ:

-Υπάρχει επαναφορά ενός μείζονος θέματος στην ελληνική κοινωνία, ο τρόπος χειρισμού από την κυβέρνηση είναι σε λάθος κατεύθυνση, δεν τίθεται θέμα άρσης των δικαιωμάτων που πρέπει να έχουν οι φυλακισμένοι, ούτε θέμα χαλάρωσης ή αυστηροποίησης του συστήματος. Όλα είναι υπό συζήτηση βέβαια, αλλά η κεντρική ιδέα παραμένει, ότι δηλ. η πολιτεία και με ένα χαλαρό σύστημα αδειών έχει τη δυνατότητα να ασκεί τον έλεγχο. Εμείς υπερασπιζόμαστε την ισορροπία. Όχι κουτσούρεμα των δικαιωμάτων προς χάριν μιας υποτιθέμενης καλύτερης φύλαξης.

-Είπα ότι σε περίπτωση που η διαπραγμάτευση μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την τρόικα είναι σκληρή και οδηγηθεί σε αδιέξοδο, μπορεί άραγε να χρησιμοποιήσει η τρόικα σαν όπλο τη διακοπή της χρηματοδότησης από την κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα; Εξήγησα ότι δεν μπορούν γιατί πάψαμε να παίρνουμε έκτακτη χρηματοδότηση. Αυτή θα μπορούσαν να την κόψουν. Τώρα παίρνουμε θεσμικά τα χρήματα, οπότε αυτό το σενάριο είναι απίθανο. Ένα τέτοιο μέτρο θα έχει τρομαχτικές συνέπειες, οπότε είναι εντελώς απίθανο.

-Η διαπραγμάτευση είναι πολύ πιο ομαλή από ότι δείχνουν αυτοί που δημιουργούν φοβικά σύνδρομα. Το διακύβευμα είναι η επαναδιαπραγμάτευση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους από το 2014-2020, το οποίο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει η χώρα, άρα χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση των τοκοχρεολυσίων. Πρέπει να δώσουν περιθώριο χρόνου, που δεν θα εξυπηρετεί η πατρίδα τα δάνεια της, μέχρι να γυρίσει η οικονομία σε θετικό ρυθμό και από κει και πέρα θα μπορεί να υπηρετεί ένα δάνειο το οποίο θα είναι βιώσιμο. Αυτή είναι η βάση της διαπραγμάτευσης. Τα πιο σημαντικά πεδία σύγκρουσης με την τρόικα θα είναι η ακύρωση των μνημονιακών πολιτικών επί της ουσίας και θα αλλάξουμε το μίγμα και την οικονομική πολιτική που θα εφαρμόσουμε στη χώρα. Εκεί θα είναι η μεγάλη σύγκρουση.

ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:

-Να κάνει ο κ. Τσίπρας μεγαλύτερη παρέα με τον κ. Σταθάκη. Όχι μόνο στο εξωτερικό μαζί, αλλά και στο εσωτερικό. Ο Σταθάκης είναι μειοψηφία μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα πει επαχθές χρέος; Ποιος το ορίζει; Ο ΟΗΕ. Επαχθές χρέος ονομάζουν όταν τα δάνεια που δίνουν δεν πάνε για το καλό του λαού και την ανάπτυξη μιας χώρας, αλλά στις τσέπες των δικτατόρων, όταν πρόκειται για ένα δικτατορικό καθεστώς, πχ. Σαν καθηγητής ο κ. Σταθάκης έκανε μια μελέτη και λέει ότι επαχθές χρέος στην Ελλάδα είναι, για παράδειγμα, τα χρήματα που πήγανε στα εξοπλιστικά, όπου πήραν κάποιοι μίζα κλπ. Ο κ Τσίπρας όμως λέει άλλα. Λέει ότι με νόμο θα καταγγείλει τα μνημόνια και θα πάει σε διαπραγμάτευση. Δεν πας όμως μονομερώς να διαγράψεις το χρέος σου, αφού δεν είναι επαχθές. Θα πάει μετά να δανειστεί με 27% επιτόκιο το χρόνο; Ποια χώρα το αντέχει αυτό; Αυτό είναι πολιτική του «λεφτά υπάρχουν». Σε 50 μέρες από όταν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί από την πολιτική Τσίπρα να πάει στην πολιτική ΣΤΑΘΑΚΗ.

