Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Κουβέλης: Προεκλογικά παιχνίδια της κυβέρνησης με το πλεόνασμα

Για προεκλογικού χαρακτήρα κινήσεις που δεν βγάζουν τη χώρα από την κρίση κατηγόρησε την κυβέρνηση o Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ. Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι τα νέα μέτρα παραπέμπονται για μετά τις εκλογές καθώς διατηρείται η ίδια συνταγή της λιτότητας.


«Δεν είναι λύση η παραπομπή λήψης νέων μέτρων στο μέλλον. Αυτό μπορεί να διευκολύνει προεκλογικά την κυβέρνηση αλλά δεν λύνει το πρόβλημα», δήλωσε o κ. Κουβέλης, ζητώντας η διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος να γίνει με προτεραιότητα τους πολίτες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και τους άνεργους. Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να διαθέσει το 70% του πλεονάσματος και όχι μόνο 500 εκατομμύρια, με βάση τη ρήτρα που αξίωσε η ΔΗΜΑΡ.


Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στο Ποτάμι, υποστήριξε ότι «δεν κρυβόμαστε πίσω από επικοινωνιακές καμπάνιες, δεν κρύβουμε τον προγραμματικό μας λόγο, δεν χαϊδεύουμε τις συνειδήσεις και την οργή των πολιτών με προτάγματα που θέλουν πολιτική χωρίς κόμματα και πολιτικούς».

Τέλος, χαρακτήρισε δύσκολη μάχη τις ευρωεκλογές, απηύθυνε έκκληση σε βουλευτές και στελέχη να δώσουν τον αγώνα με πλήρη διάταξη δυνάμεων, ενώ ξεκαθάρισε ότι η ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία θα συνεχίσει να υπάρχει με την αυτονομία της και μετά τις κάλπες του Μαΐου.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Φ. ΚΟΥΒΕΛΗ


Η χώρα βιώνει μία δύσκολη περίοδο. Από τη μία υπάρχει η εικόνα σταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών και από την άλλη η ζώσα πραγματικότητα. Η κοινωνική ασφυξία, η απουσία προοπτικής για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Το πρωτογενές πλεόνασμα και η φτωχοποίηση των πολιτών.

Είναι κοινή πλέον παραδοχή ότι οι ανισότητες στην Ελλάδα διογκώθηκαν στην περίοδο της κρίσης. Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και η μεσαία τάξη μαζί με τους μικρομεσαίους είδε τη βίαιη αποσάρθρωση και πτώση του βιοτικού της επιπέδου. Είναι αυτό ακριβώς που επισημαίνουμε όλο αυτό το διάστημα.

Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος, ποτέ δεν υπήρξε. Υπήρχε και υπάρχει όμως διαφορετικός. Δρόμος που επιμερίζει δίκαια τα βάρη και τις θυσίες και ταυτόχρονα ανοίγει προοπτικές. Δρόμος που διορθώνει τις αδικίες μέσα από σοβαρές δημόσιες πολιτικές και όχι από επικοινωνιακές και προεκλογικές εξαγγελίες.

Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αξίζει να υπενθυμίσω σε όλους και όλες πως η δυνατότητα επιστροφής μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος στον κοινωνικό προϋπολογισμό, στις κοινωνικές δράσεις, προωθήθηκε με αποφασιστική παρέμβαση της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Προεκλογικά ακόμη, όταν άλλες πολιτικές δυνάμεις ύψωναν με λαϊκιστικό τρόπο αντιμνημονιακές σημαίες ευκαιρίας με καθαρά ψηφοθηρικούς στόχους και άλλες ανέφεραν πως το μνημόνιο δεν επιδέχεται αλλαγές, εμείς θέσαμε το ζήτημα της αλλαγής αυτής της ρύθμισης.

