Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπροστά στις επερχόμενες μάχες

Πολιτική Απόφαση Δράσης


Σε πείσμα των κυβερνητικών εξαγγελιών για «τέλος ύφεσης και για ερχομό της ανάπτυξης», η ελληνική οικονομία παραμένει μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης και έντονης ύφεσης, αναφέρει η πολιτική απόφαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, προβάλλοντας το πρόγραμμα της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στην Ελλάδα, με αιχμή «τη διαγραφή του χρέους και τις εθνικοποιήσεις τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση με εργατικό και λαϊκό έλεγχο». 

Μερικά από τα σημεία της πολιτικής απόφασης ακολουθούν παρακάτω:

"Η ύφεση, η όξυνση της φτώχειας και η εκτίναξη της ανεργίας δεν θα σταματήσουν μέσα στο 2014. Την ίδια στιγμή το χρέος δε θεωρείται βιώσιμο, απαιτούνται περίπου 29 δις μέσα στη χρονιά για την εξυπηρέτησή του, σχεδόν 8,6 δις μέχρι τις ευρωεκλογές.
Το «χρηματοδοτικό κενό» θα σημάνει την ανάγκη νέων μέτρων, ενώ οποιοσδήποτε νέος δανεισμός ή νέο «κούρεμα» του χρέους θα σημάνει νέα μνημόνια. Τα περιβόητα «πρωτογενή πλεονάσματα» φτιάχνονται μέσα από τεράστιες περικοπές, γενίκευση της εξαθλίωσης και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων επιχειρήσεων.

Οι αντιφάσεις στην παγκόσμια οικονομία συνεχίζονται και κάθε άλλο παρά δυναμική εξόδου από την παγκόσμια κρίση έχει καταγραφεί.

Οικονομική και Πολιτική Κρίση

Η πολιτική κρίση και η πολιτική αστάθεια δυναμώνει και επιταχύνεται. Οι αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα και οι νέοι γύροι διώξεων για μίζες και για θαλασσοδάνεια, η παρέμβαση των ιμπεριαλιστικών κέντρων, οι επιχειρηματικοί ανταγωνισμοί και το χτύπημα σε τμήματα του αστικού πολιτικού προσωπικού αποτυπώνουν την όξυνση της πολιτικής κρίσης, την ένταση των συγκρούσεων μέσα στον ίδιο το συνασπισμό εξουσίας, το βάθος των κραδασμών που παράγει η οικονομική κρίση και η προσπάθεια συνολικότερης αντιδραστικής μετάλλαξης της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης.

Οι εξελίξεις αυτές φέρνουν στο προσκήνιο τη δυνατότητα μεγάλων πολιτικών ανακατατάξεων, θέτοντας στην ημερήσια διάταξη την δυνατότητα πραγματικών ρηγμάτων και ανατροπών της κυρίαρχης πολιτικής. Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου φοβάται εκλογική συντριβή τον Μάη και κυρίως το ενδεχόμενο κοινωνικής – αγωνιστικής ανάτασης ή και έκρηξης που μπορεί να την συνοδέψει.

Οι εκτεταμένες δικαστικές διώξεις και αποκαλύψεις για τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή δεν έχουν ακόμη σημάνει την εξαφάνιση της φασιστικής απειλής. Εξακολουθεί να μπορεί να λειτουργεί ως μοχλός συνολικότερης αντιδραστικής και αυταρχικής μετατόπισης.

Η κυβερνητική πολιτική, μαζί με τις παλινωδίες για την αντιμετώπισή της την ενισχύουν. Αποδεικνύεται ότι ο βασικός παράγοντας που μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα ενάντια στους φασίστες είναι το αντιρατσιστικό – αντιφασιστικό κίνημα, ο μαζικός αγώνας της Αριστεράς και του εργατικού και λαϊκού κινήματος, η καθημερινή πάλη ενάντια στις ρατσιστικές συμμορίες, η ταξική ενότητα των εργαζομένων και των ανέργων, ντόπιων και μεταναστών, η οικοδόμηση της αλληλεγγύης στον κοινό αγώνα για την επιβίωση και την ανατροπή.

