Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Αναταράξεις στην κυβέρνηση – «Αντάρτικο» από Κασσή και Μωραΐτη για ένα «ποτήρι» γάλα

Έντονες αντιδράσεις, φαίνεται να έχει σηκώσει η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα και ιδιαίτερα σχετικά με τις αλλαγές στο γάλα. Αρκετοί βουλευτές, κυρίως, του ΠΑΣΟΚ αδυνατούν να δεχθούν και ακόμη περισσότερο σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, και να ψηφίσουν την σχετική συμφωνία. 


Μάλιστα, σε σχετικές δηλώσεις του βουλευτή Ιωαννίνων κ. Μιχάλης Κασσής στο protothema.gr, επιβεβαίωσε το «αντάρτικο» μέσα στο ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Ακόμα και αν οι αλλαγές για το γάλα έρθουν σε ένα άρθρο μαζί με τη συνολική συμφωνία, εγώ δεν θα την ψηφίσω. Πρέπει να καταλάβουν ότι οι βουλευτές δεν εκβιάζονται». Νωρίτερα σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM είχε εκφράσει τις ίδιες διαφωνίες, χωρίς όμως να διευκρινίζει τι θα πράξει σε περίπτωση που η ρύθμιση για το γάλα θα έρθει σε ένα άρθρο, λέγοντας: «Δεν θεωρώ ότι η τιμή του γάλακτος στον καταναλωτή, έχει να κάνει με την αύξηση των ημερών κατανάλωσης. Άλλες είναι οι συνθήκες και άλλες οι προτεραιότητες που πρέπει να δει το αρμόδιο υπουργείο για να διαμορφώσει άλλες τιμές στον καταναλωτή. Δεν την ψηφίζω τη ρύθμιση. Γιατί να την ψηφίσω;».


Στο ίδιο μήκος κύματος, με τις αποφάσεις του κ. Κασσή, κινείται ένας ακόμη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο Θάνος Μωραΐτης. Ο ίδιος μάλιστα, εξέδωσε μία ανακοίνωση από την προσωπική του σελίδα στο διαδίκτυο στην οποία κάνοντας γνωστή την πρόθεσή του να καταψηφίσει τη διάταξη για το φρέσκο γάλα και κατηγορώντας την κυβέρνηση για «εικονική» διαπραγμάτευση με την Τρόικα.

Συμπληρωματικά, ο κ. Μωραΐτης καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει «στο μέγα πολιτικό και κοινοβουλευτικό ολίσθημα να φέρει ξανά νομοσχέδιο σε ένα άρθρο, εκβιάζοντας τους βουλευτές», ενώ μιλά για «αμετανόητα» κυβερνητικά στελέχη που «επιχειρούν να εξυπηρετήσουν για μια ακόμη φορά νεοφιλελεύθερες εμμονές αλλά και γιγαντώδεις διευθετήσεις συμφερόντων στην αγορά», ενώ χαρακτηρίζει «ψευδή» τα επιχειρήματα περί μείωσης τιμών του γάλακτος και «εξαπάτηση των καταναλωτών» την άποψη ότι μπορεί να υπάρξει φρέσκο γάλα με διάρκεια ζωής μεγαλύτερη των πέντε ημερών.

Αναλυτικότερα, ο βουλευτής και εισηγητής ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραΐτης, αναφορικά με την συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας για την διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος, προέβη στην εξής δήλωση:

«Δυστυχώς φαίνεται, πως κάποιοι δεν κατάλαβαν ότι η οικονομία κατέρρευσε το 2009 γιατί είχε υπονομευτεί και γκρεμιστεί η παραγωγική βάση της.

Σήμερα, αμετανόητοι, επιχειρούν να εξυπηρετήσουν για μια ακόμη φορά νεοφιλελεύθερες εμμονές αλλά και γιγαντώδεις διευθετήσεις συμφερόντων στην αγορά.

