Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Βενιζέλος: «Ηρθε η σειρά του κράτους να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη»

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Βαγγέλη Βενιζέλου και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.


Η συνάντηση  έγινε ενόψει της επιστροφής των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα τη Δευτέρα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση και να δρομολογηθεί η εκταμίευση των δόσεων στήριξης που απομένουν για τη χώρα μας, βάσει του ισχύοντος προγράμματος.


Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το τρέχον εξάμηνο είναι εξαιρετικά πυκνό, καθώς είναι το εξάμηνο «που πρέπει να πιάσουν τόπο οι θυσίες των Ελλήνων και να βγούμε οριστικά στο ξέφωτο της εξόδου από την κρίση και το μνημόνιο «εις πείσμα αυτών που επενδύουν πολιτικά στην ύπαρξη της κρίσης και του μνημονίου».

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα πριν από το επόμενο Eurogroup, υπογραμμίζοντας ότι «η ισχυρή δόση αισιοδοξίας» του οφείλεται στα «πάρα πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα των θυσιών των πολιτών. Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι μοναδική, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πάρα πολύ σημαντικό και «άρα, τώρα έχουμε να κάνουμε μόνο με διαρθρωτικά μέτρα που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, που εκσυγχρονίζουν το κράτος, που ανοίγουν την αγορά και άρα είναι μέτρα που τα θέλει ο πολίτης.

Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα εμφανίστηκε και ο Γιάννης Στουρνάρας, όπως δήλωσε κατά την έξοδο του από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι «έχουμε τη δυνατότητα να προστατεύσουμε την κοινωνική συνοχή και να αποκαταστήσουμε αδικίες μέσα από το πρωτογενές πλεόνασμα και την έναρξη της αντίστροφης διαδικασίας: Ως τώρα όλοι έπρεπε να συνεισφέρουν, τώρα το κράτος μπορεί να ανταποδώσει στις ευαίσθητες ομάδες».

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο βοηθούν δηλώσεις όπως του επιτρόπου Όλι Ρέν «που χρεώνει τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση με την τρόικα στους Έλληνες», ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν θέλει να σχολιάσει για κανέναν διεθνή ή ευρωπαϊκό παράγοντα, προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι γεγονός πως υπάρχει επί χρόνια μια άδικη διεθνής συζήτηση βασισμένη σε στερεότυπα για τη χώρα και πως «η ανακύκλωση αυτής της συζήτησης αδικεί την Ελλάδα».

Τώρα, σημείωσε, πρέπει να μιλήσουμε επί τη βάση αριθμών και στοιχείων και υπογράμμισε ότι τα στερεότυπα αυτήν τη στιγμή διαψεύδονται. «Τώρα καλούμε τους εταίρους μας να μελετήσουν τους αριθμούς, αλλά με ολοκληρωμένο θεσμικό τρόπο και όχι δήθεν τεχνοκρατικό, να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει κατάσταση» και ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να πάει με άλλη αφήγηση στις ευρωεκλογές εάν δεν πετύχει η υπόθεση που λέγεται Ελλάδα.
«Δεν χρειάζεται κανενός είδους πρόσθετο ασυμβίβαστο»

Ερωτηθείς σχετικά με τις αλλαγές που θα υπάρξουν στις ευρωεκλογές, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η Βουλή θα ψηφίσει τις σχετικές ρυθμίσεις οι οποίες θα είναι οι απλούστερες δυνατές, προσθέτοντας ότι το ζήτημα του σταυρού είναι πολύ σημαντικό γιατί δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να επιλέγει πρόσωπα, καθώς έως τώρα γινόταν εκλογή ευρωβουλευτών «προεπιλεγμένων» από τους αρχηγούς των κομμάτων.

Σχετικά με το αν θα υπάρχει ασυμβίβαστο ανάμεσα σε βουλευτές και υποψήφιους ευρωβουλευτές, τόνισε πως «δεν νομίζω ότι χρειάζεται να υπάρχει κανενός είδους πρόσθετο ασυμβίβαστο. Αρκούν τα ασυμβίβαστα που θα είναι συνταγματικά».

Για το εάν θα υπάρξει μια Περιφέρεια, απάντησε ότι «εάν κατατμήσουμε τη χώρα σε περιφέρειες, ακόμα και αν διατηρηθεί σε επίπεδο επικράτειας η απλή αναλογική, θα έχουμε τυχαία εκλογή ευρωβουλευτών ανάλογα με το πού θα τύχει να πάρει ένα κόμμα την έδρα του». «Εδώ πρέπει να έχουμε ένα καθαρό διαφανές αξιοκρατικό σχήμα, οι πολίτες να διαλέξουν αυτούς που πρέπει να τους εκπροσωπήσουν στην ευρωβουλή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...