Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Ψωμί… ΕΛΙΑ και ΚεντροαΑριστερά με έντονο παρασκήνιο και ζυμώσεις

​Μπορεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος να ανοίγει την "ομπρέλα" της Κεντροαριστεράς και να απευθύνει νέο κάλεσμα συμμετοχής σε όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα και τις πολιτικές κινήσεις που κινούνται σε αυτόν τον χώρο εν όψει ευρωεκλογών, ωστόσο η ιδέα αυτή δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτή σε όλη την Χαριλάου Τρικούπη και την ΔΗΜΑΡ!


Ήδη η Κίνηση των 75 του Μιχάλη Καρχιμάκη, η Κίνηση των 11 με πρώην υφυπουργούς του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στελέχη και συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν θέλουν ούτε να αλλάξουν ούτε να ξεχάσουν τον....  ήλιο της Χαριλάου Τρικούπη και το όνομα του κόμματος, δηλώνοντας πως δεν πρόκειται να αφήσουν τα ηνία των πολιτικών εξελίξεων στους "58" της ΕΛΙΑΣ !


Ο Κώστας Σκανδαλίδης τόνισε πως κανένας δεν έχει το δικαίωμα  να οικειοποιείται τον χώρο της δημοκρατικής παράταξης και ζήτησε να υπάρξει προσφυγή στη βάση για την ανάδειξη των υποψηφίων στο ευρωψηφοδέλτιο.Ο Μιχάλης Καρχιμάκης είπε ότι κανείς δεν μπορεί να καπηλεύεται τη δημοκρατική παράταξη και  πρόσθεσε πως τα μνημόσυνα με ξένα κόλλυβα πρέπει να τελειώνουν.«Διεκδικούμε συμπαράταξη με κόμματα που πιστεύουν στην ανασύνταξη του χώρου και όχι στην διάλυση μας» είπε από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά.

Αλλά και η Αγίου Κωνσταντίνου εξακολουθεί να έχει την πλάτη της στραμμένη στην ΕΛΙΑ και κυρίως στο ΠΑΣΟΚ με τον Φώτη Κουβέλη να εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος που στελέχη του κόμματος του όπως ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο πρώην εκπρόσωπος τύπου της ΔΗΜΑΡ Α.Παπαδόπουλος εμφανίζονται σε εκδηλώσεις των 58.

Ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης, ο οποίος έχει τεθεί άτυπα επικεφαλής της «κίνησης των 58 προσωπικοτήτων» και εκφράζει το εκσυγχρονιστικό ρεύμα του Κώστα Σημίτη, σε εκδήλωση που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Περιστέρι, όπου και προανήγγειλε το τέλος του ΠΑΣΟΚ, επιτέθηκε στη ΔΗΜΑΡ, η οποία δεν επιθυμεί πολιτική σύμπραξη με τους 58, κατηγορώντας την ότι με την πολιτική της ηγεσίας της «περιθωριοποιείται».

"Διχάζει" ο 35άρης

Στόχος των 58 είναι δημιουργηθεί το σχήμα "Δημοκρατική προοδευτική Παράταξη" και ενόψει των εθνικών εκλογών, είτε αυτές γίνουν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, είτε πριν είτε μετά από αυτές. Οι 58 μετά από πρόταση του Νίκου Μπίστη θέλουν έναν 35άρη «αναμάρτητο» για...  επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης  και πιο συγκεκριμένα τον πρώην εκπρόσωπο τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέα Παπαδόπουλο, ο οποίος έκανε μια πολύ επιτυχημένη θητεία στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη και διακρίθηκε για το πολιτικό ήθος και την μετροπάθειά του.


Η πρόταση των «58» για τον Παπαδόπουλο φαίνεται πως  ενόχλησε μεταξύ άλλων και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος θεωρεί πως κάποιοι "υποσκάπτουν" την θέση του και βάζουν σε 2η μοίρα την Χαριλάου Τρικούπη, για αυτό και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στα μέλη του πολιτικού συμβουλίου του κόμματος του το Σάββατο, απέδωσε στην κίνηση των 58 ρόλο καταλύτη και όχι λειτουργία κόμματος ή εκφραστή της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξη. Θύμισε μάλιστα ότι ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου με το 48% είπε ότι μόνο του το ΠΑΣΟΚ εκφράζει το σύνολο της παράταξης.Είχε προηγηθεί πυρ ομαδόν κατά των «58» από στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου που επί της ουσίας όμως δεν επέμειναν στην αιφνίδια διακοπή του διαλόγου - επεσήμαναν τις επιμέρους διαφωνίες τους και έβαλαν όρους και προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τα Νέα, το ΠΑΣΟΚ ήδη δοκιμάζει τα επόμενα βήματα. Συγκροτείται κοινή επιτροπή για την Κεντροαριστερά  με επίσημη θεσμική εκπροσώπηση, ενώ οργανώνεται κοινή συνδιάσκεψη με τον Μάρτιν Σουλτς , όπου εκεί θα αποφασιστεί η διαδικασία για το ευρωψηφοδέλτιο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση του ΠαΣοΚ για την Οργανωτική αυτή Επιτροπή έχει ως εξής: να είναι 25μελής και να περιλαμβάνει 8 εκπροσώπους του ΠαΣοΚ, 6 εκπροσώπους των 58, 5 εκπροσώπους της ΔΗΜΑΡ, 3 εκπροσώπους των  Οικολόγων, 2 εκπροσώπους της Δυναμικής Ελλάδας και έναν της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα. Στη Συνδιάσκεψη θα εκφραστούν και ο χώρος της αυτοδιοίκησης, του συνδικαλιστικού και συνεταιριστικού κινήματος, τα πανεπιστήμια, ιστορικές προσωπικότητες που έχουν  προοδευτικό ρόλο για την Ελλάδα στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ δεσμεύτηκε ότι όλοι θα μετέχουν με ισότιμο τρόπο και χωρίς ηγεμονισμούς, ενώ αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο θα συγκροτηθεί το ευρωψηφοδέλτιο επανέλαβε ότι θα υπάρξουν δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες Διευκρίνισε ότι το ψηφοδέλτιο δεν θα επιλεγεί από τους προέδρους των κομμάτων που θα συμμετέχουν στο εγχείρημα της Κεντροαριστεράς, απορρίπτοντας σχετικό αίτημα που διατυπώθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο από τον Θάνο Μωραΐτη.  Διαβεβαίωσε πάντως ότι τα πρόσωπα που θα συμπεριληφθούν στην ευρωλίστα θα είναι νέα, άξια, αντιπροσωπευτικά και με δεσμούς στην κοινωνία.

star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...