Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Ποιοί προτείνουν στον Σαμαρά και στον Αλέξη Τσίπρα να συγκυβερνήσουν

Η ιδέα της «εθνικής συνεννόησης» επανέρχεται στο πολιτικό προσκήνιο αφού οι οικονομικές εξελίξεις προοιωνίζουν ένα δυσμενές μέλλον για την παρούσα και την επόμενη κυβέρνηση. Αυτή τη φορά προβλέπουν ή μάλλον προτείνουν συγκυβέρνηση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.


Ας θυμήσουμε ότι η συζήτηση για «εθνική συνεννόηση» ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και Γιώργου Παπανδρέου, λίγο πριν την κατάρρευσή της, και πήρε τη μορφή συγκυβέρνησης με επικεφαλής τον Λουκά Παπαδήμο.

Μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2012 το νέο Μνημόνιο έφερε την τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ η οποία σήμερα έχει μετεξελιχθεί σε δικομματική ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.


Ενα γκάλοπ δείχνει ιστορικό συμβιβασμό

Η σχετική συζήτηση επανήλθε δριμύτερη στο προσκήνιο μετά τη δημοσίευση της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το Εθνος της Κυριακής, σύμφωνα με την οποία το 58% των πολιτών τάσσεται υπέρ ενός ιστορικού συμβιβασμού μετά Αριστεράς και Δεξιάς.

Τι λέει το σενάριο της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Το σενάριο έχει δύο εκδοχές:

Σύμφωνα με την πρώτη και εφόσον η ΝΔ υποστεί σημαντική ήττα στις ευρωεκλογές, για να αποφευχθούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές, θα πρέπει να συγκροτηθεί ευρύτερη κυβέρνηση συνεργασίας από την παρούσα Βουλή με την συμμετοχή αυτή την φορά και του ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά μία τέτοια κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά.

Το κυβερνητικό επιτελείο πνέει μένεα εναντίον όσων διακινούν αυτό το σενάριο θεωρεί ότι έχουν κάνει προσέγγιση με την Κουμουνδούρου και δείχνουν προς την πλευρά του Κώστα Καραμανλή και του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ενώ στο στόχαστρό τους είναι πάντα και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η δεύτερη εκδοχή του ίδιου σεναρίου είναι ότι μετά από ένα μη διαχειρίσιμο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές η κυβέρνηση αναγκάζεται να πάει σε εθνικές εκλογές τις οποίες θα χάσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να περιοριστεί από «πιο υπεύθυνες δυνάμεις» μέσα από μία κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ που θα είναι η μόνη μνημονιακή δύναμη που θα βρίσκεται με δυνάμεις στη βουλή. Η ανεπίσημη απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου σε αυτό το σενάριο είναι ότι «πρόκειται για ανοησίες που ευνοούν μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ».

Τι λένε υπουργοί και στελέχη

Ωστόσο υπουργοί, βουλευτές και στελέχη των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης έχουν αρχίσει να βλέπουν θετικά μία παρόμοια προοπτική. Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές του Φίλιππα Σαχινίδη που κρίνει ότι τα δύο κόμματα θα αναγκαστούν να «συγκατοικήσουν» στην εξουσία!
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σε συνομιλία με βουλευτές και δημοσιογράφους χαρακτήρισε μονόδρομο τη συνεργασία των δύο κομμάτων, λόγω, όπως είπε, των οικονομικών παραμέτρων που θα την επιβάλλουν.

Υποστήριξε ωστόσο πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει ως εναλλακτική πρόταση και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι δεν επενδύουν σε αυτόν τα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας.

Θετικός σε ένα τέτοιο σενάριο εμφανίζεται και ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης:
«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ή το κάθε κόμμα αντιλαμβάνεται αυτό που αντιλαμβανόμαστε εμείς ως μείζον συμφέρον της χώρας, που είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε δεν υπάρχει θέμα. Μπορούμε όλοι να συνεργαστούμε» διακήρυξε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έχει κάνει στροφή 180 μοιρών»!

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος ο οποίος σχολίασε στο twitter: «Eίναι κρίμα να πάνε χάμενα όσα πετύχαμε. Κάτω από αυτή τη λογική και με σχέδιο για την επόμενη ημέρα, για την Ελλάδα της ανάπτυξης μπορεί να χωρέσουμε πολλοί και από πολλά κόμματα!».

Kαι στελέχη του ΠΑΣΟΚ πιστεύουν στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι υπάρχουν στελέχη στο ΠΑΣΟΚ που πιστεύουν ότι η επόμενη κυβερνητική λύση πρέπει να είναι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, μαζί με το ΠΑΣΟΚ αν αυτό επιβιώσει των εκλογών. Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Κώστας Σκανδαλίδης και όσα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη είναι υπέρ του «ανοίγματος» του ΠΑΣΟΚ προς την Κουμουνδούρου.