Με τις προηγούμενες ρυθμίσεις, να θυμίσω, όλη η υπεραπόδοση από το δημοσιονομικό στόχο που είχε τεθεί, πήγαινε υποχρεωτικά στο λογαριασμό εξυπηρέτησης του χρέους. Όταν μπήκαμε στην κυβέρνηση απαιτήσαμε την πραγματοποίηση αυτής της αλλαγής.

Έτσι το Νοέμβριο 2012, στην επικαιροποίηση του 2ου Μνημονίου, συμπεριελήφθη η ρύθμιση ότι το 70% του ποσού που επιτυγχάνεται ως υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου, θα επιστρέφει με μέτρα κοινωνικής στήριξης στις ομάδες που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα. Έτσι αντιλαμβανόμαστε εμείς στη Δημοκρατική Αριστερά την πολιτική δράση και την πολιτική πρόταση.

Συγκεκριμένα, κοστολογημένα με σαφή στόχευση - αποδεικνύουμε πως ο άλλος τρόπος που επαγγελλόμαστε είναι υπαρκτός. Μόνον όσοι έχουν συμφέρον να αποκρύψουν αυτή τη δυνατότητα από τον ελληνικό λαό επιμένουν σε προσχηματικά δίπολα μνημονιακών και αντιμνημονιακών, σε άγονες πολώσεις και οξείες αντιπαραθέσεις.

Τι υποστηρίζουμε εμείς;

Υποστηρίζουμε πως το πρωτογενές πλεόνασμα μπορούσε να επιτευχθεί με άλλη πολιτική. Όχι με υπερφορολόγηση, τεράστια μείωση των μισθών και περικοπή των απαραίτητων κοινωνικών δαπανών.

Υποστηρίζουμε πως αυτή η ρήτρα που αξίωσε η ΔΗΜΑΡ πρέπει να υλοποιηθεί στο ακέραιο. Δηλαδή το 70% να επιστραφεί με μέτρα κοινωνικής πολιτικής και όχι μόνο 500 εκατομμύρια.

Υποστηρίζουμε ότι τα χρήματα πρέπει να διατεθούν με προτεραιότητα σε αυτούς που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, στις οικογένειες που δεν έχουν κανένα εισόδημα, στους νέους ανέργους, στη διασφάλιση της πρόσβασης όλων στην υγειονομική περίθαλψη.

Αλλά και πέραν αυτών οφείλουμε να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Να πούμε δηλαδή ότι χωρίς αλλαγή της οικονομικής πολιτικής με στροφή στην ανάπτυξη, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο μέλλον δεν είναι δυνατή.

Και βεβαίως αλλαγή της οικονομικής πολιτικής - δεν είναι λύση η παραπομπή της λήψης νέων μέτρων στο μέλλον. Αυτό μπορεί να διευκολύνει προεκλογικά την κυβέρνηση αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Χρειάζεται να αποκρουστεί η λογική της λιτότητας και να αντικατασταθεί από μια πολιτική που θα συνδέει την δημοσιονομική προσαρμογή με την ανάπτυξη με επίκεντρο τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Κύρια ζητήματα είναι :

Υιοθέτηση ενός επιθετικού προγράμματος δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων προς αυτό. Ο σημαντικότερος στόχος είναι η μείωση της ανεργίας κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες τα επόμενα τρία χρόνια.

Αναδιάρθρωση του Δημόσιου Τομέα με έμφαση στην ποιοτική αναβάθμιση και όχι στις απολύσεις. Το δημόσιο πρέπει να είναι αρωγός στην υπεύθυνη επιχειρηματικότητα, όχι τροχοπέδη.

Μεγιστοποίηση του επενδυτικού αποτελέσματος της πολιτικής αποκρατικοποιήσεων. Από την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων πρέπει να εξαιρεθούν τα δίκτυα της ΔΕΗ και το νερό.

Ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και αναπροσανατολισμός των πόρων σε εκείνα τα πεδία που προσφέρουν το μεγαλύτερο αναπτυξιακό αποτύπωμα.