Εκλογές και Οργάνωση των Αγώνων

Οι επόμενοι μήνες μέχρι τις εκλογές θα είναι από την πλευρά της κυβέρνησης μήνες κλιμάκωσης της επίθεσης και για αυτό πρέπει να είναι και περίοδος κλιμάκωσης των αγώνων από την πλευρά του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα μπει μπροστά σε όλες τις μάχες χωρίς καμία αναμονή για εκλογικές λύσεις ή για να αλλάξουν κοινοβουλευτικά οι «αρνητικοί συσχετισμοί». Συνδέοντας τα ζητήματα του αγώνα με το μεταβατικό αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα, δίνοντας τον τόνο μέσα στο κίνημα και την Αριστερά, προβάλλοντας τις αναγκαίες απαντήσεις ενάντια στις επιθέσεις κυβέρνησης και κυρίαρχης τάξης, ανοίγοντας πιο θαρραλέα και μαζικά την συζήτηση για την εναλλακτική προοπτική.

Επιδιώκουμε να σφραγιστεί η επόμενη περίοδος από απεργίες, συλλαλητήρια και μαχητικούς αγώνες.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με την γραμμή του πανεργατικού – παλλαϊκού ξεσηκωμού με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη του κινήματος και να παίξει κρίσιμο ρόλο. Θα στηρίξει κινηματικά και πολιτικά κάθε κομμάτι που βγαίνει στον αγώνα, από την ΕΡΤ μέχρι τον ΕΟΠΥΥ και από τα νοσοκομεία και το Μετρό μέχρι τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους στους Δήμους.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα παρέμβει πιο ενεργά στις μάχες ενάντια στο ρατσισμό και την φασιστική απειλή. Η μάχη ενάντια στη φασιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής δεν έχει τελειώσει. Η Χ.Α. θα επιδιώξει να κατεβάσει υποψήφιους σ’ όλες τις εκλογικές μάχες που έχουμε μπροστά μας, διεκδικώντας να καταγραφεί και στην χώρα μας το ρατσιστικό, ακροδεξιό και φασιστικό ρεύμα της Ευρώπης από τη Λεπέν στη Γαλλία μέχρι το UKiP στη Βρετανία κλπ.

Αντιφασιστικό Μέτωπο

Η απαγόρευση της διαδήλωσης και η γιγάντια αστυνομική επιχείρηση στις 8/1, οι συλλήψεις και οι επιθέσεις σε βάρος αγωνιστών, δείχνουν τις προθέσεις της κυβέρνησης να εντείνει την καταστολή και την επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Υπογραμμίζουν όμως και τις δυνατότητες του εργατικού και λαϊκού κινήματος να αντιστέκεται, να αμφισβητεί και να ματαιώνει στην πράξη τις απαγορεύσεις τους. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έσωσε την τιμή της Αριστεράς πρωτοστατώντας στην κινητοποίηση στις 8/1, γεγονός που είχε ευρύτερη απήχηση.

Θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα και ενωτική απεύθυνση προς όλες τις δυνάμεις του κινήματος και της Αριστεράς οργανώνοντας από τώρα τους επόμενους μεγάλους σταθμούς στο εξάμηνο της προεδρίας: στις 22 Μάρτη στην παγκόσμια μέρα αντιρατσιστικής και αντιφασιστικής δράσης και στις 1-2 Απρίλη, στην διάρκεια της συνεδρίασης του Ecofin (υπουργοί οικονομικών) στην Αθήνα, όπου θα οργανώσει διαδήλωση και μια μεγάλη Αντι-Σύνοδο για να προβάλει τις αναγκαίες απαντήσεις του αντικαπιταλιστικού προγράμματος. Σ’ αυτό το πλαίσιο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της κάθε προσπάθεια της «Πρωτοβουλίας Αγώνα 2014 για την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ.

Αντικαπιταλιστικό Πρόγραμμα

Κρίσιμο ζήτημα της πολιτικής διαπάλης είναι η συζήτηση γύρω από το χρέος. Σαμαράς και Βενιζέλος θα πάνε στις κάλπες μιλώντας για «αναδιάρθρωση» του χρέους. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει διεθνή διάσκεψη για το χρέος και «ρήτρα ανάπτυξης», αναγνωρίζοντας στην ουσία το χρέος και την αποπληρωμή του. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ διεκδικεί την «μη αναγνώριση, παύση πληρωμών και μονομερή διαγραφή του χρέους», απαντώντας στο δίλλημα που θα βρεθούν οι πόροι για να σώσουμε τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα ταμεία, τους δήμους και τις περιφέρειες που ρημάζουν από τις περικοπές του σφαγείου του Καλλικράτη.

Άλλος δρόμος σημαίνει «εθνικοποιήσεις τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση με εργατικό και λαϊκό έλεγχο». Για να σπάσει η ραχοκοκαλιά της αστικής τάξης που είναι ο έλεγχος στην διαχείριση του χρήματος. Για να μπουν μπροστά οι κοινωνικές ανάγκες”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...