Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Μετά τον Πούτιν, στην Κεφαλονιά, ο Αντώνης Σαμαράς

Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον πιλότο του αεροπλάνου που τον μετέφερε στην Αθήνα, να μεταβεί απευθείας στην Κεφαλονιά. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες θα διανυκτερεύσει στη σεισμόπληκτη περιοχή. 


 Την αναθέρμανση των επί μακρόν παγωμένων ελληνορωσικών σχέσεων επεδίωξε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει κάθε δυνατή σύμπραξη και να μην εμφανιστεί προσκολλημένη στον άξονα Βερολίνου - Ουάσιγκτον. 


 Στην ατζέντα βρέθηκαν οι ευρωρωσικές σχέσεις, καθώς ο Ελληνας πρωθυπουργός προεδρεύει και του Συμβουλίου της Ε.Ε. Ωστόσο η συνάντηση αντιμετωπίστηκε από την ελληνική πλευρά ως μια καλή ευκαιρία για την ουσιαστική αναβάθμιση των διμερών σχέσεων. Αλλωστε, η Αθήνα προσδοκά αρκετά από τη Μόσχα και σε επίπεδο οικονομικών σχέσεων, καθώς θέλει το ρωσικό «παρών» στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ (παρά την αρχική εμπλοκή) και των σιδηροδρόμων, ενώ η ρωσική αγορά αποτελεί προνομιακό πεδίο για τον ελληνικό τουρισμό. Στην ατζέντα των διμερών θεμάτων  τέθηκε και το ζήτημα της τιμής του φυσικού αερίου από την Gazprom, τη μείωση της οποίας έχει ζητήσει με επιστολή του προς τον κ. Πούτιν ο κ. Σαμαράς.

Τι είπαν ο πρωθυπουργός και ο Πούτιν

 «Α. Σαμαράς: Ήθελα να πω ότι συναντιόμαστε σήμερα με τον Πρόεδρο τον κ. Putin ως φίλοι. Ο Ελληνικός λαός και ο Ρωσικός λαός έχουν Ιστορία, θρησκεία και παράδοση που τους ενώνει. Και πάνω σε αυτό χτίζουν αυτή τη φιλία. Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει σταθερότητα στον κόσμο χωρίς αναπτυσσόμενη σχέση συνεχή μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης. Γι’ αυτό άλλωστε έγινε και η συνάντηση προηγουμένως του Προέδρου Putin με τον κ. Rompuy, και τον κ. Barroso.
Ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η Χώρα μου αυτή τη στιγμή ξεπερνά μια βαθύτατη, επώδυνη ύφεση έξι ετών και οι χαμηλές τιμές ενέργειας από τη Ρωσία είναι ιδιαίτερα καθοριστικές για τη δική μας ανάκαμψη.
Το ρωσικό ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις που κάνουμε στην Ελλάδα είναι, επίσης, πολύ σημαντικά ιδιαίτερα για τους σιδηροδρόμους και για τα λιμάνια μας, ιδιαίτερα εκείνο της Θεσσαλονίκης.
Στο χώρο του τουρισμού έχουμε ήδη να επιδείξουμε πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα με τη Ρωσία ενώ ο καθένας καταλαβαίνει το πόσο σημαντικό θα ήταν να υπάρξει ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο που θα μπορούσε να αξιοποιήσει τη ζήτηση που προέρχεται από την Ευρωπαϊκή ενδοχώρα για τα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του Σότσι. Την Χώρα μας στην τελετή έναρξης θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παπούλιας. Σας ευχαριστώ άλλη μια φορά για αυτή την ευκαιρία που είχαμε".

 Από την πλευρά του, ο κ. Πούτιν ανέφερε: "Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, για μένα είναι μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση να συναντηθούμε σήμερα. Είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε νωρίτερα, είχαμε μιλήσει και τηλεφωνικώς. Συμμερίζομαι την εκτίμηση σας σχετικά με το κοινό μας θεμέλιο -υπόβαθρο πολύ βαθύ ιστορικό και παραδοσιακό- των φιλικών μας σχέσεων. Φυσικά ξέρουμε τις δυσκολίες που περνά τώρα η Ελλάδα.

Θέλω να σημειώσω ότι κατά την περσινή χρονιά οι συναλλαγές οι εμπορικές μεταξύ μας αυξήθηκαν κατά 16%. Πραγματικά είναι εντυπωσιακά τα αποτελέσματα στον τομέα του τουρισμού, 1.200.000 Ρώσοι επισκέφθηκαν τη Χώρα σας πέρσι. Υπάρχουν και επενδυτικά σχέδια. Με μεγάλη μου χαρά, με μεγάλη ευχαρίστηση θα συζητήσω μαζί σας οποιοδήποτε θέμα θέσατε στην ημερήσια διάταξη. Και φυσικά ευχαριστώ πολύ για αυτή τη δυνατότητα να συναντηθούμε και να τα πούμε σήμερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...