Απλοποίηση των διαδικασιών που σχετίζονται με επενδύσεις και μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και ενίσχυση της περιβαλλοντικής προστασίας.

Παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Δημόσιες επενδύσεις σε σύμπραξη με ιδιωτικές. Όχι οι συνεχείς μειώσεις του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, όχι η βαριά φορολογία που αντλεί όλη τη ρευστότητα από την πραγματική οικονομία.

Στόχος δικός μας είναι να συμβάλλουμε στην έξοδο από την κρίση και την επιστροφή στην κανονικότητα. Με πολιτικές όμως δίκαιες, με πολιτικές που θα ανοίγουν νέους ορίζοντες και θα δίνουν προοπτική στους πολίτες.

Έχω πει και θα το ξαναπώ. Για εμάς δεν ταυτίζεται η πολιτική σταθερότητα με τον συντηρητισμό. Δεν είναι μονόδρομος αυτή η πολιτική. Είναι η κοινωνική αποσταθεροποίηση που θέτει εν αμφιβόλω την πολιτική σταθερότητα. Αυτό είναι το πρόβλημα. Και δεν μπορεί να λυθεί όσες ενέσεις αισιοδοξίας και αν επιχειρήσει η κυβέρνηση. Τα προβλήματα είναι εδώ, παρόντα και μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με αλλαγή πολιτικής.

Είμαστε αντίθετοι με την κυβερνητική πολιτική που συνδυάζει την οικονομική αναποτελεσματικότητα με την κοινωνική αδικία. Διαφωνούμε με την αντιπολιτευτική πολιτική που αρκείται σε εύκολους αφορισμούς, αντιτίθεται σε αναγκαίες αλλαγές, αθροίζει συντεχνιακά αιτήματα και εμφορείται από έναν παρωχημένο κρατισμό.

Προτείνουμε τη δική μας εναλλακτική, συγκεκριμένη και υπεύθυνη στρατηγική για τη δημοκρατική έξοδο από την κρίση με ένα εθνικό σχέδιο προοδευτικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Ξεκινήσαμε την προσπάθεια συγκρότησης του προοδευτικού πόλου. Διακηρύξαμε πως συγκροτούμε μια ευρεία συμπαράταξη. Και πως εκφράζουμε αυτούς που δεν αποδέχονται την κυβερνητική πολιτική και την πολιτική της αντιπολίτευσης.

Στη συμπαράταξή μας έχουν θέση όλοι οι πολίτες, που αυτοτοποθετούνται ως αριστεροί, κεντροαριστεροί και κεντρώοι. Όλοι οι πολίτες που υποστηρίζουν τη διεύρυνση της δημοκρατίας με την οικονομική, κοινωνική και πολιτική έννοια. Που επιζητούν μια διαφορετική διέξοδο από την κρίση με ένα προοδευτικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας.

Οι δύο πολιτικοί πόλοι - αυτός της δικομματικής κυβέρνησης και αυτός του ΣΥΡΙΖΑ - δεν μπορούν να εντάξουν τη χώρα σε μια πορεία συντεταγμένης εξόδου από την κρίση και να την οδηγήσουν σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Η κυβερνητική πολιτική εμποδίζει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους εταίρους και προωθεί ένα πρόγραμμα συντηρητικών λύσεων που μετακυλύει το βάρος της προσαρμογής στους αδύναμους. Ο λαϊκισμός της αντιπολίτευσης καλλιεργεί αυταπάτες για δήθεν ολική επαναφορά, χωρίς αλλαγές και δημιουργεί διακινδύνευση για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθούν με πόλωση, όξυνση, πολλές φορές με εμφυλιοπολεμικό λόγο, να συσπειρώσουν κομματικά ακροατήρια.

Δεν αξίζει στην Ελλάδα και στους Έλληνες αυτός ο δικομματισμός που εγκλωβίζει δυνάμεις και κρατά δέσμια τη χώρα.

