Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Θεοχαρόπουλος: Απαραίτητη η αντικατάσταση της τρόικας από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Είναι απαραίτητη η αντικατάσταση της τρόικας από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε  ο γραμματέας της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega” και στους Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο Οικονομέα..


Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξής του:


ΑΜΕΣΑ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ
Το θέμα της διαπραγμάτευσης του χρέους πρέπει να τεθεί άμεσα.  Θα βρεθούμε μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις αν δεν τεθεί τώρα το θέμα της διαπραγμάτευσης του χρέους με χρονική μετακίνηση ομολόγων, με μείωση επιτοκίων και με μια διαδικασία απομείωσης  του χρέους,  όχι με μονομερείς ενέργειες. Το γραφείο προϋπολογισμού του κράτους έχει δείξει τους τρόπους  με τους οποίους θα μπορέσει να γίνει βιώσιμο , ώστε να μην έρθει η στιγμή που θα ζητηθούν  νέα μέτρα άμεσα ή έμμεσα, όπως και να τα πουν, δεν αντέχει η κοινωνία.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ Ε.Ε.
Είναι απαραίτητη η αντικατάσταση της τρόικας από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα προσαρμογής πρέπει να παρακολουθείται από τα θεσμικά όργανά της, με ένα νέο τύπο σχέσης που θα επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να σχεδιάζει και να εφαρμόζει, με πολιτική αυτονομία, μέτρα και ρυθμίσεις για την επίτευξη των στόχων που θα έχουν συμφωνηθεί.

ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ
Η Δημοκρατική Αριστερά είναι σταθερή στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και στην εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.  Δεν μπορεί να εξαγγέλλονται από πολιτικές δυνάμεις μονομερείς ενέργειες προς τους εταίρους οι οποίες διακινδυνεύουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Εφ’ όσον θέλουμε να είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ, η Δημοκρατική Αριστερά είναι σταθερή σε αυτή την πορεία, θέλουμε να αξιοποιήσουμε και τους κοινοτικούς πόρους της Ε.Ε..

ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ
Θα θέσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Όταν βρισκόμασταν στην κυβέρνηση  η προγραμματική συμφωνία εμπεριείχε τη μείωση του ΦΠΑ  στα γεωργικά εφόδια. Αυτή τη στιγμή εξακολουθούμε να έχουμε τον υψηλότερο ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια στην ευρωζώνη με αποτέλεσμα υψηλό κόστος παραγωγής. Στη νέα προγραμματική συμφωνία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ότι η μείωση αυτή θα γίνει μόλις το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες δηλαδή παραπέμπεται αόριστα στο μέλλον.  Πως μπορούμε να μιλάμε  για μείωση του κόστους παραγωγής και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας κρατώντας τους υψηλότερους συντελεστές στην Ευρώπη;


ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΟΥ
Σύμφωνα με τις αποφάσεις του συνεδρίου μας, θα προχωρήσουμε στις αναγκαίες ενέργειες,  έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας ισχυρός και αξιόπιστος προοδευτικός και μεταρρυθμιστικός πόλος. Η Δημοκρατική Αριστερά θα επιδιώξει συμπαρατάξεις σε όλα τα επίπεδα και δεν ρευστοποιείται σε αυτή τη διαδικασία. Η απόφαση του συνεδρίου μας είναι η Δημοκρατική Αριστερά να κατέβει στις εκλογές  με τις συμμαχίες που θα δημιουργήσει στο πλαίσιο της  προοδευτικής συμπαράταξης και όχι σε κοινή κάθοδο με το ΠΑΣΟΚ.

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, η οποία πήγε πάρα πολύ καλά,  παρουσιάστηκε ο προγραμματισμός της δράσης  για την επόμενη  περίοδο, όπου έγινε ομόφωνα αποδεκτός από τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής. Αφορά μεταξύ των άλλων στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στις ευρωεκλογές  με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Επιπλέον προχωρήσαμε στην κατανομή  των τομέων σε όλα τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής χωρίς καμία διάκριση, όπου κι εδώ υπήρχε απόλυτη συμφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...