Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Τι προτείνει το «Το Ποτάμι»

Τις θέσεις του πολιτικού σχηματισμού «Το Ποτάμι» έδωσε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τρίτης ο ιδρυτής του Σταύρος Θεοδωράκης. 


Ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα «κατεβάσει» υποψηφίους στις δημοτικές εκλογές , μεταξύ άλλων πρότεινε σχηματισμό κυβέρνησης με το πολύ 20 υπουργούς, οι βουλευτές να μην υπερβαίνουν τους 200 και τη διεξαγωγή εκλογών κάθε τέσσερα χρόνια. 


«Το Ποτάμι» αναφέρει ότι οι προτεραιότητες του είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας των θεσμών, η δυναμική συμμέτοχη στην Ευρώπη, η ουσιαστική βιώσιμη ανάπτυξη, η έμπρακτη στήριξη των αδύναμων και η προώθηση μιας προοδευτικής κοινωνίας.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «για εμάς αυτοί οι στόχοι είναι αλληλένδετοι», καθώς «η αποσπασματική θεώρηση κάθε τομέα χωρίς σύνδεση σε ένα ευρύτερο πλέγμα όχι μόνο δράσεων, αλλά και προσέγγισης των πραγμάτων, θα αποτύχει».

Τι προτείνει:
Το Ποτάμι» προτείνει μεταξύ άλλων:
  • περιορισμό των επιχορηγήσεων προς τα κόμματα κατά 50%
  • κατάργηση της δυνατότητας διεξαγωγής πρόωρων εκλογών (για να περιοριστεί η ροη μαύρου πολιτικού χρήματος, καθώς κάποιοι «τα δίνουν όλα» για να κρατηθεί όπως όπως η κυβέρνηση και κάποιοι «πιέζουν» για να πέσει)
  • αναλογικότερο, δικαιότερο αλλά και πιο πλουραλιστικό εκλογικό σύστημα (με επιλογή υποψήφιου ανεξαρτήτως κόμματος και παράλληλα κόμμα)
  • αυστηροποίηση του πλαισίου για τις προεκλογικές εκστρατείες (για να περιοριστεί η σχετική δαπάνη αλλά και η ρύπανση)
  • μείωση των βουλευτών σε 200
  • μείωση των διακοπών της Βουλής και των επιδομάτων για τη συμμετοχή στα «θερινά τμήματα»
  • σχηματισμό κυβέρνησης 20 ατόμων (με κατάργηση των θέσεων αναπληρωτών υπουργών) με υπουργεία που θα καλύπτουν συγκεκριμένους τομείς και όχι τις φιλοδοξίες των κομματικών αξιωματούχων, ενώ οι νευραλγικοί τομείς να έχουν επικεφαλής έναν επαΐοντα υφυπουργό.
Όπως σημειώνεται «η πρόταση για «μόνιμο υφυπουργό Παιδείας» ή «μόνιμο υφυπουργό Φορολογίας» έχει υποβληθεί ξανά, αλλά το κομματικό σύστημα την πολεμάει. Το κράτος όμως πρέπει να έχει συνέχεια και δεν μπορούμε να φέρνουμε τα πάνω κάτω σε κάθε ανασχηματισμό».

 Για τη δημόσια διοίκηση

Σε ό,τι αφορά τη δημόσια διοίκηση, «Το Ποτάμι» τονίζει ότι θέλει μια δημόσια διοίκηση επιτελική, με άρτια καταρτισμένο και ικανά αμειβόμενο προσωπικό.

«Θέλουμε έναν κρατικό μηχανισμό με πλήρη μηχανογράφηση που όχι μόνο θα συμβάλει στη μείωση των δαπανών αλλά κυρίως θα συντελέσει στη διαφάνεια και θα επιτρέψει την αξιολόγηση τόσο των υπηρεσιών, όσο και των δημοσίων λειτουργών».

 Εκλογίκευση του Δημοσίου

Το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να «εκλογικευθεί», αναφέρει ο νεοσύστατος πολιτικός σχηματισμός, προκειμένου όπως σημειώνει να υπάρξει σωστή κατανομή, κίνητρα, μηχανογράφηση και ενίσχυση συγκεκριμένων τομέων με στελέχη.

Για την αντιμετώπιση της ανεργίας 

Για την αντιμετώπιση της ανεργίας, «Το Ποτάμι» θεωρεί ότι η μόνη πραγματική λύση για την ανεργία είναι να ξαναπάρει μπροστά ο ιδιωτικός τομέας, και ότι όποιοι πολιτικοί το κρύβουν αυτό, κοροϊδεύουν.

«Αυτό θα γίνει με μέτρα όπως η ενίσχυση της ρευστότητας. Επίσης, τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ για επιδότηση της εργασίας πρέπει να δίνονται για απασχόληση σε επιχειρήσεις, ή για υποαπασχόληση, αντί για stages στο δημόσιο» αναφέρει.

Επέκταση του επιδόματος ανεργίας

Επιπλέον, προτείνεται επέκταση του επιδόματος ανεργίας στα 2 χρόνια μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω του 10%, καθώς και οι νέοι να εκπαιδευτούν ταχύρρυθμα σε ειδικότητες και δεξιότητες που σήμερα λείπουν (καθώς, «παρά την ανεργία, μία στις τρεις επιχειρήσεις στην Ελλάδα δε βρίσκει κατάλληλους συνεργάτες. Με το μέτρο αυτό μπορούν να απορροφηθούν έως και 100.000 άνεργοι»).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...