Η δική μας προσπάθεια βασίζεται στην ιστορική αναγκαιότητα που έχει ό τόπος και δεν είναι άλλη από τη δημιουργία μιας παράταξης των μεγάλων αλλαγών σε κράτος και οικονομία. Μια παράταξη προοδευτική. Μια κεντροαριστερά σταθερά προσανατολισμένη στο δρόμο των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, αποφασιστική απέναντι στον κίνδυνο εκφασισμού της κοινωνίας και με κοινωνικές αναφορές και προτεραιότητες.

Μας ρωτάνε γιατί δεν συμφωνούμε και δεν συμπράττουμε με άλλες δυνάμεις του χώρου. Απαντούμε. Διότι εμείς δεν επιδιώκουμε μιαν άνεργη ανάπτυξη, δεν είναι στόχος μας η παγίωση των ανισοτήτων και των αδικιών που βιώνονται και ποτέ δεν διορθώνονται, δεν μας εκφράζει η ολιγοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς. Η δική μας κεντροαριστερά ενδιαφέρεται για τις εργασιακές σχέσεις, ιεραρχεί ως βασική μεταρρύθμιση την φορολογική, αποκρούει συντηρητικές απόψεις για την οργάνωση της κοινωνίας σε ζητήματα όπως της ιθαγένειας μεταναστών και τέλος διαφωνεί με την πώληση των ενεργειακών δικτύων, των λιμανιών και του νερού.

Είναι οι πολιτικές μας που έχουν διαφορές και όχι μια μικροκομματική στενοκεφαλιά.

Πήραμε και παίρνουμε θέση σε όλα τα μεγάλα ζητήματα. Δεν κρυβόμαστε πίσω από επικοινωνιακές καμπάνιες, δεν κρύβουμε τον προγραμματικό μας λόγο, δεν χαϊδεύουμε τις συνειδήσεις και την οργή των πολιτών με προτάγματα που θέλουν πολιτική χωρίς κόμματα και πολιτικούς.

Είμαστε και θα είμαστε παρόντες στο δύσκολο αγώνα της κοινωνίας και της χώρας, πάντα με υψηλό αίσθημα ευθύνης για τη χώρα και έτοιμοι να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια. Συμβολή με όρους, κανόνες, προγραμματικές συγκλίσεις και συμφωνίες. Συμβολή με γνώμονα το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον.

Έχουμε μπροστά μας τη μάχη των ευρωεκλογών. Φέτος οι ευρωεκλογές θα διαμορφώσουν νέους πολιτικούς συσχετισμούς που θα αντανακλούν τη βούληση των Ευρωπαίων πολιτών και θα καθορίσουν αποφασιστικά τους όρους της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Το μέλλον χαράσσεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μόνο μια ισχυρή Ευρώπη μπορεί να δώσει λύσεις στα ζητήματα της φτώχειας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Μόνο μια ισχυρή και προοδευτική Ευρώπη μπορεί να υπερασπιστεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Μόνο μια Ευρώπη της αλληλεγγύης μπορεί να απλώσει μια ασπίδα πάνω από χώρες και κράτη με αυξημένα προβλήματα από τις επιθέσεις των αγορών.

Για τη Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία, η υπεράσπιση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, της Ευρώπης της δημοκρατίας, της εργασίας, της ανάπτυξης και της αλληλεγγύης, αποτελεί τον σκληρό πυρήνα του πολιτικού και ιδεολογικού μας σχεδίου για μια καλύτερη Ευρώπη.

Είναι όμως κοινή η διαπίστωση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η πολιτική που εφαρμόζεται - με την επιμονή της Γερμανίας – της γενικευμένης ευρωπαϊκής λιτότητας, οδηγεί σε εμφανή και αναγνωρίσιμα αδιέξοδα, οικονομικά – κοινωνικά και πολιτικά.

