Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Γκάλοπ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας: Μια άλλη κεντροαριστερά θέλουν οι πολίτες

Το ερευνητικό πανεπιστημιακό ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διεξήγαγε έρευνα, μεταξύ 3-6 Φεβρουαρίου, προκειμένου να διερευνήσει τη μεταβλητότητα του κομματικού συστήματος και του αιτήματος για δημιουργία νέου κόμματος στην Ελλάδα.Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά:

Στο ερώτημα αν θέλουν νέο κεντροαριστερό κόμμα οι πολίτες απαντούν «ναι» σε συντριπτική πλειοψηφία:Στο ερώτημα «Σε ποιό χώρο υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη δημιουργίας νέου σχηματισμού;» το 45% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι στην κεντροαριστερά πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος κομματικός φορέας και όχι στη Δεξιά ή την κεντροδεξιά.


Στο ερώτημα «Ποιά είναι η καλύτερη εξέλιξη του χώρου της κεντροαριστεράς;» το 37,5% απαντά ότι η καλύτερη είναι η δημιουργία νέου κόμματος και το 34,5% εκτιμά ότι η καλύτερη είναι ο συνασπισμός υπαρχόντων κομμάτων («Ελιά»).


Στο ερώτημα «Ποιοι πρέπει να συμμετέχουν σε ενδεχόμενο συνασπισμό της κεντροαριστεράς» η πλειοψηφία επιθυμεί οπωσδήποτε συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ και των «58» ενώ το 44% επιθυμεί και την συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ.Στο ερώτημα αν θα προτιμηθεί η «Ελιά» το 38,5% το θεωρεί πιθανό.

Και η δημοσκόπηση καταλήγει:
«Η συνολική αποτύπωση της προτίμησης ενός τέτοιου συνασπισμού (πολύ πιθανό: 16%, πιθανό 22,5%), σε συνδυασμό με τις παραπάνω προτιμήσεις συμμετοχής υφιστάμενων πολιτικών φορέων, θέτει εύλογες τοποθετήσεις περί μιας εκλογικής στόχευσης αυτού του εγχειρήματος από 7% έως διψήφιο ποσοστό».

Ας σημειωθεί ότι η δημοσκόπηση είναι ποσοτική, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου σε δείγμα 1.081 ατόμων, με αναλογική αντιπροσώπευση αγροτικών και αστικών περιοχών.Πηγή:  | iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...