Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων ανοίγει η τρόικα

Οι βασικοί άξονες των προτεινόμενων αλλαγών

Έγγραφο με το οποίο προτείνει συγκεκριμένα πεδία αλλαγών στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας στην πολιτική σκηνή, έχει επιδώσει στην κυβέρνηση η τρόικα στο πλαίσιο της τρέχουσας διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», η τρόικα αποφεύγει να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, αλλά ως βασικοί άξονες των προτεινόμενων αλλαγών καταγράφονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξής:

- Διαμόρφωση νέου νομοθετικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και υποψηφίων βουλευτών. Το υφιστάμενο σύστημα έχει αποδειχθεί παντελώς ανεπαρκές στον έλεγχο του λεγόμενου «μαύρου χρήματος», ενώ έχει επιτρέψει τον υπερδανεισμό των κομμάτων με τον τελικό λογαριασμό να επιβαρύνει τους φορολογούμενους.

-Θέσπιση κώδικα δεοντολογίας για υπουργούς και βουλευτές.

-Καθιέρωση ασυμβίβαστων για τους κρατικούς αξιωματούχους σε σχέση με επαγγελματικές και οικονομικές δραστηριότητες. Τώρα, είναι δυνατή η άσκηση «αφανούς» οικονομικής δραστηριότητας μέσω συνεργατών ή συγγενικών προσώπων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το έδαφος για σύγκρουση συμφερόντων των κρατικών αξιωματούχων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

-Νέες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις και προμήθειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...