Με διάχυτο το αίσθημα ανασφάλειας των ευρωπαίων πολιτών, αναπτύσσεται ο ευρωσκεπτικισμός που ενισχύεται από τον κάθε είδους δεξιό και αριστερό λαϊκισμό. Αν δεν αλλάξει αυτή η πολιτική θα ενισχυθούν οι φυγόκεντρες τάσεις, θα κινδυνεύσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Είναι σαφές πλέον, ότι η συνταγή «πρώτα δημοσιονομική πειθαρχία και μετά ανάπτυξη» πρέπει να αλλάξει. Η απάντηση οφείλει να συνδυάσει τη δημοσιονομική σταθεροποίηση με την ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται κοινή αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ενοποίηση των δημοσιονομικών και χρηματοοικονομικών λειτουργιών, φορολογική εναρμόνιση αλλά και ένα συνεκτικό πλέγμα πολιτικών συνανάπτυξης, απασχόλησης, κοινωνικής συνοχής και προστασίας του περιβάλλοντος.

Η ανατροπή της κυρίαρχης συντηρητικής στρατηγικής στην Ευρώπη πρέπει να αποτελέσει για τις προοδευτικές δυνάμεις την βασική προτεραιότητα για να αποτραπεί ο κίνδυνος της διάλυσης της Ευρώπης. Η αλλαγή των συσχετισμών στο ευρωκοινοβούλιο υπέρ των προοδευτικών και φιλοευρωπαικών δυνάμεων είναι κρίσιμη παράμετρος για την αλλαγή πολιτικών.

Το ευρωψηφοδέλτιο «Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία» είναι η αυθεντική πρόταση αλλαγής της Ευρώπης.

Εκλέγοντας ευρωβουλευτές θα συμμετέχουμε στην ευρωομάδα «Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» στην οποία συμμετέχουν πολλές δυνάμεις που παλεύουν στην ίδια κατεύθυνση.

Η ένταξη σε αυτήν την ευρωπαϊκή οικογένεια γίνεται με τη δική μας ταυτότητα, τις δικές μας αποσκευές και την πολιτική μας αυτονομία. Πιστεύουμε ότι σήμερα είναι απαραίτητη η κοινή δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο όλων των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου, της πολιτικής οικολογίας, της ριζοσπαστικής Αριστεράς, που υποστηρίζουν την υπέρβαση του σημερινού πλαισίου πολιτικών.

Σε αυτή τη μάχη πρωτεύοντα ρόλο έχετε εσείς. Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς μαζί με τους υποψήφιους για την ευρωβουλή. Είναι μια μάχη δύσκολη καθώς σε μικρό διάστημα πρέπει να πείσουμε τον κόσμο για το μήνυμα μας. Να πείσουμε τους πολίτες πως ψηφίζοντας Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία, στέλνουν μήνυμα αλλαγής πολιτικής στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Δημιουργούν τις προϋποθέσεις και συσχετισμούς για ένα ενισχυμένο ρόλο της Δημοκρατικής Αριστεράς – Προοδευτικής Συνεργασίας. Για μια επιλογή ευθύνης τώρα. Για εντολή αλλαγής με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό και σταθερότητα.

Οι ευρωεκλογές είναι μια καθοριστική μάχη.

Φιλοδοξούμε να μετεξελιχθούμε σε κινητήρια δύναμη μιας προοδευτικής πλειοψηφίας. Η σύνθεση που επιχειρούμε με τη δημιουργία του προοδευτικού πόλου δεν μπορεί παρά να εκφραστεί και σε αυτές τις κάλπες.

Είναι ένας αγώνας που βεβαίως θα συνεχιστεί και μετά τις ευρωεκλογές, όμως πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική συμμαχία θα δώσει τον εκλογικό αγώνα με πλήρη διάταξη δυνάμεων. Η ενεργή υποστήριξη όλων μας, είναι προϋπόθεση για την επιτυχία μας.

Σε αυτό το δρόμο σας καλώ να βαδίσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...