Το επιχείρημα αυτών των στελεχών είναι ότι είναι προτιμότερο να υπάρχει ένα «ανάχωμα ευρωπαϊκής λογικής και σταθερότητας» σε ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρά μια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Ελληνες που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε αδιέξοδο.

Ποιά είναι η τύχη αυτών των σεναρίων

Τα σενάρια είχαν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά πέρυσι μετά την κυβερνητική κρίση της ΕΡΤ και την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ. Επανήλθαν λίγο πριν το τέλος του 2012 και παίρνουν τώρα νέα διάσταση λόγω μετρήσεων που δείχνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό της κοινωνίας θα έβλεπε θετικά μία παρόμοια κυβέρνηση εθνικού σκοπού.

Αν και τα σενάρια αυτά αφορούν το σκηνικό μετά τις ευρωεκλογές ωστόσο βασίζονται σε τωρινές παραδοχές και παράγουν πολιτικά αποτελέσματα στην παρούσα κρίσιμη για την κυβέρνηση συγκυρία.

Κατ' αρχήν δείχνουν ότι κάποιοι πολιτικοί και επιχειρηματικοί κύκλου αμφισβητούν το success story της κυβέρνησης Σαμαρά -Βενιζέλου και προδικάζουν το αρνητικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Επιτείνεται αυτή η εντύπωση από την παρατεταμένη διαπραγμάτευση με την Τρόικα και από την σκληρή στάση που τηρούν οι δανειστές όπως έδειξαν οι πρόσφατες δηλώσεις Ντάισενμπουμ, Ρεν και Σόιμπλε.

Οσοι διακινούν ή βλέπουν θετικά τα σενάρια θεωρούν ότι η κατάσταση για την κυβέρνηση έχει ήδη γίνει μη αναστρέψιμη, ότι στις ευρωεκλογές θα καταγραφεί η δυσαρμονία της κυβέρνησης με το εκλογικό σώμα και ότι θα πρέπει να υπάρχουν ήδη έτοιμες εναλλακτικές προοπτικές για την διακυβέρνηση της χώρας.

Τι απαντάει ο Τσίπρας

Αρνητική στα σενάρια περί «μεγάλου συνασπισμού» είναι η Κουμουνδούρου με τα κεντρικά στελέχη του κόμματος να χαρακτηρίζουν ως «ανέκδοτο» το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κλείσει κάθε συζήτηση, πριν φουντώσει, και γι' αυτό χθες όλα τα στελέχη του κόμματος που ρωτήθηκαν απέρριψαν το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού.
Αδύνατη χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Σκουρλέτης την προσπάθεια πολιτικής συνεννόησης λέγοντας πως «είναι μια προσπάθεια των δυνάμεων που καταρρέουν αυτή τη στιγμή και θέλουν να διασωθούν ή να δημιουργήσουν συνενόχους».

Για τον ιδιότυπο συμβιβασμό Αριστεράς - δεξιάς μίλησε και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας χαρακτηρίζοντας πολιτικό ελιγμό της κυβέρνησης με στόχο να συνεχιστεί η ίδια πολιτική.
Ο κ. Βίτσας εκτίμησε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταθέσει για μετά τις εκλογές την υπογραφή που θα της ζητηθεί για το χρηματοδοτικό κενό, ενώ από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Λαφαζάνης ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία συναίνεση με τη ΝΔ», γιατί απλούστατα δεν υπάρχει καμία πολιτική βάση συνεννόησης.

Ο κ. Λαφαζάνης επεσήμανε ότι δεν αρκεί να λέμε «όλοι μαζί», αλλά χρειάζεται να θέσουμε το ερώτημα στη βάση ποιας πολιτικής. Πιο χαμηλούς τόνους επέλεξε ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης λέγοντας πως αυτό θα προϋπέθετε να υπάρχει από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας μια ριζική στροφή ως προς το θέμα της στρατηγικής του χρέους και τις σχέσεις με τους Ευρωπαίους προσθέτοντας πάντως ότι η Αριστερά δεν μπορεί να είναι αδιάφορη με ό,τι μπορεί να συμβεί στους άλλους πολιτικούς χώρους.

Τέλος ο Δημήτρης Παπαδημούλης επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε «να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να βρεθεί μια λύση για το χρέος», αλλά ο κ. Σαμαράς αρνήθηκε, σημειώνοντας ότι αν έχει αλλάξει άποψη ο πρωθυπουργός «εμείς θα πάμε».Πηγή:  iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...