Η διαπραγμάτευση που έγινε για την έκθεση του ΟΟΣΑ ήταν εικονική αφού ειδικά για το θέμα του γάλακτος το αποτέλεσμά της ήταν προαποφασισμένο,.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν κλήθηκε ποτέ σε σχετική σύσκεψη ή διαπραγμάτευση ο αρμόδιος υπουργούς αγροτικής ανάπτυξης κ. Τσαυτάρης, ο οποίος είχε εκφράσει ξεκάθαρες αντιρρήσεις στηριζόμενος σε ισχυρά επιστημονικά και όχι μόνο επιχειρήματα.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ εμπεριέχει και θετικές ρυθμίσεις, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αξιολογώντας με προσοχή τι είναι χρήσιμο και συμφέρον για την ελληνική οικονομία.

Η κυβέρνηση δεν είχε το σθένος να υπερασπιστεί ούτε τις θετικές αυτές ρυθμίσεις μιας και προφανώς την ενδιέφεραν επιλεκτικά μόνο συγκεκριμένες, που αφορούσαν διευθετήσεις συμφερόντων.

Το ΠΑΣΟΚ, από την αρχή, επέδειξε σθεναρή στάση απέναντι στις ρυθμίσεις που δεν υπηρετούν ούτε την μείωση των τιμών, ούτε την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Αφού λοιπόν στις πρώτες συζητήσεις έγινε αντιληπτή η στάση αυτή, επιστρατεύτηκε η γνωστή τακτική πιέσεων μέσω Τρόικας. Δεν είναι τυχαίο ότι το ίδιο σκηνικό στήθηκε για τους πλειστηριασμούς και για τις επαγγελματικές μισθώσεις.

Σε συνεννόηση με Τρόικες («εσωτερικού και εξωτερικού») εμφάνισαν την υλοποίηση μιας έκθεσης γνωμοδοτικού χαρακτήρα ως προαπαιτούμενη για την εκταμίευση της δόσης. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες.

Έχω πλήρη γνώση ότι κυβερνητικοί παράγοντες ήταν πρόθυμοι να υιοθετήσουν και τις προτάσεις του ΟΟΣΑ που θα «εκτελούσαν» τα brands της χώρας όπως το λάδι και το γιαούρτι αλλά και το βάφτισμα του πρατηρίων άρτου σε φούρνους. Αυτά δεν πέρασαν χάρη στη στάση του ΠΑΣΟΚ.

Πώς μπορεί η κυβέρνηση να ισχυριστεί ότι μέσα από την κρίση προωθείται ένα νέο παραγωγικό πρότυπο όταν με τις αποφάσεις αυτές γκρεμίζει έναν πυλώνα της αγροτικής οικονομίας.

Είναι απορίας άξιο πώς η κυβέρνηση μπορεί να καταθέτει μονομερώς προϋπολογισμό, νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς αλλά δεν μπορεί να προστατεύσει μια παραγωγική δομή της χώρας . Η απάντηση είναι απλή: Δεν ήθελε!

Ελπίζω ότι η κυβέρνηση δεν θα προβεί στο μέγα πολίτικο και κοινοβουλευτικό ολίσθημα να φέρει ξανά νομοσχέδιο σε ένα άρθρο, εκβιάζοντας του βουλευτές.

Τέλος, ειδικά για την διάρκεια ζωής του γάλακτος:

Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης είναι ψευδή. Καμία μείωση τιμών δεν θα επέλθει. Το παράδειγμα με τα γάλατα μακράς διάρκειας (που είναι εισαγόμενα κατά κύριο λόγο) είναι ενδεικτικό: Δεν είναι πιο φθηνά! Είναι είτε στις ίδιες τιμές, είτε πιο ακριβά!

Πρόκειται για πλήρη εξαπάτηση και παραπλάνηση του καταναλωτή. Το γάλα πέραν των 5 ημερών δεν μπορεί να θεωρείται φρέσκο για τις συνθήκες (κλιματολογικές, διανομής κτλ) της Ελλάδας. Όλη η ιστορία γίνεται για την θέση στο ράφι. Με λίγα λόγια για να βρεθεί ένα γάλα που έπρεπε να είναι στο ράφι με τα γάλατα μακράς διάρκειας στη προνομιακή θέση ραφιού με τα φρέσκα. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι οι 10 μέρες του αρχικού σχεδίου έγιναν 11 (σύμφωνα με τις διαρροές). Σε κάποιους δεν έβγαιναν τα δρομολόγια. Εξυπηρετήθηκαν και αυτοί…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...