Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Λυκούδης: «Χρειαζόμαστε μια ισχυρή Κεντροαριστερά για να συμπλεύσει με τον ΣΥΡΙΖΑ»

«Μια ισχυρή Κεντροαριστερά, προφανώς όχι μόνο χρειάζεται, αλλά είναι επιτακτικό να αναζητήσει ένα στρατηγικό σχέδιο σύμπλευσης προς τα αριστερά της, με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά όχι για να συμπληρώσει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». 

Αυτό τονίζει ο βουλευτής και πρώην γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης, σε συνέντευξή του, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και καθιστά, σαφές: «Το να είναι η πολιτική φιλοδοξία της Δημοκρατικής Αριστεράς να γίνει συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι "θάνατος", "απόλυτος θάνατος". Κι αυτό δεν έχει σχέση ούτε με τους συντρόφους μας, ούτε με τις διαφορές μας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχω πει πολλές φορές ότι ένας ισχυρός ενδιάμεσος χώρος, μια ισχυρή κεντροαριστερά, προφανώς όχι μόνο χρειάζεται, αλλά είναι επιτακτικό να αναζητήσει ένα στρατηγικό σχέδιο σύμπλευσης προς τα αριστερά της με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ένα ισχυρό ενδιάμεσο σχήμα, το οποίο θα μπορέσει, και τον ΣΥΡΙΖΑ να μεταβάλει σε ρεαλιστικότερες θέσεις, αλλά και συνολικά να προσφέρει στη χώρα. Αυτό είναι, όμως, άλλο σχέδιο. Το σχέδιο να έχει η ΔΗΜΑΡ φιλοδοξία να περάσει τον πήχυ, να μπει στη Βουλή, να πάρει 10-12 βουλευτές για να συμπληρώσει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι θάνατος για το εγχείρημα, που κάναμε πριν τρία χρόνια να φτιάξουμε τη ΔΗΜΑΡ. Είναι σαφές αυτό που λέω. Αλλά αυτό που λέω, όχι άλλο».

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνει δεν προτίθεται να αποχωρήσει από τη ΔΗΜΑΡ παρά τις διαφωνίες του με κεντρικές πολιτικές επιλογές του κόμματος. «Προφανώς και θα είμαι δίπλα στις προσπάθειες που θα κάνει το κόμμα μου. Είμαι βουλευτής και στέλεχός του. Απλώς, επιμένω ότι πολλά πράγματα θα έπρεπε να τα είχαμε δει διαφορετικά. Η χώρα χρειάζεται μια ανασυγκροτημένη κεντροαριστερά και η ΔΗΜΑΡ έπρεπε να πρωτοστατήσει σε αυτή την προσπάθεια. Έπρεπε να πρωτοστατήσει χωρίς αποκλεισμούς, να πάρει επάνω της την ευθύνη και να προχωρήσει διαφορετικά. Η εξέλιξη, που υπάρχει τώρα, το κόμμα μου να προσπαθεί να φτιάξει τον δικό του τρίτο πόλο, οι 58 να μετατρέπονται σε παράταξη με μόνη ενίσχυση από το ΠΑΣΟΚ είναι μια αρνητική εξέλιξη, που δεν νομίζω ότι βοηθάει» λέει.

Σε ερώτηση για τις πληροφορίες περί αποχώρησης κάποιων στελεχών από τη ΔΗΜΑΡ, ο Σπύρος Λυκούδης τονίζει: «απόψε, ένα μεγάλο κομμάτι της Δημοκρατικής Αριστεράς, στο οποίο και εγώ βρίσκομαι μαζί του και στο συνέδριο κατεβήκαμε με το συγκεκριμένο Ενωτικό Ψηφοδέλτιο, έχουμε μια συνάντηση για να προσδιορίσουμε τα βήματά μας εντός του κόμματος. Να δούμε πως θα βοηθήσουμε το κόμμα, ακόμη και για να αναπροσανατολιστεί σε ζητήματα, που εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να χαράξει νέες πολιτικές. Αυτή είναι μια σαφής στρατηγική και δεν έχει καμία σχέση με έξοδο από το κόμμα ή με άλλες επιλογές. Τώρα, αν κάποιος μεμονωμένα θέλει να κάνει κάτι άλλο, δεν μπορούμε να το ελέγξουμε. Όποιος θέλει κάνει ό,τι θέλει, αλλά μιλάμε για τελείως μεμονωμένες περιπτώσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...