Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Ποια είναι τα ανοιχτά μέτωπα στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας

Ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ εισέρχεται από την πλαϊνή πόρτα του υπουργείου Οικονομικών

Ολα τα ανοιχτά μέτωπα - από τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών και το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 έως τις ομαδικές απολύσεις, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%, τη μείωση των φόρων υπέρ τρίτων και τις διορθώσεις σε πρόστιμα και φόρο υπεραξίας - τέθηκαν στην πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα.


Οι εκπρόσωποι των δανειστών εισήλθαν, το απόγευμα της Δευτέρας, από την πλαϊνή πόρτα του υπουργείου Οικονομικών, καθώς στην είσοδο του υπουργείου, στην οδό Νίκης, βρίσκονταν συγκεντρωμένες περίπου 50 καθαρίστριες που φώναζαν συνθήματα κατά των εκπροσώπων των δανειστών. Στο σημείο υπήρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.


Η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους της τρόικας άρχισε στις 4.30 το απόγευμα και διήρκεσε 2,5 ώρες.

Ακολούθησε, στον 7ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών, η συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Οι κύριοι Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς σε μια διερευνητικού χαρακτήρα πρώτη συνάντηση, έθεσαν όλα τα εκκρεμή ζητήματα στο τραπέζι χωρίς να ανοίξουν τα χαρτιά τους.

Στο μέτωπο του πρωτογενούς πλεονάσματος η συζήτηση επικεντρώθηκε στην επίδραση των περυσινών επιδόσεων στο 2014 ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει πως το πρωτογενές πλεόνασμα του περασμένου έτους έχει σβήσει το όποιο δημοσιονομικό κενό του 2014.

«Υπάρχει εξαιρετική αυτοπεποίθηση στην ελληνική πλευρά για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013» σημείωσε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Η συζήτηση συνεχίζεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ενώ παράλληλα διεξάγεται μια τεχνικού χαρακτήρα συζήτηση ανάμεσα στην Eurostat και την ΕΛΣΤΑΤ αναφορικά με 3-4 κωδικούς εσόδων οι οποίοι είναι ακόμα ασαφές εάν θα εγγραφούν στο 2013 ή το 2014.

Ειδική συζήτηση έγινε για το «βιώσιμο» κομμάτι του πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο τελικά φαίνεται πως θα βαρύνει στις αποφάσεις για τη διανομή του λεγόμενου κοινωνικού μερίσματος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον άλλωστε έδειξε η τρόικα και για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα έρθουν να διορθώσουν αστοχίες ή αδικίες όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, στο πεδίο των φορολογικών.

Οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν σύμφωνα με πληροφορίες από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη προσχέδιο των νομοθετικών διατάξεων αναφορικά με τη διόρθωση των προστίμων και του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Επιγραμματικά , σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών συζητήθηκαν άλλωστε η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ (διεξοδικά το θέμα συζητείται στη σύσκεψη της τρόικας με τον υπουργό Ανάπτυξης), το θέμα των ομαδικών απολύσεων και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών όπως άλλωστε και το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.

Την Τρίτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση ενώ θα ακολουθήσουν έως την Πέμπτη συναντήσεις με τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...