-Εμείς τώρα, με τη γνώση του πρωθυπουργού, θα πάμε το χρέος 50 χρόνια μπροστά (επιμήκυνση) και θα πάρουμε επιτόκια χαμηλά για τα επόμενα χρόνια. Έτσι λύνεται το θέμα. Το οποίο χειρίζεται σωστά ο πρωθυπουργός που είναι οικονομολόγος. Αφήστε να μαζέψουμε το χρήμα εμείς και το 2020 που θα γίνετε κυβέρνηση εσείς οι αριστεροί, τα μοιράζετε. Το λαϊκίστικο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ θα τον διασπάσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο μέλλον. Και ή θα μας οδηγήσει σε περιπέτειες του στιλ ανόδου του ποσοστού της ΧΑ ή της Ανταρσίας ή σε οικονομικές περιπέτειες επιστροφής στη δραχμή, αν τότε είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Λύση της ευτυχίας είναι το ευρώ και όχι η δραχμή. Ας το λύσουν αυτό εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Το χρέος είναι 300 δις. Για να κουρευτεί δεν έχει σημασία αν είναι επαχθές ή όχι. Κουρέψαμε το ιδιωτικό του PSI, αναθεωρήθηκε 2 φορές το χρέος από την Ευρώπη, άρα χρωστάμε μόνο στην Ευρώπη και το έχουν ήδη απομειώσει 2 φορές. Την 3η απομείωση που ζητάει, όχι μόνο, ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι κάτι παραδεκτό. Ένα κούρεμα δηλαδή. Άρα δεν έχει νόημα να συζητάμε επ’ αυτού, αφού στη δική μου ανάλυση δεν ισχύει αυτό που είπε παραφρασμένα ο κ. Κεδίκογλου, ότι ένα χρέος για να κουρευτεί πρέπει να χαρακτηριστεί επαχθές. Δεν είπα αυτό. Κουρεύεται κι ένα μη επαχθές χρέος. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει για μονομερή διαπραγμάτευση. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα.

ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κουρέματα χρέους δεν προεξαγγέλλονται ποτέ. Γιατί αν βγούμε να δανειστούμε, ποιος θα σου δανείσει με χαμηλό επιτόκιο, αν ξέρει ότι θα κουρευτεί το χρέος;

ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Μονομερής διαγραφή δεν υπάρχει. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεχώρισε εδώ και 2 χρόνια το μνημόνιο από τη δανειακή σύμβαση. Θα καταργήσει τις μνημονιακές πολιτικές επί της ουσίας τους. Θα εφαρμόσουμε πολιτικές στον αντίποδα. Στη δανειακή σύμβαση θα επαναδιαπραγματευθούμε. Για να γίνει βιώσιμο το χρέος. Τα 2 θέματα δεν ταυτίζονται.

ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

-Είστε καλός καθηγητής, αλλά και καλός πολιτικός γιατί πάτε να καλύψετε τους συντρόφους σας. Η καταγγελία του μνημονίου είναι τρικυμία σε ποτήρι. Λήγει το Μάιο ούτως ή άλλως. Ο Σταθάκης συμφωνεί στη μη μονομερή διαγραφή, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί.

-Να δούνε ότι η μόνη εφικτή πολιτική είναι της κυβέρνησης, να αφήσουν τις ανοησίες και να έρθουν να συνεννοηθούμε. Ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, αν συνεχίσει έτσι, θα μας οδηγήσει σε περιπέτειες, γιατί βρισκόμαστε σε οικονομικό πόλεμο. Να συμμορφωθούν λίγο προς την γραμμή Σταθάκη μπας και συνεννοηθούμε. Μπας και διαμορφώσουμε μια εθνική κοινή πολιτική.

ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Δεν έχουμε πια συνιστώσες. Είμαστε πιο ενωμένοι παρά ποτέ. Διαφορετικές απόψεις υπάρχουν. Αλλά πορευόμαστε με την κυρίαρχη άποψη, για όλα τα σημαντικά θέματα που ταλανίζουν την πατρίδα.

ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Το ιδιωτικό χρέος των Ελλήνων πολιτών αυξήθηκε με το λαϊκισμό των κυβερνήσεων που ήρθαν μετά την κυβέρνηση του Κων/νου Καραμανλή του μεγάλου. Πρόβλημα αποτελεί και το ασφαλιστικό, λόγω του δημογραφικού. Αυτά πρέπει να κάτσουμε κάτω σοβαρά όλα τα κόμματα να συνεργαστούμε για να τα λύσουμε. Με λαϊκισμό δεν σώζεται η Ελλάδα. Και η αξιωματική αντιπολίτευση, ένα μέρος της τουλάχιστον, κάνει έντονο λαϊκισμό. Να στηριχτούμε λοιπόν στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Όπου χρειαζόμαστε βοήθεια και στο μέλλον, να την έχουμε. Μόνο ο σκληρός πυρήνας της Ευρώπης μπορεί να μας προσφέρει βοήθεια.

ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Απλά πράγματα. Το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έπρεπε να συνδυαστεί με ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των κόκκινων δανείων. Και των ενήμερων δανείων. Γιατί μειώθηκαν τα εισοδήματα. Για αυτό τώρα δεν μπορούν να ξαναδανείσουν οι τράπεζες.

ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Στην πράξη αυτό δεν είναι συμφέρον για τις τράπεζες και δεν προστατεύονται έτσι οι καταθέσεις των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...