Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Τσίπρας: «Σχεδιάζουν να μας φορέσουν νέο Μνημόνιο αμέσως μετά τις ευρωεκλογές»

«Η κυβέρνηση σχεδιάζει να μας φορέσει νέο Μνημόνιο αμέσως μετά τις ευρωεκλογές» υποστήριξε την Τρίτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας


«Η μόνη αλήθεια που ειπώθηκε σήμερα από τον κ. Σαμαρά ήταν πως η κυβέρνηση τήρησε τις υποσχέσεις της. 

Αλλά τις τήρησε πλήρως και μονομερώς, μόνο προς την Τρόικα και όχι προς τον ελληνικό λαό» σχολίασε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.


«Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι δεν είπε λέξη για τον φόνο. Προσπάθησε επιμελώς, αλλά ανεπιτυχώς, να αποκρύψει το περιεχόμενο της συμφωνίας με τη τρόικα. Μιας συμφωνίας που θα μας οδηγήσει σε ένα νέο μνημόνιο, που σχεδιάζουν να μας φορέσουν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Η συμφωνία για την οποία επαίρεται ο κ. Σαμαράς προβλέπει κατάργηση των τριετιών, απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, νέες απολύσεις στο δημόσιο τομέα και μόνιμη φτώχια για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους. Πρόκειται για μια βίαιη επιτάχυνση του σχεδίου υποτίμησης της εργασίας, των περιουσιών και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Με αυτή την συμφωνία ο κ. Σαμαράς ταυτίστηκε για πάντα με το μνημόνιο. Για την ακρίβεια, ο κ. Σαμαράς είναι το μνημόνιο. Και από το μνημόνιο θα βγούμε μόνο όταν ο λαός μας στείλει στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας την κυβέρνησή του» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.


KKE: «Μέτρα λιτότητας και διαρθρωτικές αλλαγές αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος»

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη δήλωση Σαμαρά, το ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:

«Η συμφωνία κυβέρνησης και τρόικα έχει τη σφραγίδα του κεφαλαίου, το οποίο, μέσω των νέων αντιλαϊκών μέτρων, όπως η μείωση των εργοδοτικών εισφορών και οι κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, αλλά και μέτρων που δρομολογούνται για το επόμενο διάστημα, όπως οι ομαδικές απολύσεις και οι νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς και το ασφαλιστικό, αποκτά πρόσβαση σε πάμφθηνη εργατική δύναμη και εργαλεία για τον εκτοπισμό των μικρών επαγγελματιών από την αγορά.

Και αυτή η συμφωνία αποδεικνύει αυτό που μόνο το ΚΚΕ τονίζει, ότι δηλαδή τα μνημόνια ενσωματώνουν τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ και τις απαιτήσεις των κεφαλαιοκρατών, που υπήρχαν προ κρίσης και μνημονίων και σήμερα εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες-μέλη, είτε μέσω των μηχανισμών της τρόικα είτε και χωρίς αυτούς.

Ακόμη και αν τελειώσει η σημερινή μορφή των μνημονίων, η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί, μέσω των μηχανισμών εποπτείας και επιτήρησης που έχει συγκροτήσει πλέον η ΕΕ.
 
Αποδεικνύει επίσης ότι μέτρα λιτότητας και διαρθρωτικές αλλαγές αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος, που στόχο έχουν να θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μονοπωλίων, σε βάρος των λαών.

 Η όποια δοσολογία μεταξύ των δύο δεν αλλάζει την ουσία αυτού του αντιλαϊκού μείγματος.
Μέσα και από αυτή τη συμφωνία είναι φανερή η προσπάθεια να διχάσουν και να διαιρέσουν τους εργαζόμενους σε δημόσιο-ιδιωτικό τομέα, εργαζόμενους-ανέργους, ακραία φτώχεια – νοικοκυριά «με αντοχές», προκειμένου να υλοποιήσουν ευκολότερα την αντιλαϊκή πολιτική.

Για παράδειγμα η μείωση των τριετιών για τους μακροχρόνια άνεργους δε θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας, ενώ την ίδια στιγμή θα δώσει τη δυνατότητα σε μεγαλοεπιχειρηματίες να αντικαταστήσουν το προσωπικό και να προσλάβουν άλλους «φτηνότερους».

Αντίστοιχα τα ψίχουλα από το ματωμένο πλεόνασμα προς την πιο ακραία φτώχεια έχουν στόχο να εξωραΐσουν μια πολιτική που τα επόμενα χρόνια θα δημιουργεί συνεχώς περισσότερους φτωχούς και πάμφτωχους.

Ο λαός δεν πρέπει λοιπόν να παρασυρθεί από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για ανακούφιση, που θα προέλθει από την ανάκαμψη και την έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση. Η όποια επιστροφή στην καπιταλιστική ανάκαμψη δε θα αναπληρώσει τις απώλειες σε δικαιώματα ούτε θα ανακόψει την πορεία επιδείνωσης συνολικά του λαού.

Και την επόμενη ημέρα, με όποια κυβέρνηση, θα είναι παρούσες οι αντιλαϊκές επιδιώξεις του κεφαλαίου και της ΕΕ, οι οποίες θα πλασάρονται ως αναγκαίες, προκειμένου «να μην τεθεί σε κίνδυνο η ανάπτυξη, να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα, να μην επιστρέψουμε στην κρίση».

Ο λαός μπορεί σήμερα να δει καλύτερα τις παγίδες που του στήνουν οι διάφορες λεγόμενες «αντιμνημονιακές» δυνάμεις και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες υποστηρίζουν την ΕΕ και ορκίζονται στο όνομα της καπιταλιστικής ανάκαμψης και ανταγωνιστικότητας, αποδέχονται δηλαδή τις αιτίες των αντιλαϊκών μνημονίων διαρκείας.

Σήμερα χρειάζεται να δυναμώσει η λαϊκή οργάνωση και πάλη, η ενότητα των εργαζομένων, η λαϊκή συμμαχία που θα βάλει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο που είναι τα μονοπώλια, το καπιταλιστικό σύστημα και τα κόμματα που το υπηρετούν. Χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ παντού για να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική και να ανοίξει ο δρόμος για να απαλλαγεί ο λαός οριστικά από τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων».

ΑΝΕΛ: «Λέει ψέμματα ο Σαμαράς ή ο Ολι Ρεν» 

Οι ΑΝΕΛ ανακόινωσαν τα εξής:  «Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης των φτερών δεν απάντησε σήμερα στους 360.000 υποψήφιους συνταξιούχους, που αναμένουν την έγκριση της σύνταξής τους. Τελικά, λέει ψέματα ο ίδιος ή ο Όλι Ρεν, που δηλώνει ότι δεν θα ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις συνταξιοδότησης; Την ίδια στιγμή, χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις δεν λαμβάνουν χρηματοδότηση από την Εθνική Τράπεζα, η οποία αγοράζει ουρανοξύστη στην Κωνσταντινούπολη έναντι 303 εκατομμυρίων δολαρίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...